Σκηνές από ένα γάμο | Κριτική Παράστασης

Σκηνές από ένα γάμο

Παρακολουθήσαμε στο Σύγχρονο Θέατρο τις “Σκηνές από ένα γάμο” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη. Το κοινό έρχεται σε επαφή με την ιστορία ενός ζευγαριού, η οποία περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να διέπουν μια ανθρώπινη σχέση. Την τρυφερότητα, την αγάπη, αλλά συχνά και το μίσος. Η σκηνοθέτης εξετάζει την ανατομία δύο ανθρώπων που αγαπιούνται γήινα και ανολοκλήρωτα. Στο έργο συμμετέχει φιλικά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μέσω βίντεο.

Ο Μπέργκμαν ήθελε να αποκαλύψει με ανελέητο τρόπο τη μορφή που μπορεί να λάβει η σχέση εντός γάμου, καθώς φθείρεται από την καθημερινότητα και την έλλειψη επικοινωνίας. Οι χαρακτήρες δεν μπορούν στο τέλος να αποφύγουν τη σκληρή αλήθεια και θα έρθουν αντιμέτωποι κυρίως απέναντι στον ίδιο τον εαυτό τους. Θα λέγαμε ότι ο Μπέργκμαν είναι ωμά ρεαλιστής. Εάν δεν άφηνε όμως ένα παράθυρο ελπίδας για να επιβιώσει το συναίσθημα και τελικά η ατομική μας συνείδηση.

Η Μαρίνα Ασλάνογλου και ο Νίκος Ψαρράς ενσαρκώνουν επάξια δύο δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους

Η πρώτη καταφέρνει να υποδυθεί τη γυναίκα που αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τα πραγματικά θέλω της. Υποκρίνεται πως όλα έχουν καλώς και μαθαίνει έτσι να ζει χρόνια με ψευδαισθήσεις. Ο σύζυγος από την άλλη συμμετέχει σε ένα σκηνικό στο οποίο φαίνεται να μην επιθυμεί πραγματικά ούτε εκείνος καταλήγοντας στην απιστία. Η συζυγική ευτυχία αποτελεί τελικά μια ουτοπία στο σύμπαν του Μπέργκμαν.

Πόσες υποχωρήσεις πρέπει να κάνει κανείς για να διατηρήσει μια σχέση; Πόσα χρόνια χρειάζεται να βάζει τις ανάγκες του στη συντήρηση; Είναι η αγάπη τελικά το μόνο που θα απομείνει όρθιο μετά το ταραχώδες ταξίδι ενός γάμου; Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά θα κληθεί να αντιμετωπίσει το κοινό παρατηρώντας κοινά βιώματα μέσα από τα δικά του μάτια. Οι δύο πρωταγωνιστές θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε ο θεατής να αδυνατεί να διαλέξει στρατόπεδο και να εύχεται με κάποιο τρόπο να έρθει μια όμορφη έκβαση.

https://www.more.com/theater/skines-apo-ena-gamo-1/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)

%d bloggers like this: