Ανδρόγυνο | Κριτική Παράστασης

Ανδρόγυνο

Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης Ανδρόγυνο στο Theater Vault Plus με πρωταγωνίστρια τη Χριστίνα Σαμπανίκου σε σκηνοθεσία της Βίκυ Αδάμου. Το έργο παίζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά και όχι άδικα! Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία με πολλά χιουμοριστικά στοιχεία, αλλά και με βαθιά κατανόηση της πραγματικότητας πάνω στην σχέση των δύο φύλων.

 Η Χριστίνα Σαμπανίκου στον ρόλο εκπροσώπου της επιστημονικής κοινότητας μας παρουσιάζει 3 είδη ζευγαριών από διάφορες δεκαετίες, ώστε να γνωρίσουμε τον τρόπο που γνωρίζεται και παντρεύεται ένα ανδρόγυνο. Ποια είναι η φύση των σχέσεων; Τι είναι αυτό που έλκει μια γυναίκα σε έναν άντρα; Ποιος συγχωράει την απιστία ευκολότερα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που καλεί να απαντήσει πάντα με τη βοήθεια του κοινού που επηρεάζει ενεργά τη ροή της παράστασης. Στο πλάι της τα δύο «στερεότυπα» όπως τα ονομάζει, Βίκυ Αδάμου και Johnny O. Οι δύο ερμηνευτές θα οπτικοποιήσουν μέσα από παντομίμες τις συμπεριφορές των ζευγαριών.

Ενώ το έργο ξεκινά καθαρά με χιουμοριστική διάθεση βλέπουμε πως ξαφνικά το σενάριο αλλάζει κατεύθυνση. Η παρουσίαση της επιστήμονα παίρνει άσχημη τροπή και τελικά ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με την αλήθεια που εδώ και πολλά χρόνια επηρεάζει και προσδιορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Την αλήθεια της έμφυλης βίας: Η γυναίκα φτάνει συχνά στο αδιέξοδο, αλλά και στην απειλή της ίδιας της ζωής της. Η παράσταση μας κάνει να αναρωτηθούμε για το τι είναι ικανό να κάνει μια γυναίκα να «φύγει». Αφορά την προσωπικότητά της; Τη μόρφωση; Την οικονομική της ανεξαρτησία; Όλα τα ερωτήματα αιωρούνται ειρωνικά, ενώ παράλληλα τονίζεται καυστικά πως η πολιτεία χρειάζεται να δώσει λύσεις σε ένα ζήτημα φλέγον.

Το Ανδρόγυνο είναι ένα έργο με σύγχρονο παλμό από αυτά που πρέπει να βλέπουμε στις αίθουσες όλο και περισσότερο. Η τέχνη πάντα ήταν ο δρόμος για την ευαισθητοποίηση κοινωνικών θεμάτων, πόσο μάλλον σε μια εποχή που η έξαρση των γυναικοκτονιών ουδεμία σχέση έχει με την «πολιτισμένη» κατά τ’ άλλα εποχή μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxoros-vault/androgyno/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)