Η χημεία του έρωτα – Sabrina Jeffries

Η χημεία του έρωτα

Το «Η χημεία του έρωτα» αποτελεί το 3ο βιβλίο της σειράς «Who wants to marry a duke» με την υπογραφή της Sabrina Jeffries. Η best- seller συγγραφέας επέστρεψε και μας χάρισε αυτή τη φορά ένα ρομάντζο με μια δόση μυστηρίου. Πλέον, μπορούμε να το διαβάσουμε και στα ελληνικά σε μετάφραση της Ιωάννας Γεωργοπούλου από τις εκδόσεις Anubis.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η Ολίβια Νόρλι ενσαρκώνει μια δυναμική γυναίκα που δεν ακολουθεί τις επιταγές και τις νόρμες της εποχής της. Στόχος της δεν είναι ένας «πετυχημένος» γάμος. Αλλά να ακολουθήσει την επιστήμη της χημείας κατά τα βήματα του θείου της. Όταν της παρουσιάζεται μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, την οποία αν φέρει εις πέρας θα απογειωθεί η καριέρα της, φυσικά και δέχεται. Όμως, αυτό που αγνοεί είναι ότι σε αυτή την υπόθεση εμπλέκεται και ο δούκας Μάρλοου «Θορν» Ντρέικ, με τον οποίο η πρώτη συνάντηση έληξε αρκετά άδοξα. Μετά από 9 χρόνια, ένα φιλί και μια (εκβιασμένη) πρόταση γάμου, οι δυο τους συναντιούνται ξανά και ο έρωτας φαίνεται να μην έχει σβήσει. Ωστόσο, αυτή τη φορά διακυβεύονται ακόμα περισσότερα από την φήμη τους· η ίδια η ζωή τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχω διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, οπότε ήταν η πρώτη μου επαφή με τους χαρακτήρες. Όμως, αυτό δεν λειτούργησε ανασταλτικά στην ανάγνωση του μυθιστορήματος, καθώς δεν ένιωσα ότι είχα κενά. Μας συστήνει σε όλα τα πρόσωπα· άλλοτε εμβαθύνει σε αυτά, όπως στην περίπτωση της Ολίβια και του Θορν και άλλοτε μας παραθέτει τις ελάχιστες αλλά απαραίτητες πληροφορίες για να προσανατολιστούμε στην ιστορία.

Φυσικά, η βαρύτητα και κύρια εστίαση γίνεται στα πρόσωπα του Θορν και της Ολίβια. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες επιτελούν έναν δευτερεύοντα ρόλο μέσα στην ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο πότε αναδεικνύουν τους πρωταγωνιστές μας και πότε συνδράμουν στην ομαλή εξέλιξη της των πρωταγωνιστών και της υπόθεσης, εν γένει.

Από την μία πλευρά, η Ολίβια αντιπροσωπεύει τις γυναίκες της εποχής της που δεν στόχευαν στο να παντρευτούν αλλά να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, η Ολίβια ήθελε να ενταχθεί και να διαπρέψει στον ανδροκρατούμενο χώρο της χημείας. Μπορεί το βιβλίο να αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας αλλά υπήρξαν γυναίκες που εναντιώθηκαν στις επιταγές του κοινωνικού κύκλου τους και περιθωριοποιήθηκαν. Χαράσσοντας τον δικό τους δρόμο.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Θορν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αμφισβητεί τις ικανότητες της Ολίβια και ορκίζεται ότι θα παρακολουθεί κάθε της κίνηση. Δεν μπορώ να πω ότι ο Θορν μου ήταν ένας ιδιαίτερα συμπαθητικός χαρακτήρας, καθώς πολλές φορές δεν μπορούσα να κατανοήσω τη συμπεριφορά του. Ήδη από την αρχή, ενώ η Ολίβια τον βγάζει από την δύσκολη θέση, αρνούμενη την (εκβιασμένη) πρόταση γάμου του, αντί να ανακουφιστεί, πληγώνεται ο εγωισμός του. Ωστόσο, με τη πάροδο των σελίδων συντελείται μια εσωτερική εξέλιξη που αφορά τόσο τον κάθε ένα ξεχωριστά όσο και τη σχέση μεταξύ τους.

Η υπόθεση κυλάει γενικά με σταθερούς ρυθμούς

Δεν έχουμε την έντονη και αλλεπάλληλη αποκάλυψη νέων και ανατρεπτικών στοιχείων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια αύρα μυστηρίου, σχετικά με το αν ο πατέρας του ετεροθαλή αδελφού του Θορν δηλητηριάστηκε ή όχι. Ειδικά όταν θέτεται σε κίνδυνο και η ζωή της Ολίβια. Το όλο εγχείρημα αποδεικνύεται πιο δύσκολο και επικίνδυνο από όσο νόμιζαν.

Απλώς, το βιβλίο προβάλλει περισσότερο την αισθηματική ταυτότητά του παρά το μυστήριο. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται η αλληλεπίδραση του Θορν και της Ολίβια και σε δεύτερο πλάνο έχουμε την όλη υπόθεση που εκκρεμεί. Δεν θα έλεγα ότι δεν είναι- ως έναν βαθμό- ικανοποιητικά μοιρασμένα αυτά τα 2 στοιχεία μέσα στο βιβλίο, απλά το ρομάντζο επισκιάζει λίγο το μυστήριο.

Εν κατακλείδι, το «Η χημεία του έρωτα» αποτελεί ένα ευχάριστο μυθιστόρημα. Ένα αισθηματικό βιβλίο με μια δόση μυστηρίου και περιέργειας. Οι σελίδες κυλούν αβίαστα μέχρι το τέλος, καθιστώντας το ένα όμορφο και ανάλαφρο ανάγνωσμα.

 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

Το βιβλίο «Η χημεία του έρωτα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis

https://anubis.gr/product/i-chimeia-toy-erota/