Ο δράκος δεν χορεύει – Earl Lovelace

Ο δράκος δεν χορεύει

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Cavalry Hill στο Τρινιντάντ. Μια φτωχή συνοικία στην άκρη του Port-of-Spain. Ο κύριος χαρακτήρας σε αυτό το μυθιστόρημα δεν είναι στην πραγματικότητα ο Αλντρικ, ο οποίος υποδύεται τον δράκο, ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά η ίδια η περιοχή. Ο συγγραφέας, στο βιβλίο Ο Δράκος Δεν Χορεύει, μας συστήνει μια σειρά διαφορετικών χαρακτήρων που ζουν εκεί. Τους παρακολουθούμε με τα χρόνια καθώς η γειτονιά αλλάζει και οι χαρακτήρες βρίσκονται ανάμεσα στο να αγκαλιάσουν τις αλλαγές, αλλά και να θρηνήσουν για την απώλεια της ρουτίνας τόσων χρόνων.

Ο Lovelace τρέφει μεγάλη συμπόνια για όλους τους χαρακτήρες και αυτό φαίνεται από το πόσο καλά τους έχει αναλύσει. Αν και είναι συμπονετικός, δεν είναι συναισθηματικός και δείχνει και τα λάθη τους. Τα μυθιστορήματα χωρίς εστίαση σε έναν ισχυρό κεντρικό χαρακτήρα μπορεί μερικές φορές να μπερδέψουν και να διχάσουν τον αναγνώστη. Αυτό δεν συμβαίνει στη προκειμένη περίπτωση καθώς έχει επιλέξει να δώσει χώρο και χρόνο σε κάθε έναν από τους ήρωές του.

Το Καρναβάλι παίζει σημαντικό ρόλο στο μυθιστόρημα.

Στην ουσία, βασίζεται το βιβλίο πάνω σε αυτό.Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεχνούν όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και μένουν στο να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον να αλλάζει στάση και συμπεριφορά όσο πλησιάζει το καρναβάλι. Εκθέτοντας τις ρωγμές στην κοινότητα για τον υπόλοιπο χρόνο. Αλλά καθώς τα πράγματα αλλάζουν, ακόμη και στο ίδιο το καρναβάλι υπάρχει διχασμός, αφού κάποιοι θέλουν να λάβουν χορηγία και να «καθαρίσουν» το καρναβάλι, ενώ άλλοι θέλουν να διατηρήσει το παραδοσιακό, ατίθασο γλέντι του. Όλοι επιχειρούν να ξεφύγουν από τη σκληρή τους πραγματικότητα μπαίνοντας στη σφαίρα της μεταμφίεσης τους κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Τους μεταφέρει προσωρινά στα όνειρά τους και έξω από την άθλια κατάσταση της ζωής τους. Ο καθένας τους προσπαθεί να φτάσει σε ένα αίσθημα ελπίδας. Μετά το τέλος του, ωστόσο, δημιουργούνται προβλήματα. Πρέπει να επιστρέψουν στις καθημερινότητα και να αντιμετωπίσουν εκ νέου τα προβλήματά τους

Ο συγγραφέας εξετάζει εξονυχιστικά τις ταξικές διακρίσεις. Ανιχνεύει τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τα ένστικτα που οδηγούν τους χαρακτήρες του να επιβιώσουν. Βαθιά ανθρώπινο και με απλή γλώσσα, το βιβλίο αυτό καταφέρνει να αναλύσει τον άνθρωπο σαν ον. Ξεκινά από την υποκρισία. Συνεχίζει με την μεγάλη ιδέα που ενδεχομένως να έχει κάποιος για τον εαυτό του. Και καταλήγει στην δυστυχία που νιώθει όταν καλείται να επιστρέψει στην καθημερινότητα.

Σέρυ Μπέντο

Το βιβλίο Ο Δράκος Δεν Χορεύει κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Oposito.

https://www.opositobooks.com/