Now Reading
Η Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών – Σούζαν Κόλινς

Η Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών – Σούζαν Κόλινς

Η Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών – Σούζαν Κόλινς

Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΘΑ ΤΟΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ.
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ.
ΟΜΩΣ Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ.

Ξημερώνει το πρωινό του Θερισμού σηματοδοτώντας την έναρξη των δέκατων Αγώνων Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου βρίσκεται πλέον σε παρακμή και η μοίρα του βρίσκεται στα χέρια του Κοριολανού και την ενδεχόμενη νίκη του φόρου του στην Αγώνες. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη από όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα, θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα, ο Κοριολανός αρχίζει, να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… H επιθυμία του για επιβίωση και δόξα σταδιακά αρχίζει, να επισκιάζει την αναγκαιότητα της τήρησης των κανόνων και οι συνέπειες, μπορεί, να αποβούν ολέθριες.

Δέκα χρόνια έπειτα από την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της πολυδιαβασμένης τριλογίας Αγώνες πείνας (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός) η πένα της Σούζαν Κόλινς έρχεται, να μας αφηγηθεί την ιστορία του θανάσιμα δολοπλόκου προέδρου της Πάνεμ Κοριολανού Σνόου και την πορεία του προς τη δόξα.

Το γεγονός ότι η Κόλινς δεν σκόπευε, να επεκτείνει την ιστορία των «Αγώνων Πείνας» αποτελεί κοινό μυστικό για όσους αγάπησαν τη σειρά. Παρόλ’αυτά η συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου και ο εμπλουτισμός τις σειράς, – αν και θεωρήθηκε από πολλούς ξεκάθαρη φιλαργυρία – , αποτέλεσε για εμένα μια απρόσμενα ευχάριστη έκπληξη! Ο Πρόεδρος Σνόου αποτελεί τον βασικό κακό των «Αγώνων Πείνας». Ένας πολυμήχανος και πανούργος δικτάτορας που διατηρεί την εξουσία του μέσω μίας σειράς ραδιουργιών. Τι κρύβεται όμως πίσω από τη σκληρή προσωπικότητα που γνώρισαμε στην τριλογία;

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα παράθυρο στα εφηβικά του χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες, να γνωρίσουν το χαρακτήρα και τις προθέσεις του καθώς και τα γεγονότα που τον γαλούχησαν. Προσωπικά θεώρησα την απόφαση της συγγραφέως, να επικεντρωθεί αυτή τη φορά στον κύριο ανταγωνιστή του μυθιστορήματος της εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δίχως να επιδιώξει, να εξιλεώσει το χαρακτήρας της η Κόλινς μας εισαγάγει στην σκοτεινή του πραγματικότητα, παρουσιάζοντας μας όχι κάποιον σοσιοπαθή – αφήνοντας έτσι, να εννοηθεί ότι οι ψυχικές ασθένειες αποτελούν συνώνυμο του κινδύνου (όπως τόσο συχνά συμβαίνει στα origins “κακών” ) – , αλλά ένα νέο ικανό, φιλόδοξο, υπερήφανο, με οξυμένα ταλέντα, που παρά την ικανότητα του στη χειραγώγηση τις δολοπλοκίες και το πολύπλοκο δολοπλόκο τρόπο σκέψης του, δεν στερείται συναισθημάτων.
Η ιστορία του χωρίζεται σε δύο μέρη. Όσα προηγήθηκαν ή έγιναν κατά τους 10ους Αγώνες πείνας στους οποίους επιλέχθηκε ως μέντορας και όσα ακολούθησαν έπειτα από αυτούς. Προσωπικά θεώρησα το δεύτερο σκέλος της ιστορίας λίγο αδύναμο συγκριτικά με το πρώτο όμως το τέλος του αποδείχθηκε ανατρεπτικό και συναρπαστικό.

Το βιβλίο σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την τριλογία, γεγονός που ίσως απογοητεύσει κάποιους θαυμαστές, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι στόχος του δεν είναι, να αναδείξει τη βαρβαρότητα των Αγώνων και το επαναστατικό πνεύμα των περιοχών, αλλά όσα οδήγησαν σε αυτά. Απεναντίας η συγγραφέας αποφασίζει να κινηθεί σε μια ελαφρώς διαφορετική θεματολογία, τον τρόπο δημιουργίας των Αγώνων και την εξέλιξη τους μέχρι να φτάσουν στην μορφή που όλοι αγαπήσαμε στα πρώτα δύο βιβλία της σειράς, αλλά και παρουσιάζει τις αμφίδρομες συνέπειες του πολέμου, διαλύοντας με βαναυσότητα την αίγλη της Κάπιτολ.

Στα αρνητικά του βιβλίου έχω να προσάψω το άσκοπο ρομαντικό στοιχείο το οποίο όσο ανούσια εμφανίστηκε άλλο τόσο γρήγορα έληξε χωρίς όμως να καταντά κουραστικό και να επιβραδύνει την πλοκή χάρη στη γεμάτη ζωντάνια και χιούμορ, ανεξάρτητη συμπρωταγωνίστρια του βιβλίου την Περιπλανώμενη Λούσι Γκρέυ, φόρο της Περιοχής 12. Επίσης το βιβλίο άφηνε επιτηδευμένα κάποια αναπάντητα ερωτήματα, πράγμα ελαφρώς ενοχλητικό δεδομένου του χρόνου και του αριθμού των σελίδων που διέθετε η συγγραφέας προκειμένου να τα καλύψει.

Πρόκειται για μία ολοκαίνουρια πολυαναμενόμενη κυκλοφορία, που έχει διχάσει ήδη το αναγνωστικό κοινό με τις απόψεις να διαφέρουν και τις συζητήσεις για την μεταφορά της στη μεγάλη οθόνη να πλανώνται ήδη στον αέρα. Για εμένα ήταν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, με ενδιαφέρουσα πλοκή και εξέλιξη, που μπόρεσε, να εμπλουτίσει το σύμπαν των «Αγώνων Πείνας» , χωρίς να ακυρώσει την αρχική τριλογία, που θα πρότεινα σε κάθε λάτρη της σειράς έτοιμο, να εξετάσει την ιστορία από μια διαφορετική οπτική γωνία .

Βαθμολογία: 8/10

Τίτλος: Η Μπαλάντα των αηδονιών και των φιδιών

Συγγραφέας: Σούζαν Κόλινς

Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελίδες: 592

Είδος: Περιπέτεια

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός  για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

Scroll To Top