Καλειδοσκόπιο μιας εποχής – όπως την έζησα

Καλειδοσκόπιο μιας εποχής – όπως την έζησα

 Το βιβλίο «Καλειδοσκόπιο μιας εποχής – όπως την έζησα» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις Εκδόσεις Επίκεντρο και αποτελεί μια ιστορική αφήγηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με κάποια από τα πιο σημαντικά γεγονότα του προηγούμενου αιώνα γνωρίζοντας παράλληλα το αποτύπωμά τους στη ζωή του πολιτικού μηχανικού που επιχειρεί τον απολογισμό.

 Η μικρασιατική καταστροφή ήταν το πρώτο τραγικό συμβάν που βίωσε, με τη μετακίνηση των γονιών του στην Καστοριά. Ο συγγραφέας αναπολεί τις αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων -ευχάριστες και δυσάρεστες- καθόλη τη διάρκεια της κατοχής έως και την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο και μαζί με αυτό που ονομάζουμε ενήλικη ζωή. Στη συνέχεια φεύγει με την οικογένειά του στο Άαχεν της Γερμανίας με σκοπό το διδακτορικό του, ενώ η Ελλάδα γνώριζε το πολίτευμα της δικτατορίας. Εκεί, μας περιγράφει γλαφυρά τις δυσκολίες της προσαρμογής τους λόγω της διαφορετικής κουλτούρας που επικρατούσε στο γερμανικό κράτος.

 Το μεγαλύτερο μέρος του αναγνώσματος είναι αφιερωμένο στα έτη της Μεταπολίτευσης και στις πολιτικές συγκυρίες του Αριστοτελείου, στο οποίο διετέλεσε Καθηγητής και ύστερα Πρύτανης. Η συνεισφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι αφορά ένα ευρύ φάσμα από την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών φορέων έως και τα προσωπικά του συγγράμματα. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως το βιβλίο είναι γεμάτο στατιστικά στοιχεία, αποσπάσματα εφημερίδας, αλλά και φωτογραφίες που αποδίδουν παραστατικά τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της τότε περιόδου.

 Ο συγγραφέας πραγματοποιεί έναν προσωπικό απολογισμό, καθώς παρατηρεί επίσης τις θετικές και αρνητικές εξελίξεις πάντα μέσα από αντικειμενική σκοπιά. Παραμένει ακλόνητος ως προς τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις σε μία πορεία που ξεκινά από τα βάσανα του παγκοσμίου πολέμου έως και την ακμή του ελληνικού κράτους, το αποκορύφωμα δηλαδή της πλασματικής ευμάρειας. Τέλος, τονίζει την σημασία και τη στήριξη που προσέφερε η γυναίκα του, συνοδοιπόρος σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.

 

Χριστίνα Χανιώτου – Instagram Dreama Project.

https://www.epikentro.gr/?books&book=1222