No Time To Die | Είδαμε & Σχολιάζουμε

No Time To Die

Η νέα ταινία του James Bond, No Time To Die που μόλις έκανε πρεμιέρα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, μόλις στην πρώτη μέρα έκοψε 17.326 εισιτήρια. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, εννοείτε πριν πανδημίας, η πρώτη ταινία του James Bond στην παρθενική εμφάνιση του Daniel Graig στον ρόλο, στο Casino Royale, είχε κόψε 19.000 εισιτήρια. Ιδανική αρχή αλλά ας περιμένουμε να δούμε τα νούμερα του τριημέρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή

Ο κινηματογραφικός χαρακτήρας που απαριθμεί πάνω από πενήντα χρόνια στην μεγάλη οθόνη, επιστρέφει με μεγάλη καθυστέρηση. Για ακόμα μια φορά στην τελευταία ενσάρκωση του Daniel Craig σε αυτόν τον ρόλο.

Ύστερα από πέντε ταινίες και δεκαπέντε χρόνια, ο ηθοποιός που έδωσε μια ανάσα ζωής και φρεσκάδας στον ρόλο τον αποχαιρετά. Mε μια ταινία που κρατά πάνω από 150 λεπτά.

Το Spectre ήταν η τελευταία ταινία που κυκλοφόρησε το 2015. Από τότε υπήρχαν διαπραγματεύσεις με τον ηθοποιό αν θα γυρίσει ξανά στον ρόλο, οι οποίες κράτησαν καιρό. Έπειτα ξεκίνησα τα γυρίσματα που διάφορα προβλήματα και ενώ η πρεμιέρα είχε οριστεί η πανδημία ”χτύπησε” ανελέητα την κινηματογραφική βιομηχανία και τον κόσμο και οι αναβολές έγιναν η κανονικότητα.

Τώρα όμως η πρεμιέρα έγινε με κάθε επισημότητα στο Λονδίνο και από εκείνη την στιγμή ο 007 κυκλοφορεί στις αίθουσες ανά τον κόσμο.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά, η ταινία ακολουθεί τα γεγονότα της προηγούμενης ταινίας και βρίσκουμε τον πράκτορα σε αποστράτευση να ζει την ζωή του στο πλάι της Madeleine (Lea Seydoux). Ο φόβος μιας βιολογικής απειλής αλλά και ο αιώνιος εχθρός του Bond, η οργάνωση Specter, αναγκάζουν τον Bond βίαια να γυρίσει όχι όμως με τον παραδοσιακό τρόπο. Η MI6 είναι σε αποδιοργάνωση και διανύει τις πιο σκοτεινές της μέρες. Ως εκεί όμως με την υπόθεση του νέου Bond.

Η δύναμη του franchise είναι τέτοια που δεν παρακινεί τον θεατή η πλοκή της κάθε ταινίας. Aλλά ο ίδιος ο ήρωας και πολύ περισσότερο ο εκάστοτε πρωταγωνιστής που τον υποδύεται. Ίσως η σχέση του Craig με τον ήρωα να μην ήταν οι καλύτερες από την αρχή που ανέλαβε τον ρόλο. Mιας και ο ίδιος έχει πει ότι όταν τον κάλεσαν στην ακρόαση για να του ανατεθεί ο ρόλος ο ίδιος δεν είχε δείξει μεγάλο ζήλο αν θα τον πάρει ή όχι. Όμως φαίνεται πλέον ότι ο ρόλος μέσα του ωρίμασε αρκετά. Kαι σε αυτή την ταινία δίνει την πιο μεστή και συγκινητική ερμηνεία του.

Αξίζει κάπου εδώ να πούμε ότι ο Craig δεν παρουσιάστηκε στο κοινό με αυτόν τον ρόλο αλλά έχει στο ενεργητικό ωραίες ταινίες και ρόλους που αξίζει να τον δείτε.

Συνήθως οι ταινίες του James Bond κατακρίνονται για το παλαιομοδίτικο πρότυπο άντρα που παρουσιάζει στο ευρύ κοινό και ότι δεν αλλάζει αισθητά στο πέρασμα του χρόνου. Κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την μορφή του Bond και στα χέρια του Craig. Από τον πιο brutal και γήινο Bond της πρώτης ταινίας του 2006, καταλήγουμε σε αυτή την ταινία με αισθητές διαφορές. Μια από αυτές είναι ο ρόλος των γυναικών στην νέα εποχή του Bond. Οι γυναίκες πλέον δεν είναι χάρτινοι χαρακτήρες, ”θύματα” στην γοητεία του πράκτορα και αναλώσιμες φιγούρες στο πέρασμα των σκηνών.

Lea Seydoux, Lashana Lynch και Ana de Armas έχουν όλες καταλυτικό ρόλο στην ταινία μέσα από το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Ειδικά η Lashana Lynch που υποδύεται πράκτορα της MI6, κρύβει αρκετές εκπλήξεις αλλά ίσως και κάποιες αλλαγές στο μέλλον του franchise.

Το No Time To Die είναι μια καταιγιστική περιπέτεια. Με αρκετές αλλαγές αλλά με τον πυρήνα των ταινιών Bond άθικτο. Οι σκηνές δράσης είναι άρτια χορογραφημένες και σκηνοθετημένες από τον Cary Joji Fukunaga. Ιδιαίτερη μνεία στην μουσικη της ταινίας από τον Hans Zimmer.

Τέλος να πούμε ότι η ταινία παραδίδει στον Daniel Craig τον καλύτερο επίλογο. Για έναν ρόλο που κατάφερε να τον φέρει στο σήμερα αλλά να συγκαταλέγεται ανάμεσα στο Top3 όσων έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο.

Βαθμολογία: ⭐⭐⭐⭐

Χρήστος Βασιλακόπουλος

%d bloggers like this: