Το τούνελ – Ernesto Sabato

Το Τούνελ

Ο Αργεντινός συγγραφέας Ernesto Sabato, με τον οξυδερκή τρόπο γραφής του κατάφερε να κλέψει το μυαλό μου για αρκετά εικοσιτετράωρα. Κατέληξα να έχω υπογραμμίσει σχεδόν όλες τις σελίδες από Το Τούνελ και όχι άδικα!

Ο Χουάν Πάμπλο Καστέλ σκότωσε τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε, τη μοναδική που τον κατανόησε και συνδέθηκε με εκείνον. Κι αυτό το γνωρίζουμε ήδη από το οπισθόφυλλο.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί τη δική του κατάθεση, έναν εσωτερικό μονόλογο, σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την πράξη. Διαβάζοντάς τον περιπλανήθηκα στο σκοτεινό του τούνελ και κυριεύθηκα από σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση. Αισθάνθηκα πως βρισκόμουν στη δίνη ενός ντελίριου και πως η εξελικτική του πορεία δε μου επέτρεπε να ξεφύγω ακόμη κι αν το επιθυμούσα.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα ο Σάμπατο κέντρισε το ενδιαφέρον μου χωρίς να το χάσει λεπτό. Η μαεστρία με την οποία ψυχογραφεί τον Χουάν Πάμπλο Καστέλ, τον διάσημο ζωγράφο, οδηγώντας τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες στο λαβυρινθώδες τούνελ του αντι-ήρωα είναι -τουλάχιστον- μοναδική!

Η μοναξιά με την οποία συμβίωνε ο πρωταγωνιστής σε ολόκληρη τη ζωή του κατέτρωγε λίγο λίγο τα σωθικά του, δημιουργώντας έναν άνθρωπο ανασφαλή, μοναχικό, σκοτεινό, κυριευμένο από τα πάθη του. Η συμπρωταγωνίστρια φωτίζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις, μονάχα μέσα από τα μάτια εκείνου, γιατί στην πραγματικότητα ήταν αδύνατον να συνυπάρξουν• εκείνος, οι σκέψεις του αλλά και τα συναισθήματά του, θα υπερτερούσαν πάντοτε αντ’ αυτής. Οδηγούμενος μέσα από αυθαίρετους συλλογισμούς, πολλές φορές συνειδητά, κατέληγε να την κρίνει πάντοτε ένοχη για όλο τον πόνο που βίωνε.

Ανατρέχοντας τις σελίδες αυτής της υπαρξιακής νουβέλας αισθάνθηκα να βυθίζομαι στην άβυσσο του Χουάν, η αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται νιώθεις να περιορίζει το οξυγόνο γύρω τους αλλά και γύρω σου, ώσπου στο τέλος είσαι πλέον μέρος αυτού θέλοντας και μη.

Δε θεωρώ πως ο συγγραφέας θέλησε να φέρει στο φως το ζήτημα της γυναικοκτονίας , άλλωστε η εποχή την οποία γράφτηκε απέχει, ωστόσο στα δικά μου μάτια αποτελεί ένα σχετικό κείμενο μελέτης και συζήτησης.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αναζητήσω τα επόμενα έργα του συγγραφέα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με μεγάλες προσδοκίες!

Έλλη Μουτσοπούλου

https://www.metaixmio.gr/