Ο Μέντορας- Ειρήνη Βαρδάκη

Ο Μέντορας

Αυτή τη χρονιά κυκλοφόρησε το νέο- 5ο στη σειρά- μυθιστόρημα της Ειρήνης Βαρδάκη από τις εκδόσεις Μίνωας. Λόγος γίνεται για το ψυχολογικό θρίλερ Ο Μέντορας, το οποίο μας κρατά καθηλωμέν@ μέχρι και την τελευταία του σελίδα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Στις σελίδες του παρακολουθούμε την ολέθρια σχέση που έμελλε να αναπτυχθεί ανάμεσα στον Μέντορα και την μαθητευόμενή του. Κλέων Κυριαζής και Ειρήνη Καρρά- ή για τους κοντινούς της ανθρώπους, Νίνα-. Ικανότατοι δημοσιογράφοι, με αιχμηρές πένες και ακόμα πιο εκρηκτικές προσωπικότητες συναντιούνται κάτω από την στέγη της “Αλήθειας”. Η σχέση που σύναψαν μεταξύ τους μπήκε στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ η αινιγματική εξαφάνιση έκανε τον χώρο της δημοσιογραφίας να πάρει φωτιά. Έτσι, καλούμαστε να παρακολουθήσουμε την εξιχνίαση της υπόθεσης σε συνάρτηση με την άνθηση αυτής της σχέσης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μυθιστόρημα “Ο Μέντορας” ήταν η πρώτη μου επαφή με τη συγγραφέα, καθώς δεν είχε τύχει μέχρι στιγμής να πέσει κάποιο άλλο έργο της στα χέρια μου. Όμως, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η γραφή της με συγκλόνισε και ανυπομονώ να διαβάσω όλη την εργογραφία της. Είναι από τις περιπτώσεις βιβλίων που με το που διαβάσεις τις πρώτες σελίδες- αν όχι παραγράφους- δεν θέλεις να το αφήσεις στην άκρη στιγμή. Προσωπικά, το ολοκλήρωσα μέσα σε κάτι λιγότερο από 2 ημέρες παρά τον σχετικά μεγάλο όγκο του (φτάνει κοντά στις 500 σελίδες).

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ. Από την μία πλευρά είναι έντονο και δυναμικό, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές μας. Την ίδια στιγμή όμως διακρίνεις και μια τρυφερότητα, η οποία σου ξυπνά μια πληθώρα αντικρουόμενων συναισθημάτων. Αυτό επιτυγχάνεται αριστοτεχνικά και μέσα από την εναλλαγή πεζού και λυρικού λόγου και φυσικά, τη μοναδική πένα της συγγραφέως. Σε κρατά σε εγρήγορση, “παίζει” με το μυαλό και τα συναισθήματά σου και σε προσκαλεί συνεχώς να γυρίσεις σελίδα.

Επιπλέον, το παιχνίδι που γίνεται με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται στο μυθιστόρημα εντείνει την αγωνία μας. Ανά διαστήματα ρίχνει φως σε νέες πληροφορίες, κρίσιμες για την υπόθεση, και μετά μας γυρνάει ξανά πριν την εξαφάνιση, συνεχίζοντας το χτίσιμο της σχέσης. Θολώνει τα νερά, έρχεται μια καθοριστική αποκάλυψη και μετά παίρνει τα ηνία ξανά η αγωνία. Όταν νομίζουμε ότι έχει αρχίσει να έρχεται στο φως η αλήθεια, το πέπλο μυστηρίου μας περιβάλλει ξανά. Και ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη είναι να συνεχίσουμε να διαβάζουμε με την προσοχή μας προσηλωμένη σ’ αυτό.

Οι ανατροπές που μας παρουσιάζονται είναι, κατ’ εμέ, από τις πιο ευφυείς και επιτυχημένες που έχω διαβάσει σε βιβλίο. Και έχω διαβάσει αρκετά ψυχολογικά θρίλερ (και αστυνομικά), καθώς συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μου είδη λογοτεχνίας. Με ενθουσίασε το γεγονός ότι ακόμα και όταν μπήκα στην τελική ευθεία, το ενδιαφέρον μου δεν μειώθηκε στο ελάχιστο μέχρι να φτάσω στο τέλος, ενώ η μεγάλη αποκάλυψη ήταν κάτι που δεν περίμενα καθόλου.

Εν κατακλείδι

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω περισσότερο, καθώς πιστεύω ότι αξίζει πραγματικά να διαπιστώσετε από μόν@ σας τα όσα ανέφερα. Και ελπίζω, ειλικρινά, να συγκλονίσει και εσάς, όσο  συγκλόνισε εμένα. Ήταν μια ασύλληπτα απολαυστική αναγνωστική εμπειρία, ενώ ακόμα και σήμερα ανατρέχω πολλές φορές σε αγαπημένα μου αποσπάσματα στο βιβλίο. Προτείνεται ασυζητητί, ειδικά σε όσ@ς αρέσκονται στα ψυχολογικά θρίλερ ή/ και στα βιβλία που συνδυάζουν επιτυχώς τον πεζό με τον λυρικό λόγο, αγγίζοντας πληθώρα συναισθημάτων, διαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους.

Έντονο, χειμαρρώδες, υπέροχο.

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

Το βιβλίο Ο Μέντορας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

https://minoas.gr/product/o-mentoras/

 

%d bloggers like this: