Διαβάσαμε: Γλυκόπικρο Αντίο-David Nicholls | Πάστα Φλώρα

Όταν ο Τσάρλι γνώρισε τη Φραν…

Ο Τσάρλι είναι τριάντα οκτώ ετών και ετοιμάζεται να παντρευτεί όταν ένα μήνυμα για μια συνάντηση παλιών φίλων θα τον κάνει να νοσταλγήσει το καλοκαίρι του 1997…

Τότε ο Τσάρλι ήταν από τα παιδιά που περνούσαν απαρατήρητα στο σχολείο. Στις εξετάσεις πάτωσε. Οι γονείς του χώρισαν κι εκείνος ανέλαβε τη φροντίδα του πατέρα του. Στη σκέψη και μόνο του μέλλοντος τον έπιανε πανικός.

Ώσπου ξαφνικά μπήκε στη ζωή του η Φραν και ο Τσάρλι άρχισε να ελπίζει.

Αλλά για να είναι με τη Φραν, ο Τσάρλι θα έπρεπε να μπει στον κύκλο της, μια θεατρική ομάδα που θα ανέβαζε το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία θα γνωρίσει την αιώνια δύναμη της σαιξπηρικής γλώσσας και θα βιώσει το θαύμα της πρώτης αγάπης.

Αιχμηρό, αστείο, μαγευτικό, σπαρακτικό, το Γλυκόπικρο αντίο αποτυπώνει με ιδανικό τρόπο το κακοτράχαλο μονοπάτι της ενηλικίωσης και τα ιλιγγιώδη σκαμπανεβάσματα του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος. Ένα εγκώμιο για την αναζωο­γονητική δύναμη της φιλίας και την αστραπιαία, εκτυφλωτική έκρηξη της πρώτης αγάπης, την οποία μπορείς να αντικρίσεις στα ίσια μόνο αφότου έχει σβήσει η φωτιά.


Μια νεανική, καλοκαιρινή αγάπη και, παράλληλα, μια ιστορία ενηλικίωσης υπό τη σκιά του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Το καλοκαίρι του 1997 υπήρξε δύσκολο για τον Τσάρλι. Είναι όμως και το καλοκαίρι που γνώρισε τη Φραν και έγινε μέλος μιας θεατρικής ομάδας που ανέβασε Σαίξπηρ. Ένα καλοκαίρι σταθμός.

Χρόνια αργότερα, μια πρόσκληση για συνάντηση παλαιών συμμαθητών θα τον οδηγήσει πίσω στην εποχή εκείνη. Ο Τσάρλι, μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, θα αναπολήσει το παρελθόν, σε μια προσπάθειά του να ξορκίσει τις μνήμες και να ελευθερωθεί από τη γλυκόπικρη αυτή αίσθηση που αφήνει το χθες.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τα τρία πρώτα τιτλοφορούνται Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και το τελευταίο απλώς ως Χειμώνας. Μια απλή αποτύπωση των εποχών, η οποία όμως ενέχει σε μεγάλο βαθμό τον συμβολισμό της μετάβασης από το καλοκαίρι, στον ψυχρό χειμώνα.

Στο «Γλυκόπικρο Αντίο», ο David Nicholls καταφέρνει να δώσει μια ρεαλιστική ματιά στους εξιδανεικευμένους έρωτες της νιότης. Ένα εκ βαθέων ψυχογράφημα, όπου γνωρίζουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες του ήρωα.

Μέσα από ένα συνονθύλευμα κωμωδίας και τραγωδίας –μια παράταιρη μίξη, σαν αυτή του γλυκόπικρου– ο αναγνώστης, παρέα με τον Τσάρλι, επιστρέφει στο παρελθόν και αναπολεί τις στιγμές εκείνες. Άλλοτε με χαρά, άλλοτε με ντροπή και άλλοτε μετανιώνοντας.

Ένα βιβλίο 612 σελίδων, που όμως διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα, γεμάτο με αναφορές και αξιοσημείωτες φράσεις. Τα συναισθήματα που αφήνει είναι ανάμικτα, καθώς η αναπόληση του παρελθόντος ρίχνει φως σε όλες τις πλευρές του ήρωα και η γραφή του Nicholls βυθίζει τον αναγνώστη στην κάθε του πτυχή.

Αν κλάψετε, να ξέρετε ότι συνέβη και σε εμάς…


Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου ΕΔΩ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας

https://minoas.gr/product/glykopikro-antio/

 

 

 

Leave a Reply