Σκυλίσια Ψυχή – Άυγουστος Κορτώ

Σκυλίσια Ψυχή

Ο Αύγουστος Κορτώ σπάνια σε προϊδεάζει από τις πρώτες σελίδες των βιβλίων  γι’αυτό που θα ακολουθήσει, έτσι και στο Σκυλίσια Ψυχή. Σε αυτό που είναι σταθερός είναι η αποτύπωση στενών δεσμών μέσω του γραπτού λόγου. Και σ’αυτή την περίπτωση, όπου πραγματεύεται στον αδιαχώριστο δεσμό ενός ανθρώπου και ενός σκύλου, αλλά όχι ενός οποιοδήποτε σκύλου.

Η Έστερ Κλάιν, ο κύριος χαρακτήρας του βιβλίου, όπου θα ζήσει στη Ναζιστική Γερμανία την δεκαετία του 1930,  είναι ένα μικροκαμωμένο και φαινομενικά εύθραυστο παιδί, που θα ζήσει την φρικαλεότητα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Η ηρωίδα του βιβλίου θα χάσει την ανθρώπινη της υπόσταση και θα σωθεί χάρης την αγάπη της για τους σκύλους. Εξάλλου, ποιος θα περίμενε να βγει ζωντανός από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, με όποιοδήποτε τρόπο;

Το μυθιστόρημα Σκυλίσια Ψυχή είναι από αυτές τις περιπτώσεις όπου ο συγγραφέας επιλέγει να εντάξει πραγματικά, υπαρκτά πρόσωπα και να διαστρεβλώσει ελάχιστα την πραγματική ιστορία τους, χάρης την μυθοπλασία.

Έτσι λοιπόν εδώ θα «ζήσουμε από κοντά» και ένα κομμάτι της ζωής της Ίλζε Κοχ. Της επονομαζόμενης «σκύλας του Μπούχενβαλντ». Ενός θηλυκού, ναζιστικού, τέρατος που έμεινε κυρίως στην ιστορία για τα αμπαζούρ, παπούτσια, πορτοφόλια κ.α. από ανθρώπινο δέρμα, τα οποία κατασκεύαζε.

Αν δεν έχεις νιώσει ήδη ένα σφίξιμο στο στομάχι με την ιστορία της Έστερ ως εκείνο το κομμάτι του βιβλίου, θα σου συμβεί με βεβαιότητα, όταν αναγνωρίσεις την ταυτότητα του ονόματος της Κοχ.

Είμαι πάντα επιφυλακτική με οποιοδήποτε συγγραφέα χρησιμοποιεί ιστορικά γεγονότα στα μυθιστορήματα του. Το ίδιο συνέβη και με τον Αύγουστο Κορτώ. Άλλοι στην θέση του θα μπορούσαν να είχαν διαστρεβλώσει παντελώς τα ιστορικά γεγονότα που αφηγείται. Όλα τα γεγονότα που θα διαβάσετε, θα μπορούσαν όντως να είχαν συμβεί.

Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας

Είναι δύσκολο να διακρίνεις το νήμα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Γεγονός που δεν με ενόχλησε καθόλου, ίσα ίσα με αιφνιδίασε ευχάριστα. Έχουμε να κάνουμε για ακόμη μια δυνατή ιστορία.

Το βιβλίο Σκυλίσια Ψυχή απαντάει στη βία, στις ανθρώπινες ιδιαιτερότητες και την άρρηκτη αγάπη που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος για ένα σκύλο. Για ακόμα μια φορά, πρόκειται για δύσκολο ανάγνωσμα με συνεχείς ανατροπές, όπως και τα περισσότερα του Κορτώ.  Σε ωθεί σε συνεχόμενο, σταθερό διάβασμα. Συγκίνηση, θυμός και στοργή είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα νιώσετε καθώς θα  διαβάζετε το Σκυλίσια Ψυχή.

Αν αγαπάτε τα βιβλία του συγγραφέα, ίσως και να εκπλαγείτε με το τέλος του αυτού βιβλίου, χωρίς να εννοούμε το κλισέ « έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».

                                                                                                               Χρύσα Σουλελέ

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Διαβάστε απόσπασμα εδώ https://www.patakis.gr/files/1169266.pdf