Άπιαστη Μητρότητα – Ελιάνα Καναβέλη, Αλίκη Κοσυφολόγου

Άπιαστη Μητρότητα

Το βιβλίο Άπιαστη Μητρότητα πραγματεύεται με κριτική ματιά τις πολυδιάστατες όψεις της μητρότητας στη σύγχρονη Ελλάδα. Εστιάζοντας σε ποιοτικές συνεντεύξεις με γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά υπόβαθρα, οι συγγραφείς αποτυπώνουν τις βιωματικές εμπειρίες της μητρότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους.

Η Καναβέλη και η Κοσυφολόγου ξεδιπλώνουν μια εις βάθος ανάλυση των κοινωνικών προσδοκιών, των πολιτισμικών ρόλων και των πολιτικών αντιλήψεων που διαμορφώνουν την εμπειρία της μητρότητας στην Ελλάδα. Αμφισβητώντας τα κυρίαρχα στερεότυπα, φέρνουν στο προσκήνιο τις πολλαπλές μορφές και τα βιώματα που συνθέτουν τη μητρότητα, απελευθερώνοντάς την από εξιδανικεύσεις και κοινωνικές πιέσεις.

Η τεκμηρίωση του βιβλίου στηρίζεται σε πλούσια βιβλιογραφία και αξιόπιστα ερευνητικά δεδομένα, προσδίδοντας του επιστημονικό κύρος και αξιοπιστία. Οι μαρτυρίες των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αποτελούν τον πυρήνα του βιβλίου, προσδίδοντάς του αυθεντικότητα και δυναμισμό. Οι αναγνώστριες/ές έρχονται σε άμεση επαφή με τις βιωματικές εμπειρίες και τα συναισθήματα των μητέρων, νιώθοντας ταύτιση και κατανόηση.

Το βιβλίο φωτίζει με κριτική ματιά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στην Ελλάδα

Όπως οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη υποστήριξης από το κράτος. Η έμφυλη ανισότητα, οι ψυχοκοινωνικές πιέσεις, και οι δυσκολίες εξισορρόπησης καριέρας και οικογένειας. Οι συγγραφείς διατυπώνουν τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση της μητρότητας, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υιοθέτηση πολιτικών που ευνοούν την ευημερία των μητέρων και των παιδιών.

Παρόλο που το βιβλίο βασίζεται σε ακαδημαϊκή έρευνα, η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι κατανοητή και προσιτή στο ευρύ κοινό. Αυτό καθιστά το Άπιαστη Μητρότητα ένα βιβλίο που απευθύνεται όχι μόνο σε επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό. Προσφέροντας μια κριτική ματιά και τροφή για σκέψη σε όσους/ες ενδιαφέρονται για τα θέματα της μητρότητας, της γυναικείας ταυτότητας και της κοινωνικής κριτική. Εκτός από την κριτική ματιά που προσφέρει, το βιβλίο λειτουργεί και ως μια συλλογή αφηγήσεων και μαρτυριών γυναικών. Μέσα από τις ιστορίες τους, οι αναγνώστριες/ές έρχονται σε επαφή με τις χαρές, τις λύπες, τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα της μητρότητας.

Οι αφηγήσεις δεν αποτελούν απλά στατιστικά στοιχεία ή αφηρημένες έννοιες. Αλλά ζωντανές εικόνες της καθημερινότητας των μητέρων, με τις οποίες οι αναγνώστριες/ές μπορούν να ταυτιστούν και να νιώσουν ενσυναίσθηση. Σε μια εποχή όπου η μητρότητα συχνά εξιδανικεύεται και ασκείται κριτική στις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, το βιβλίο έρχεται να προσφέρει μια πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη ματιά στο θέμα. Φωτίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στην Ελλάδα, το βιβλίο συμβάλλει στην αποδόμηση στερεοτύπων και στην προώθηση μίας πιο υποστηρικτικής κοινωνικής πραγματικότητας για τις γυναίκες και τις οικογένειες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλήθος