Το ταξίδι της Κλεονίκης | Κριτική Παράστασης

Το ταξίδι της Κλεονίκης

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023  παρευρεθήκαμε στο θέατρο Καλιρρόης και παρακολουθήσαμε την παράσταση το ταξίδι της Κλεονίκης από την ομάδα Plan Bee

Πρόκειται για μια παράσταση μαρτυρία βασισμένη στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου. Από την καταστροφή της Σμύρνης ως την Αθήνα των προσφυγικών. Μέσα σ’ αυτό το έργο παρακολουθούμε τις αναμνήσεις της Κλεονίκης από τη ζωή της. Ανεκπλήρωτους έρωτες, σκηνές θανάτου και επιβίωσης.

Βλέπουμε σημαντικές στιγμές από τη ζωή της, οι οποίες εναλλάσσονται στη μνήμη της. Η μεταγραφή έγινε από την Δέσποινα Φραγκή και η συγγραφική επιμέλεια και η θεατρική διασκευή ήταν της Σοφίας Αυγερινού.

Οι τρείς ερμηνευτές γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται όλη η ιστορία [ Λήδα Σάμιτα , Μαριλίζα Χρονέα, Στέφανος Σίνης ] δίνουν ζωή στους ήρωες της ιστορίας και ξεκινούν να μας διηγούνται όλα όσα συνέβησαν στις ζωές τους.

Χαρακτηριστικό αυτής της παράστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι ερμηνευτές αλλάζουν ρόλους. Άλλοτε γίνονται αφηγητές και άλλοτε τραγουδούν επί σκηνής, παίζοντας μουσικά όργανα όπως κιθάρα και κρουστά.

Το γεγονός ότι σ’ αυτή τη παράσταση η μουσική είναι ζωντανή από τους ίδιους τους ερμηνευτές θεωρώ ότι εντείνει τη δραματικότητα των γεγονότων , δίνει μια νοσταλγική διάθεση στη παράσταση αλλά κρύβει και πολύ πόνο. Οι τρείς τους μας μεταφέρουν απόλυτα την εικόνα της Σμύρνης εκείνης  της εποχής, άλλοτε τους ακούμε να μιλούν στην καθαρευόυσα κι άλλοτε στη δημοτική συνήθως όταν βγαίνουν από τους χαρακτήρες τους και γίνονται αφηγητές.

Μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα στιγμή ήταν ότι κάπου στη μέση του έργου  τους είδαμε να σπάνε τη θεατρική σύμβαση και να μας μιλούν οι ίδιοι ως οντότητες , ως ηθοποιοί και να μας εξιστορούν για το πως ήρθε στα χέρια τους το ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου.

Τις ερμηνείες τους θα τις χαρακτήριζα ποιητικές όπως και όλη τη παράσταση.

Ακόμα και η σκηνοθετική προσέγγιση θεωρώ ότι είχε αυτόν τον ποιητικό χαρακτήρα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ενώ σ’ εκείνη την εποχή συνέβησαν φριχτά ιστορικά γεγονότα όσο και στη ζωή της Κλεονίκης , είχε και μια αθωότητα εκείνη η εποχή και έναν έντονο ρομαντισμό.

Θεωρώ πως πρόκειται για τρεις ηθοποιούς οι οποίοι σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό κατά τη διάρκεια της παράστασης με το πόσο εκφραστικοί και δοσμένοι είναι μέσα σ’ αυτό που κάνουν. Η παράσταση είχε ωραία ροή και νομίζω στο τέλος σου άφηνε μια γλυκόπικρη γεύση. Πάντως η συγκίνηση σίγουρα είναι αναπόφευκτη βλέποντας το συγκεκριμένο έργο.

Τέλος, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση στο συγκεκριμένο έργο ήταν το σκηνικό. Τα πανέμορφα βελούδινα φορέματα τα οποία ήταν κρεμασμένα στις κουρτίνες. Ένας πεταμένος μπόγος στην άκρη της σκηνής και ένα μικρό τσίγγινο μπολ. Ένα μικρό τραπέζι πιο κει! Σου μετέφεραν την εικόνα της τότε πολυπολιτισμικής και αρχοντικής Σμύρνης, αλλά και τον ξεριζωμό και τον πόνο της προσφυγιάς.

Στη παράσταση αυτή οι ηθοποιοί μας μετέφεραν τα γεγονότα της ζωής της Κλεονίκης μ’ έναν λυρικό τρόπο. Σεβόμενοι πιστά όλα όσα αναφέρονται στο ημερολόγιο της. Η σπουδαία αυτή σύνθεση της ομάδας Plan Bee, μας έκανε να τους χειροκροτήσουμε θερμά στο τέλος του έργου.

Μαριάννα Βασιλείου

https://www.ticketservices.gr/event/to-taksidi-tis-kleonikis/?lang=el

%d bloggers like this: