Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά

οι ημιάνθρωποι του πουθενά

Πώς μια ομάδα ανθρώπων κατέληξε να αφορίζει την ταυτότητά της τις τελευταίες στιγμές του πλανήτη; Το έργο «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά» παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο. Σε σκηνοθεσία της Ελένης Μποζά, αποτελεί μία αρκετά ώριμη δημιουργία.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η οξύνοια του έργου. Οι ώριμες διατυπώσεις πάνω σε θέματα που ναι μεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στη σκηνή, αλλά αυτή τη φορά το κοινό έρχεται σε επαφή με ένα είδος συμπυκνωμένης σοφίας. Παρακολουθώντας το γρήγορο και εύστοχο σε περιεχόμενο κείμενο υπήρξαν στιγμές που ένιωσα μια διανοητική «επίθεση» με σκοπό την αφύπνιση. Θα ειπωθούν αλήθειες αναντίλεκτες που σε αφήνουν εκτεθειμένο απέναντι στα ανθρώπινα οξύμωρα.

Η παράσταση βασίζεται στο  μυθιστόρημα της Μ. Κρανάκη, «Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας».

Η Κρανάκη είναι μία από τους πιο σημαντικές Ελληνίδες διανοούμενες, η οποία έζησε στο Παρίσι διδάσκοντας Λογοτεχνία. Το θέμα που της τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν εκείνο της ξενικότητας και κατά πόσο αυτό επηρεάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το 1992, εκδίδεται από τις εκδόσεις Ίκαρος το τελευταίο της μυθιστόρημα «Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας», το οποίο αποτελεί ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα εικοσιτεσσάρων επιστολών.

Τα γράμματα αυτά αφορούν διαφορετικές στιγμές στον χρόνο. Στιγμές όπου απλές και καθημερινές φωνές περιγράφουν τις καταστάσεις γύρω από σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Τα Δεκεμβριανά του ‘44, τον Μάη του ‘68, αλλά και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το ’89.

Έτσι και στην παράσταση που παρακολουθήσαμε οι «ημιάνθρωποι», ενώ περιμένουν το διαστημόπλοιο που θα τους σώσει από το κύκνειο άσμα ενός παλιού πλανήτη, θα βρουν τυχαία έναν πάκο από επιστολές.

Οι μικρές ανθρώπινες ιστορίες αυτών των γραμμάτων κλείνουν μέσα τους τις ελπίδες μιας γενιάς δίχως τόπο -όπως άλλωστε και οι ίδιοι. Φέρνοντας στην επιφάνεια προφητικά αδιέξοδα. Με το φόντο αυτό ο καθένας τους αποτελεί έναν σύγχρονο Οδυσσέα. Χωρίς πατρίδα, αφού η ιδέα της καταχράστηκε, μολύνθηκε και τελικά φθάρθηκε από τα τόσα ηθικά παζάρια.

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά

Δραματουργική έρευνα και επεξεργασία: Ελένη Μποζά, Ειρήνη Γκότση, Νικόλας Καλαντζής, Χάρης Μπαλασόπουλος

Ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Τρύφωνας Ζάχαρης, Διονύσης Πιφέας, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Ναταλία Στυλιανού, Μαρία Φωτεινοπούλου.

https://www.viva.gr/tickets/theater/emeis-oi-imianthropoi-tou-pouthena/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)