Μια σκέψη μόνο – Κυριακή Χερουβείμ

Μια σκέψη μόνο

Το 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το νέο μυθιστόρημα της Κυριακής Χερουβείμ με τίτλο Μια σκέψη μόνο. Ένα έργο αφιερωμένο στην αναζήτηση του εαυτού μας και την εσωτερική πάλη, μέσα από μια αναδρομή στο παρελθόν.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Στις σελίδες του παρακολουθούμε την πορεία του δημοσιογράφου Θεόδωρου Αξαόπουλου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ψυχική κατάπτωση. Φαίνεται ότι η ζωή που κατέληξε να κάνει, δεν ήταν αυτή που ονειρευόταν. Αν και του προσέφερε απλόχερα πολλές στιγμιαίες απολαύσεις, συνειδητοποιεί ότι δεν ήταν αυτή η πορεία που ήθελε να χαράξει.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να βρει τον εαυτό του και, ενδεχομένως, να καταφέρει να συμφιλιωθεί με τις επιλογές του, γυρίζει στο χωριό του. Εκεί, από την πρώτη στιγμή, τον κατακλύζουν οι αναμνήσεις, ενώ δεν αργεί να εστιάσει τη σκέψη του στο πρώτο σημαντικό (και καθοριστικό) γεγονός της ζωής του. Την πρώτη φορά που άκουσε το τραγούδι της Μαρίνας. ‘Οταν άνοιξε μια πόρτα που παρέμενε μέχρι τότε κλειστή. Η αφήγηση παίρνει τη σκυτάλη από αυτό το σημείο. Ακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία του Θεόδωρου μέχρι να φτάσουμε ξανά στο παρόν του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ήδη από τις πρώτες σελίδες είναι εμφανής η καλοδουλεμένη γλώσσα του μυθιστορήματος. Πλούσιο λεξιλόγιο. Με πολλούς διαλεκτικούς τύπους, που καταφέρνει να αποτυπώσει όλες τις αποχρώσεις των σκέψεων και συναισθημάτων του πρωταγωνιστή και μας μεταφέρει μαζί του στο παρελθόν. Οι περιγραφές των γραφικών τοπίων μας τοποθετούν ομαλά στην εκάστοτε σκηνή που λαμβάνει χώρα, καθιστώντας μας, νοητά, θεατές της.

Επιπλέον, υπό το πρίσμα τόσο της ιδιότητάς του ως δημοσιογράφου όσο και από την ίδια την παραμονή του στην πρωτεύουσα, εξέλαβα έναν διακριτικό καυτηριασμό της κοινωνικής πραγματικότητας. Ένα βασικό σημείο υπήρξε, για μένα, η φύση της σημερινής ενημέρωσης των ανθρώπων. Η δημοσιογραφία που δεν έχει ως προτεραιότητά της την έγκυρη (και έγκαιρη) παράθεση ειδήσεων. Αλλά το πώς θα γίνει άλλη μια κερδοφόρα επιχείρηση που θα προσελκύσει περισσότερους διαφημιστές (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Εν συνεχεία, μέσα από την παραμονή του στην Αθήνα, βλέπουμε το πώς τον επηρέασε αυτός ο νέος και τόσο διαφορετικός τρόπος ζωής. Μπορεί να ξεκίνησε με συγκεκριμένους στόχους που πίστευε ότι θα εκπληρώσει χωρίς να απαρνηθεί κομμάτια του εαυτού του, όμως στην πορεία αποξενώθηκε αρκετά από αυτόν. Ακολούθησε έναν διαφορετικό ρυθμό που δεν είχε φανταστεί καν. Χάραξε μια πορεία ζωής που δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτή που προσδοκούσε όταν επιβιβαζόταν στο πλοίο για τις σπουδές του.

Μπορεί να προβληματίζεται μόνο ο Θεόδωρος μέσα στο μυθιστόρημα, όμως συμπαρασέρνει και εμάς με τις σκέψεις του.

Μας καλεί έμμεσα να προβληματιστούμε και εμείς για τη δική μας μέχρι τώρα πορεία. Και ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσουμε ορισμένες καταστάσεις. Να επανεκτιμήσουμε τις επιλογές μας και να προσπαθήσουμε να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό, σε περίπτωση που αυτός έχει αλλοιωθεί από εξωτερικούς παράγοντες.

Ωστόσο, όσο θετικά και ενδιαφέροντα και αν ακούγονται τα προαναφερθέντα, στο τέλος δεν κατάφερα να απολαύσω- στον βαθμό που περίμενα- το βιβλίο. Και ο λόγος ήταν ο, εν μέρει πλατωνικός, «έρωτας» που αναπτύχθηκε από τον Θεόδωρο προς τη Μαρίνα.

Προσπάθησα να έχω κατά νου ότι η ιστορία τους λαμβάνει χώρα κάπου στα μέσα του περασμένου αιώνα σ’ ένα χωριό με διαφορετικά ήθη και έθιμα από τα δικά μου. Όπως ήταν, για παράδειγμα, η παράδοση του προξενιού και η νοοτροπία που ήθελε τα κορίτσια να παντρεύονται- ή έστω να αρραβωνιάζονται- όσο πιο μικρά γίνεται.

Αναφέρω όλα αυτά, διότι τη στιγμή που γνωρίζει ο Θεόδωρος τη Μαρίνα, εκείνος προετοιμάζεται για τις εξετάσεις εισαγωγής του στο πανεπιστήμιο, είναι δηλαδή 18 χρονών. Η Μαρίνα από την άλλη είναι ένα παιδί που βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη μόλις 12 χρόνια.

Ακόμα και αν αυτό ήταν τότε κοινωνικά αποδεκτό. Ή και επιθυμητό σε πολλές περιπτώσεις, δεν ήταν κάτι που μπορούσα να επεξεργαστώ. Ίσως, αν ήμουν σε θέση να διακρίνω κάποια στοιχεία έμμεσης επίκρισης αυτής της «νόρμας», να μπορούσα να προσεγγίσω διαφορετικά το όλο μυθιστόρημα. Όμως, μέσα από τη δική μου ανάγνωση τουλάχιστον, αυτό δεν στάθηκε εφικτό, αλλά αποτέλεσε τον κύριο λόγο που δεν κατάφερα να έχω μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία.

 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου
Εικόνα: tea.sun.and.books [bookstagram αρθρογράφου]

Το βιβλίο Μια σκέψη μόνο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

https://www.kedros.gr/product/9037/skepsi-mono.html