Φάουστ | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Φάουστ

Ο Φάουστ παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις υπό τη σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου. Η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών φέρνει στο φως τα βαθιά νοήματα που αποτύπωσε ο τεράστιος ποιητής Γκαίτε.

Ο Φάουστ διψά για τις απαντήσεις που αδυνατεί να βρει στα ιερά κείμενα και προσπαθεί να κρατήσει ως φυλαχτό τη δύναμη της πίστης, η οποία δοκιμάζεται διαρκώς. Με αρχαίες γνώσεις καλεί το πνεύμα της αντίπερα όχθης, τον Διάβολο. Ο ίδιος του συστήνεται ως μέρος του μέρους και ο σοφός γέροντας αρχίζει να συνδιαλέγεται μαζί του. Συνάπτει την εξής συμφωνία: να πουλήσει την ψυχή του σε αυτόν με αντάλλαγμα να του μάθει όλη την κρυφή σοφία, η οποία μένει αθέατη για τους ανθρώπους.

 Ο Διάβολος έχει ήδη χάσει το παιχνίδι, αφού δε θα μπορέσει ποτέ ξανά να έχει πρόσβαση στην πνευματικότητα που είχε πριν την πτώση. Το μόνο που προσπαθεί πλέον είναι να επιβεβαιώσει τις δυνάμεις του έλκοντας έναν υπηρέτη του Θεού προς το ανίερο μέρος του. Σε πρώτη φάση φαίνεται πως ο ανθρώπινος Φάουστ πέφτει στην παγίδα του σατανά γιατί ακριβώς αυτά που το υπόσχεται είναι όσα ονειρεύεται όλοι να κατακτήσουν.

Η παράσταση δεν αποτελεί απλώς μία εμπειρία διασκέδασης, εάν αυτό αναζητάτε. Είναι όμως το έργο που εγείρει πάμπολλα φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από το ζήτημα της πνευματικότητας. Ο θεατής αναγνωρίζει δικά του αδιέξοδα, αναρωτιέται για τη φύση των καταστάσεων -υλικών και μη- με σκοπό την εσωτερική του αφύπνιση. Το κείμενο είναι σε ελεύθερη απόδοση, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητό σε σχέση με την αρχική πυκνή γραφή. Άκρως ατμοσφαιρική εκτέλεση ενός κλασικού έργου στη σύγχρονη εποχή με τα πιο συγκλονιστικά μέσα.

Χριστίνα Χανιώτου  Dreama Project.

 

https://www.viva.gr/tickets/theater/faoust/

%d bloggers like this: