Σήμερα είναι Δευτέρα, μάλλον – Binnie Kirshenbaum

Σήμερα είναι Δευτέρα, μάλλον

Σήμερα είναι Δευτέρα, μάλλον

Μαθαίνεις για κάποιο γνωστό σου πρόσωπο ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Σωματική, ψυχική, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι πρώτα θα δείξεις με την έκφραση του προσώπου σου ότι ταράχτηκες. Έπειτα θα φανερώσεις θλίψη και συμπόνια. Και μετά από λίγο θα συνεχίσεις αυτό που έκανες και πριν μάθεις τα νέα.

Θα είναι αργότερα μέσα στη μέρα ή ίσως καλύτερα τη νύχτα που χωρίς καν να το αντιληφθείς ο εγκέφαλός σου θα προσπαθεί να αιτιολογήσει την πάθηση αυτή συνδέοντάς τη με το συγκεκριμένο άτομο. Δεν τρεφόταν σωστά. Κάπνιζε, έπινε. Είχε φτάσει σε μια ηλικία που θα έπρεπε να έχει παιδί αλλά δεν έχει. Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, ο γάμος του ήταν καταστροφικός κ.ο.κ. Οτιδήποτε προκειμένου να αισθανθείς ασφαλής ότι σε εσένα μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί κάτι αντίστοιχο.

Η Μπάνι πάσχει από κατάθλιψη, η οποία θα την οδηγήσει μια παραμονή πρωτοχρονιάς υποχρεωτικής διασκέδασης με τον σύζυγό της και τους φίλους τους σε νευρικό κλονισμό. Και αυτός με τη σειρά του σε νοσηλεία σε ψυχιατρική πτέρυγα διάσημου νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

Το βιβλίο Σήμερα είναι Δευτέρα, μάλλον είναι χωρισμένο σε δύο μέρη.

Το πρώτο να ξεδιπλώνει το χρονικό μέχρι την κατάρρευση αυτή και το δεύτερο τη νοσηλεία και τους συν-νοσηλευόμενους. Και με κεφάλαια μικρά και τραγικά απολαυστικά σε σημείο να μη θες να το αφήσεις από τα χέρια σου, το βιβλίο αυτό σε ρίχνει στα βαθιά ενός μυαλού που πασχίζει να βρει φως στη σκοτεινιά που το περικλείει.

Και το οξύμωρο εδώ είναι η πνευματική διαύγεια της πρωταγωνίστριας που μπορεί και συνδυάζει την κρυφή ενσυναίσθηση με τη φαινομενική αναισθησία και τον δηκτικό λόγο με την κρυστάλλινη ειλικρίνεια με αποτέλεσμα να μας παραδίδεται ένα μυθιστόρημα που θα φέρει ένα μόνιμο μειδίαμα στα χείλη συνοδευόμενο από μια έντονη θλίψη για τις ψυχές που αιμορραγούν και βρίσκονται στο μεταίχμιο ελπίδας και απελπισίας.

Βαρύ και συνάμα ανάλαφρο, βαθιά αληθινό, ουσιαστικά ρομαντικό. Από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου φέτος και από τις πιο αξέχαστες πρωταγωνίστριες!

Μαρία Παπαγεωργίου (aka sophies.mom.is.reading)

Σήμερα είναι Δευτέρα, μάλλον