Κόρες – Lucy Fricke

Κόρες

Στο βιβλίο Κόρες, Η Μπέτυ και η Μάρτα είναι δύο γυναίκες βαθιά πληγωμένες από πατεράδες που δεν ήταν εκεί. Εμμέσως σε όλη τους τη ζωή έψαχναν άντρες που θα έπαιρναν αυτόν τον ρόλο. Δυστυχώς είναι κάτι που το συναντάμε αρκετά συχνά ακόμη και σήμερα. Για να είμαι ειλικρινής έχω συναντήσει και τις δύο περιπτώσεις. Αυτή της αναζήτησης μιας πατρικής φιγούρας επειδή ήταν απών ο δικός της πατέρας και αυτή της αναζήτησης του ιδανικού συντρόφου όπου θα είναι ίδιος και απαράλλαχτος με τον δικό της πατέρα λόγω υπερβολικής αδυναμίας στο πρόσωπο του.

Η αγάπη ήρθε τόσο αργά που δεν ξέραμε τι να την κάνουμε

Η πλοκή παίρνει μια απροσδόκητη τροπή όταν ο καρκινοπαθής πατέρας της Μάρτα ζητά από την κόρη του να τον πάει στην Ελβετία, όπου έχει ήδη προγραμματιστεί για ευθανασία. Δύο γυναίκες ξεκινούν ένα ταξίδι που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Σε αυτό το σημείο, είχα ήδη τη διάθεση για ένα σοβαρό ανθρώπινο ταξίδι προς τον θάνατο.

Το βιβλίο συνολικά καλύπτει πολλά θέματα, όχι μόνο παράξενες οικογενειακές σχέσεις, αλλά και τον θάνατο και την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Αυτό ήταν ίσως το θέμα που με καθήλωσε και με γοήτευσε περισσότερο σε αυτό το έργο. Το να βλέπεις πόσο εύκολα χάνονται οι στιγμές και τα χρόνια. Πόσο γρήγορα κυλούν όλα αλλά εσύ ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Οι δύο πρωταγωνίστριες ήταν πληγωμένες από την ζωή τους συνολικά αλλά ταυτόχρονα μου έδιναν σημάδια αυτοπεποίθησης και δυναμισμού. Ξέρετε, όσοι είναι βαθιά πληγωμένοι μπορούν να στηρίξουν κάποιον άλλο χωρίς να φαίνεται ότι προσπαθούν ιδιαίτερα. Είναι σαν να γεννήθηκαν έτοιμοι να επωμιστούν καταστάσεις που δύσκολα θα άντεχε ο καθένας.

Με συγκίνησε η σχέση τους. Είναι δύο γυναίκες που υμνούν την γυναικεία φιλία και αλληλεγγύη. Είναι όμορφα δοσμένη η τρέλα που επικρατεί καθώς ενώ θα μπορούσε να έχει δραματικό ύφος, καταλήγει σε πολλά σημεία να σε κάνει να γελάς.

Μέσα από την Μάρτα το βιβλίο Κόρες αναφέρεται στον αγώνα που δίνουν πολλές γυναίκες ώστε να καταφέρουν να κάνουν ένα παιδί. Στις συνεχόμενες αποβολές και στο αντίκτυπο αυτού πάνω στην γυναίκα και κατ’ επέκταση στην οικογένεια.

Απόλαυσα το ταξίδι και τις αναφορές σε αγαπημένους μου προορισμούς. Βρήκα πανέμορφη την ιστορία αυτή αν και είναι γλυκόπικρη σε πολλά σημεία.

Ήμασταν θυγατέρες πατεράδων που, μόνο αφού βγήκαν στη σύνταξη, βρήκαν τον χρόνο να μας μιλήσουν

Σέρυ Μπέντο

https://keimenabooks.gr/books/kores/