Αναστρέψιμα Υλικά – Βασίλης Κυριλλίδης

Αναστρέψιμα Υλικά

Το μυθιστόρημα «Αναστρέψιμα Υλικά» φέρει την υπογραφή του Βασίλη Κυριλλίδη και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, επανακυκλοφορεί υπό την αιγίδα των εκδόσεων Ελκυστής.  

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Αθήνα του μελλοντικού μας 2044. Εκεί, ο Άλκης, εξαιτίας ενός ατυχήματος με τη μηχανή του, παραλίγο να διαβεί το κατώφλι του θανάτου. Ωστόσο, η αδελφή του, Κατερίνα, και η σύντροφός του, Τάνια, αρχίζουν να παρατηρούν ορισμένα στοιχεία που δεν μπορούν να εξηγήσουν και τα οποία προσπαθούν να εξακριβώσουν για το καλό του. Όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «ένα συναρπαστικό αλλά επικίνδυνο ταξίδι κατάδυσης στον εαυτό τους ξεκινά».  

Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται με αρκετά γοργούς ρυθμούς, εστιάζοντας σε καίρια σημεία, χωρίς πλατειασμούς. Κρατά προσηλωμένη την προσοχή μας και τροφοδοτεί συνεχώς την αγωνία μας για την μοίρα των πρωταγωνιστικών προσώπων. Μας παρουσιάζεται γλαφυρά ένας αχαρτογράφητος κόσμος, ο οποίος μοιάζει να είναι συναρπαστικός και συνάμα ολέθριος.  

Αυτός ο κόσμος μάς ανοίγεται έχοντας ως βάση την υπόθεση του Άλκη, με την συμμετοχή της Κατερίνας και της Τάνιας. Απλοί και καθημερινοί χαρακτήρες, οι οποίοι προσδίδουν μια αίσθηση οικειότητας προς το αναγνωστικό κοινό, αφού εύκολα μπορούμε να προβάλλουμε τον εαυτό μας σ’ αυτούς. Η Κατερίνα και η Τάνια, παρόλο που είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, συμπληρώνουν η μία την άλλη, αντλώντας και προσφέροντας δύναμη σε κομβικά σημεία.  

Τα θέματα που αγγίζει ο συγγραφέας τα παρουσιάζει με έναν αρκετά ενδελεχή και τεκμηριωμένο τρόπο, έτσι ώστε να μη στερηθεί επιστημονικής υπόστασης το κείμενο. Οι ιδέες και θεωρίες ενός υποθετικού αποκηρυγμένου επιστήμονα συνηγορούν στην δημιουργία ενός ιδιόμορφου κλίματος που μόνο αδιάφορ@ς δεν μας αφήνει. Περίτεχνα δομημένο, με πρωταγωνιστικά πρόσωπα οικείους χαρακτήρες, για τους οποίους νιώθουμε συμπόνια, ενώ μας τυλίγει ένα πέπλο μυστηρίου για την εξέλιξη της ιστορίας.  

Επιπλέον, η αλλαγή προοπτικής στο δεύτερο μισό του βιβλίου, μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την υπόθεση με μια πιο φρέσκια ματιά, αποκομμέν@ από τους κεντρικούς χαρακτήρες της Κατερίνας και της Τάνιας. Προσωπικά, βγήκα από το πλαίσιο της σχέσης τους με τον Άλκη και αντιμετώπισα την περίπτωσή του από την οπτική ενός τρίτου, ειδήμονος ατόμου. Μια ενδιαφέρουσα τεχνική που μας δίνει πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες. Οι οποίες έχουν επιστημονικές αλλά και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που μας βάζουν σε σκέψεις.  

Το μόνο σημείο που μου φάνηκε κάπως άτοπο ήταν η ύπαρξη 2-3 στερεοτυπικών σχολίων, τα οποία μοιάζουν να μην εξυπηρετούν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό μέσα στα πλαίσια αυτής της σύνθεσης.  

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα γοητευτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Μια πρωτόγνωρη υπόθεση που εξελίσσεται ομαλά, έχοντας στο επίκεντρό της καθημερινά πρόσωπα. Και ως βάση την πολλά υποσχόμενη θεωρία ενός φανταστικού αποκηρυγμένου επιστήμονα. Μας κάνει να ακροβατούμε σε έναν γνωστό- άγνωστο κόσμο με έντονο το στοιχείο του μεταφυσικού. Μαγεύει, ταξιδεύει, προβληματίζει.  

Συγγραφέας: Βασίλης Κυριλλίδης 

ISBN: 978 618 5525 19 4 

Έτος κυκλοφορίας: 2021 

Εκδοτικός Οίκος: Ελκυστής 

Σελίδες: 240 

Είδος: Ελληνική λογοτεχνία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου
Πηγή εικόνας: tea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου]

https://elkistis.gr/product/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%88%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC/