Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, μεταξύ 2013 και 2017, η Anna Sorokin ή αλλιώς Anna Delvey, εξαπάτησε και εκμεταλλεύτηκε τους πάντες της λεγόμενης υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις για το σκάνδαλο που κατέληξε στην φυλάκιση της ίδιας για απάτη, συστηματική κλοπή και εξαπάτηση, τότε ίσως έχεις δει ή έχεις ακούσει για την σειρά του Netflix, με τίτλο Inveting Anna. Αν εκείνη η σειρά συνέθετε το παζλ του ποια είναι η Sorokin, το θεατρικό έργο του Joseph Charlton, με τον τίτλο Anna-X, προσπαθεί να δει διαφορετικά την ιστορία της μέσα από τα μάτια δυο νεαρών ατόμων που θέλουν να πετύχουν στους δρόμους της φωτεινής και μεθυστικής Νέας Υόρκης αλλά και να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι.
Απευθείας από το West End, η Happy Productions και η σκηνοθέτης Λιλλύ Μελεμέ φέρνουν το συγκεκριμένο θεατρικό έργο στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις. Το ANNA-X είναι ίσως η πιο μοντέρνα και φρέσκια θεατρική ιδέα αυτή την στιγμή στην Αθήνα. Η φρέσκια γραφή του Charlton αποδίδεται στο έπακρο στην μετάφραση της Μελεμέ και παραδίδει ένα κείμενο που σπαρταράει, ανήσυχο όπως η εποχή που ζούμε, με ένταση όπως οι ρυθμοί της ζωής και μπερδεμένο όπως είναι ο εσωτερικός κόσμος μιας γενιάς που πριν μάθει τι θέλει, αναγκάζεται να τρέξει για να προλάβει να πετύχει πριν ζήσει. Σε όλο αυτό βοηθάει η ιδιαίτερη χρήση των πολυμέσων και της τεχνολογίας που μοιάζει λες και βλέπεις παράσταση off Broadway.
Όμως αυτό που πραγματικά προκαλεί το ενδιαφέρον στην παράσταση, είναι η προσέγγιση πάνω στο θέμα. Ενώ η περίπτωση της Sorokin έχει δημιουργήσει συζητήσεις, ταινίες, σειρές και βιβλία, ο Charlton επιλέγει να αναμετρηθεί με το θέμα από άλλη πλευρά. Αναδεικνύει μέσω του ANNA-X, πως η εποχή με ευκολία παρέχει σε κάποιον την δυνατότητα να παρουσιάσει τον εαυτό του όπως θέλει μέσω της εικονικής πραγματικότητας των social media αλλά την ίδια ώρα να κρύβει τις αδυναμίες και τις ανασφάλειες του. Πως μια ολόκληρη γενιά μοιάζει να εγκλωβίζεται σε αυτό που επιτάσσει η εποχή μας ως προς την δύναμη και την επιβολή της εικόνας με συνέπεια να εγκλωβίζεται στο φαίνεσθαι αντί να προσπαθεί να βρει το ποιος/α πραγματικά είναι.
Η Αναστασία Παντούση και ο Γιώργος Νούσης, είναι ιδανικές επιλογές για τους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Εκπρόσωποι μιας νεότερης θεατρικής γενιάς, έχουν την αμεσότητα και την φρεσκάδα που χρειάζεται για να δημιουργείται αυτή η αίσθηση δια δραστικότητας που έχει το έργο. Ιδιαίτερα η Αναστασία Παντούση, μέσω της συγκεκριμενης της ερμηνείας, αναδεικνύεται σε μια ηθοποιό που κοντρολάρει υποδειγματικά τα εκφραστικά της μέσα, δείχνει μια ευκολία στην εναλλαγή συναισθημάτων και παράλληλα παρέχει στο θεατή την δυνατότητα να καταλάβει ότι σε ότι λέγεται υπάρχει από κάτω ένα δεύτερο κείμενο που εννοείται αλλά που ποτέ δεν θα ειπωθεί. Πέρα από το αποστομωτικό φυσικό κάλλος, η Παντούση έχει την ευαισθησία και την προσοχή στην λεπτομέρεια που δημιουργούν μια ερμηνεία που πρέπει να δεις. Παράλληλα ο Γιώργος Νούσης μοιάζει με την περίπτωση του ηθοποιού που πρέπει να δώσεις όλη σου την προσοχή και να παρατηρήσεις τον τρόπο που χειρίζεται τις ισορροπίες στις εναλλαγές σκηνών και συναισθημάτων.
Το ANNA-X είναι μια παράσταση που σου παραδίδει πολλά περισσότερα από ότι πίστευες ότι θα δεις. Δεν είναι μια απλή σκιαγράφηση μιας προβληματικής προσωπικότητας αλλά ούτε η επανάληψη όλων όσων μπορεί να ξέρεις. Είναι μια ευκαιρία για να δεις πως λειτουργεί το θέατρο στην σύγχρονη εποχή χωρίς απλοποιήσεις και ευκολίες.
Για εισιτήρια εδώ.
Βασιλακόπουλος Χρήστος