Ο Αναλφάβητος – Sebastian Fitzek

Ο Αναλφάβητος

Ο Αναλφάβητος – Sebastian Fitzek

Κάποιες φορές η αλήθεια είναι υπερβολικά φρικτή για να την αντέξεις… Κάποιες φορές η άγνοια είναι το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου

Με αυτήν τη φράση ολοκληρώνεται η περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Φράση που περιγράφει απόλυτα τη φρίκη που λαμβάνει χώρα στον Αναλφάβητο. Το τελευταίο βιβλίο του Μάστερ του Ψυχολογικού Θρίλερ, Sebastian Fitzek κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και είναι εφιαλτικό.

Ο Μίλαν είναι σερβιτόρος σε φαστφουντάδικο. Ωστόσο φέρει ένα πολύ μεγάλο μυστικό, είναι αναλφάβητος. Δεν μπορεί να διαβάσει ούτε αριθμούς, ούτε γράμματα. Ο αναλφαβητισμός του, ωστόσο, δεν στέκεται εμπόδιο στη ζωή του. Τις παραγγελίες του τις καταγράφει με ζωγραφιές, δυσκολεύεται, όμως πολύ με τα χρήματα. Το μεγάλο του άγχος είναι τα ρέστα.

Πριν το φαστφουντάδικο ήταν μικρο (ή μεγαλό-) απατεώνας και κάπου εκεί γνώρισε και την κοπέλα του, η οποία δε γνωρίζει το χαρακτηριστικό του αυτό, αφού εκείνος ντρέπεται καταβάθος. Έτσι, προσποιείται.

Ο Μίλαν, παρά το μυστικό του, καταφέρνει να ζει μια απλή ζωή, καθημερινή θα λέγαμε, μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με ένα κορίτσι που ζητά (μάλλον) τη βοήθειά του, αφού (ίσως) έχει πέσει θύμα απαγωγής. Δεν είναι σίγουρος, αφού δεν μπορεί να διαβάσει τι του γράφει.

Με όπλο την περιέργεια και την διαίσθησή του μπλέκεται σε ένα ταραχώδες ταξίδι στο χρόνο, στο παρόν, στο παρελθόν και το μέλλον. Το παρελθόν τον κυνηγά, το παρόν τον στενεύει και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο. Θα καταφέρει ο Μίλαν να σώσει τον εαυτό του και το κορίτσι; Ή μήπως όλο αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από μια απαγωγή; Πώς συνδέεται ο Μίλαν με το κορίτσι; Γιατί τον Μίλαν; Μήπως υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο από το συνειδητό παρελθόν; Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι απαντήσεις αυτών μέσα στο βιβλίο.

Ο Αναλφάβητος ήταν περιπετειώδες, σκοτεινό και αγχωτικό.

Σίγουρα δεν είναι το πιο τρομακτικό μυθιστόρημα του Fitzek, αλλά σίγουρα είναι γεμάτο δράση και σασπένς, άλλωστε είναι ο βασιλιάς του τελευταίου. Στο παρόν βιβλίο η έννοια «Αναλφάβητος» αποκτά την πραγματική της σημασία. Είναι αυτός που δε ξέρει να γράφει και να διαβάζει. Στην Ελλάδα, ως αναλφάβητος θεωρείται ο άνθρωπος που δεν έχει ολοκληρώσει τις έξι τάξεις του δημοτικού. Κάτι που μας εμποδίζει από το να μάθουμε πραγματικά ποσοστά αναλφάβητων συνανθρώπων μας.

Ποτέ πριν δεν είχα σκεφτεί πόσο δύσκολη είναι η ζωή χωρίς την ικανότητα της ανάγνωσης, είτε αριθμών, είτε γραμμάτων. Πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις λέξεις και να μην έχεις ιδέα τι λένε. Να μη μπορείς να οδηγήσεις, να διαβάσεις ένα βιβλίο, μια πινακίδα, να δουλέψεις. Ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας βασίζεται στην ανάγνωση και στην κατανόηση, αλλά το θεωρούμε τελικά τόσο δεδομένο. Δεν είναι και ο Fitzek μας το δείχνει με τον καλύτερο τρόπο!

Ρούλα Βαθίστα

Το βιβλίο Ο Αναλφάβητος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

https://www.dioptra.gr/vivlio/astunomika-vivlia/analfavitos/

 

%d