Ο Ποπολάρος | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Ο Ποπολάρος

Μετά από περίπου δυο χρόνια είχα την χαρά να βρεθώ ξανά μέσα σε ένα θέατρο. Στην αρχή, δεν σας κρύβω, ότι βρισκόμουν σε μια κατάσταση αμηχανίας. Μου φαινόταν σαν να πέρασαν αιώνες από τότε που έζησα το υπέροχο συναίσθημα του βιώματος που λέγετε θέατρο. Όλα αυτά στο σκηνή της οδού Φρυνίχου για την υπέροχη παράσταση «Ο Ποπολάρος».

Το διήγημα του Γρηγόρη Ξενόπουλου  «Ο Ποπολάρος» δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1913. Η πρώτη μας εικόνα, με την είσοδο στο θέατρο, αντικρίζουμε ένα λιτό σκηνικό το οποίο όμως αργότερα θα γεμίσει με τις ερμηνείες των πέντε ηθοποιών.

Βρισκόμαστε στην αυλή της εξοχικής έπαυλης του γιατρού Μαρινέρη, στη Μπόχαλη, όπου ο  κόντε Ντιμάρας επισκέπτεται τον Μαρινέρη και τη γυναίκα του, τη Ζαμπέλα. Μαζί είναι και η κόρη του Έλντα. Σύντομα θα τους επισκεφτεί ο ανιψιός της Ζαμπέλας, ο Ζέππος, ο οποίος θα ερωτευτεί την ‘Ελντα.

Μπροστά μας αναβιώνει μια αιώνια ταξική μάχη, ανάμεσα σε «τζάκια» και απλούς θνητούς, που ιστορικά, σχεδόν ποτέ δεν είχαν αίσιο τέλος, ακόμη περισσότερο όταν όλο αυτό συντελείται μέσα σε ένα δυνατό έρωτα.

Οι ερμηνείες όλων υπήρξαν άκρως πληθωρικές γεμίζοντας το σκηνικό και δημιουργώντας, στο μυαλό μας εικόνες μέσα από τις οποίες έπαιρνε ζωή η όλη δράση. Τα αρχοντικά, οι βόλτες στο λιμάνι, οι αμμουδιές και οι κήποι, ζωντάνεψαν μπροστά μας με τον πιο ωραίο τρόπο.

Σε όλο αυτό βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μουσική που αγκαλιάζει την παράσταση και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της διήγησης του έργου, καθώς επίσης και τα κοστούμια είναι απολύτως εναρμονισμένα, τόσο με τους χαρακτήρες όσο και με την εποχή.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τη διασκευή έχει κάνει η Έλσα Ανδριανού, τη σκηνοθεσία όπως και την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Θοδωρής Αμπατζής ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει φιλοτεχνήσει η Ελένη Μανωλοπούλου. Στους ρόλους του Ζέππου και της Έλντας εμφανίζονται οι ηθοποιοί Γιάννης Καράμπαμπας και Ιφιγένεια Καραμήτρου με τους Παντελή Δεντάκη, Μαρία Παρασύρη και Νίκο Αλεξίου να ολοκληρώνουν τον θίασο.

Σας προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα να πάτε να το δείτε. Να είστε σίγουροι ότι θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Παντελής Χατζηιωάννου

https://www.viva.gr/tickets/theater/texnis/o-popolaros/