Θάλαμος Νο6 | Κριτική Παράστασης

Θάλαμος Νο6

Το έργο Θάλαμος Νο6 αποτελεί θεατρική διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Άντον Τσέχωφ και παίζεται στο Θέατρο Άλφα από τη Νατάσας-Φαίης Κοσμίδου. Η παράσταση παίρνει τη μορφή της μέσα από την χιπ-χοπ μουσική με στίχους που συνδιαλέγονται με τα πιο φλέγοντα κοινωνικοπολιτικά θέματα της σύγχρονης εποχής.

Παρόλο που το διήγημα του διάσημου συγγραφέα έρχεται από το 1892, κάποια ζητήματα βρίσκουν φλέβα έως και σήμερα καθιστώντας τα διαχρονικά και επίκαιρα. Ο ορισμός του φυσιολογικού, ο ξενιτεμός των ανθρώπων, η ποίηση του έρωτα, αλλά και η σκληρότητα είναι μερικά από τα πιο φλέγοντα θέματα που θα παρουσιαστούν επί σκηνής. Το ψυχιατρικό άσυλο της ιστορίας του Τσέχωφ είναι ένα πεδίο συνεχών αγώνων και επανάστασης.

Τα τραγούδια που θα ακούσετε θα σας καταστήσουν σαφές ότι η συντήρηση της μνήμης των πολιτικών δολοφονιών, αλλά και των γυναικοκτονιών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται επίσης να αντιληφθεί πως μόνο μέσα από την αλληλεγγύη θα ξαναβρεί την ανθρωπιά και τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη. Οι ρίμες της Νατάσας-Φαίης Κοσμίδου μας μιλάνε σύγχρονα, πολιτικά και τρυφερά.

Η Έρη Μανουρά και η Ιωάννα Παπακωνσταντίνου συμπληρώνουν αρμονικά την πρωταγωνίστρια με τις ερμηνείες τους, ενώ η Μαρία Μιχαλάκα μέσα από τους ήχους του βιολιού της μας εμπνέει για την ευαισθησία που γίνεται αναγκαία σε αντίξοες συνθήκες. Στο σημείο αυτό να αναφέρω και τη Σίλια Καρφοπούλου που χρησιμοποιεί τον χορό, ώστε να σωματοποιήσει όχι μόνο τα συναισθήματα, αλλά και το απελπισμένο κάλεσμα για την αποκατάσταση της αδικίας.

Στο έργο θα ακούσετε και δύο πρωτότυπα τραγούδια του Κώστα Γάκη, ο οποίος έχει και την ευθύνη της σκηνοθετικής επιμέλειας. Όπως αναφέρει η ομάδα, «οι εικόνες αυτές περνάνε κάθε μέρα μπροστά από τα μάτια μας και έπειτα σβήνονται. Ξεχνάμε. Η ζωή όμως δεν είναι ένα story που κρατάει για 24ώρες και ύστερα χάνεται. Η παράστασή μας είναι ένα ποιητικό κολλάζ που φωνάζει: Μην ξεχνάς! Και κάπως έτσι, μία μικρή πτέρυγα για ψυχικά ασθενείς γίνεται για όλους μας ένας φωτεινός μικρόκοσμος, ένα φαναράκι».

https://www.viva.gr/tickets/theater/thalamos-no-6-o-tsexof-kai-o-agonas-tis-gynaikas-enantia-se-kathe-mo/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)