Τσιτάχ Η Ερημία του Τερματοφύλακα

Τσιτάχ Η Ερημία του Τερματοφύλακα

Τσιτάχ Η Ερημία του Τερματοφύλακα

Δύσκολο είδος στο θέατρο ο μονόλογος. Χρειάζεται έντονη σκηνική παρουσία από τον ηθοποιό, ένα κείμενο με σαφή κατεύθυνση και να πετύχει η χημεία με το κοινό της εκάστοτε παράστασης. Ένα τρίπτυχο που αν δεν δέσει, χάνεται η μαγεία και τίποτα δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Στην παράσταση Τσιτάχ Η Ερημία του Τερματοφύλακα, ένα από αυτά τα τρία στοιχεία ο θεατής ξέρει ότι ήδη το έχει. Ο Βασίλης Κατσικονούρης έχει παραδώσει στο παρελθόν μέσα από τα θεατρικά του κείμενα, έντονες θεατρικές στιγμές. Με ευδιάκριτο στόχο, κυρίως κοινωνικό, ο συγγραφέας παρουσιάζει ιστορίες που προβληματίζουν και συγκινούν, όπως η θρυλική παράσταση Τα Γάλα. Σε αυτό τον μονόλογο, όλα έχουν να κάνουν με τον απολογισμό ζωής που κάνει ένας βετεράνος τερματοφύλακάς της Εθνικής Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού και ενώ ο ίδιος είναι καλεσμένος να μιλήσει σε ένα σχολείο, σε παιδιά.

Το δεύτερο στοιχείο, καταλαβαίνει κανείς ότι το εξασφαλίζεις μέσα στα πρώτα λεπτά της παράστασης, από την είσοδο του ηθοποιού. Είτε έχεις δει στο θέατρο ξανά τον Γιώργο Νινιό, είτε όχι εύκολα συμπεραίνεις ότι ορίζει και καθορίζει την σκηνή στην οποία είναι επάνω με ευκολία. Πρόκειται για έναν ηθοποιό ήρεμων σκηνικών διακυμάνσεων που όμως καταφέρνει με τις εκφράσεις του προσώπου, ειδικά με το βλέμμα, να περνάει στον θεατή στο συναίσθημα του χαρακτήρα.

Τα πρώτα λεπτά της παράστασης είναι ελαφρώς αμήχανα, μέχρι ο θεατής να κατανοήσει το περιεχόμενο της και σιγά σιγά να βυθιστεί στην ιστορία. Σαφώς και οι ποδοσφαιρικές αναφορές αλλά οι λέξεις-κλειδιά δημιουργούν μια οικειότητα με το αντρικό κοινό της παράστασης αλλά δεν αργεί και το γυναικείο κοινό να πιαστεί στην όλη αίσθηση όταν το προσωπικό δράμα του ήρωα εξελίσσεται μπροστά τους.

Το γέλιο στην παράσταση βγαίνει αβίαστα, αν και σε κάποια σημεία χρειάζεται μια άλφα γνώση για να καταλάβει κανείς τις αναφορές όπως με τον ποδοσφαιριστή Άμλετ (με τον γνωστό ήρωα του Shakespeare). Αυτή η αρτιότητα όμως του κειμένου να μην στερεί από τον θεατή ούτε το χαμόγελο αλλά ούτε και το δάκρυ δημιουργεί την χημεία, που είναι και το τρίτο στοιχείο που χρειάζεται ένας θεατρικός μονόλογος για να λειτουργήσιε.

Πρόκειται για μια παράσταση που τα πρώτα της λεπτά δεν προδίδουν με τίποτα το συγκινησιακό φορτίο που καλείται να ζήσει ο θεατής στο τέλος και που είναι αυτό που τον ανταμείβει. Είναι μια ολοκληρωμένη και μεστή ερμηνεία από τον Νινιό και άξια να σας κάνει να τον δείτε, ακόμα και αν είναι η πρώτη σας φορά.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία από την Ερμίνα Κυριαζή.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

https://www.viva.gr/tickets/theater/tsitax-i-erimia-tou-termatofylaka/

%d