Η Φάρμα των Ζώων – Τζόρτζ Όργουελ

Η φάρμα των ζώων

«Όλα τα ζώα είναι ίσα μεταξύ τους. Όμως κάποια είναι πιο ίσα από τα άλλα»   

«Στη Φάρμα η καταπίεση και ο αυταρχισμός, ο ηγεμονισμός και το ολοκληρωτικό στοιχείο γίνονται μυθοπλαστικά είδωλα του εαυτού τους. Ο μεταπολεμικός κόσμος, αναζητώντας μια νέα ηθική, καθώς και νέους κώδικες πολιτικής συνεννόησης, είχε ανάγκη από μια μυθοπλασία που να αμφισβητεί το αναπόδραστο της καταπίεσης ως στοιχείου της ιστορικής εξέλιξης. Η διαχρονική επιρροή και απήχηση της Φάρμας των ζώων οφείλεται προφανώς και σε αυτό τον λόγο… Η ιστορία που αφηγείται ο Όργουελ δεν αντανακλά μόνον την πολιτική οξυδέρκεια του συγγραφέα· είναι και μια από τις θεμελιώδεις αλληγορίες του καιρού μας».  Μάλκολμ Μπράντμπερυ (από την εισαγωγή της έκδοσης)

«Πρόκειται για την ιστορία μιας επανάστασης που πήρε λάθος δρόμο…» ανέφερε ο Όργουελ για την πρώτη έκδοση της Φάρμας των ζώων το 1943. Ο Όργουελ έγραψε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα στα τέλη του 1943, αλλά παραλίγο να μείνει ανέκδοτο˙ η σκληρή επίθεση του στον Στάλιν, που εκείνη την εποχή ήταν σύμμαχος της Βρετανίας, οδήγησε στην απόρριψη του από τους εκδοτικούς οίκους. Έκτοτε, αυτή η συναρπαστική, τραγική αλληγορία έχει γίνει ένα κλασικό ανάγνωσμα σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Το εμβληματικό βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων» είναι ένα σατιρικό παραμύθι, μια αλληγορία της κοινωνίας μας, όπου περιγράφετε αριστοτεχνικά την τύχη της Ρωσικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας ασκώντας τη δική του κριτική στην άλλοτε στιβαρή και επιβλητική Σοβιετική Ένωση, καταφέρνει να συνδυάσει τις προσωπικές του ελεύθερες ιδέες με τον αγγλικό πατριωτισμό.

Η κεντρική ιδέα της ιστορίας αφορά ένα αγρόκτημα και την εξέγερση των ζώων εναντίον του ιδιοκτήτη του, του αυταρχικού κυρίου Τζόουνς. Κάποια από τα γουρούνια της φάρμας είναι αυτά που ηγούνται αυτής της εξέγερσης, πιο συγκεκριμένα το ανταγωνιστικό δίδυμο του Σνόουμπολ και του Ναπολέοντα.

Η επανάσταση θα οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη ζωή της φάρμας έως ότου ο Ναπολέων, έχοντας ηγετικές τάσεις, θα αρχίσει να υπονομεύει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ζώων. Με τη βοήθεια του Σκουίλερ, ενός άλλου πιστού γουρουνιού, ο Ναπολέων θα οργανώσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, ενώ την ίδια στιγμή τα σκυλιά της φάρμας θα παίξουν τον ρόλο των «δυνάμεων καταστολής» στην πορεία που φέρει την ανατροπή στην εξέλιξη της επανάστασης.

Η Φάρμα των ζώων γράφτηκε το 1945 και εκδόθηκε αμέσως, γνωρίζοντας σύντομα μεγάλη επιτυχία. Η λέξη «σύντροφοι όπου αναφέρετε πολλάκις μέσα στο κείμενο, οδηγεί τον αναγνώστη  στα σκοτεινά μονοπάτια της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας και στον σταλινικός ολοκληρωτισμός. Ωστόσο, σκοπός του συγγραφέα δεν ήταν μονάχα να καταδικάσει τον συγκεκριμένο καθεστώς, αλλά κάθε είδους ολοκληρωτισμό του 20ου αιώνα.

Το «κλειδί» των κρυμμένων αλυσίδων βρίσκεται μέσα μας.

Το βιβλίο επανακυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκης τον Ιούνιο του 2021, σε μια καλαίσθητη έκδοση με μια υπέροχη μετάφραση του Κυριάκου Ντελόπουλου.

https://www.patakis.gr/product/649258/vivlia-logotexnia-pagkosmia-logotexnia/H-farma-ton-zoon/