Οι γειτονιές του κόσμου | Κριτική Παράστασης

Οι γειτονιές του κόσμου

Το ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» σε σκηνοθεσία της Νάντιας Δαλκυριάδου και βοηθό σκηνοθέτη την Ελένη Παναγιωτακοπούλου παρουσιάζεται ξανά για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Τζένη Καρέζη. Ο ποιητής Γ. Ρίτσος έγραψε κατά τη διάρκεια των δύο εξοριών που υπέστη (στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη) τη συλλογή «Οι γειτονιές του κόσμου». Η εποχή 1941 έως 1951 απασχολεί το έργο του καλλιτέχνη, το οποίο κινείται γύρω από τον αγώνα των κουμουνιστών, την κατοχή, την απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο.

Για τις μανάδες που κάθονται μονάχες, στο κατώφλι της νύχτας

Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί μας μεταφέρουν μέσω της συγκινησιακής γλώσσας του ποιητή τις εμπειρίες των αγωνιστών. Ο λυρισμός και η αμεσότητα καθηλώνουν το κοινό. Η φόρτιση των στίχων που απαγγέλλονται αφορά μια περίοδο που ο θάνατος ήταν πανταχού παρών σε κάθε έκφανση της ζωής των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και όχι μόνο. Η κίνηση των πρωταγωνιστών δίνει τον παλμό, καθώς πρόκειται για ένα έντονο και δραματικό έργο.

Και δεν θα φύγουμε απ’ τον κόσμο -να το ξέρεις- πριν αγαπήσουμε όσο ζητά η καρδιά μας

Αναμφισβήτητα νιώθει κανείς το δέος μπροστά στις τραγικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν οι Έλληνες σε χρόνια βιαιότητας, θρήνου και ηρωικών πράξεων. Η παρέα αυτή μας ταξιδεύει σε μια δεκαετία γεμάτη με ιστορίες πόνου, αλλά και ελπίδας και ζωής. Πρόκειται για μία πολύ καλή δουλειά, όχι μόνο γιατί οι ηθοποιοί μας γυρνούν στο χθες, αλλά γιατί ο θεατής μπορεί να δει καθαρά τις προεκτάσεις αυτών των γεγονότων στο σήμερα. Βλέπει τις διαχρονικές συνέπειες των πολέμων και μας καλεί να λάβουμε θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Κάποτε θ’ ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα.

Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να παραποιηθούν τα γεγονότα της περιόδου αυτής που αποτέλεσε μαύρη σελίδα στην ελληνική ιστορία, όμως τα συναισθήματα, τα βιώματα και ο αγώνας των ανθρώπων που τάχθηκαν με τη δικαιοσύνη δε θα σβήσει ποτέ. Γιατί πολύ απλά η τέχνη βρίσκει πάντα τον τρόπο να φωτίζει τις αλήθειες των αφανών και σπουδαίων ηρώων.

Παίζουν οι Ξένια Αλεξίου, Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης. Η Μαρίνα Μαυρογένη έχει την επιμέλεια κίνησης, ενώ η Έφη Ψιαχούλια και η Έλσα Στουρνάρα έχουν κάνει τη μουσική επιμέλεια.

https://www.viva.gr/tickets/theater/oi-geitonies-tou-kosmou-tou-g-ritsou/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)