Τεχνάσματα του νου – Saunders Steven

Τεχνάσματα του νου

Τεχνάσματα του νου

Πώς μπορείς να ανακτήσεις τον αυτοέλεγχό σου σε μια απαιτητική και δύσκολη συγκυρία; Πώς μπορείς να διακρίνεις ποιος λέει την αλήθεια και ποιος όχι; Υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς τους δύστροπους πελάτες της επιχείρησής σου; Πώς μπορείς να στρέψεις αλλού την προσοχή κάποιου, ώστε να καταφέρεις τα όποια σκοπούμενα; Μπορείς, άραγε, να μάθεις πώς να…μαθαίνεις; Τι έκαναν οι αρχαίοι, ώστε να απομνημονεύουν τεράστιους όγκους πληροφοριών και πολυψήφιους αριθμούς;

Τι είναι τα νοητικά τεχνάσματα; Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις τις φοβίες σου ή να αντιμετωπίσεις έναν απειλητικό νταή; Γιατί ο μικροσκοπικός Δαυίδ κατάφερε να νικήσει τον γιγαντιαίο Γολιάθ;  Όντως, μπορεί ο νους να κυριαρχήσει επί της ύλης και να αλλάξει τις εκάστοτε συνθήκες που μας περιβάλλουν; Είναι, τελικά, όλα μέσα στο μυαλό μας ή η προηγούμενη ιδέα αποτελεί τετριμμένο σχήμα λόγου; Αυτά και άλλα πολλά “τι;”, “πώς;” και “γιατί;” πραγματεύεται στο βιβλίο του ο Steven Saunders, διεθνώς αναγνωρισμένος μετρ της αυτο-ανάπτυξης.

Τα Τεχνάσματα του Νου είναι ένα μικρό, συνοπτικό εγχειρίδιο, όχι και τόσο συνηθισμένο, που δεν κατατάσσεται με ευκολία σε μία μόνο συγκεκριμένη κατηγορία αναγνωσμάτων. Στα παραδείγματα του βιβλίου μπορεί κανείς να βρει πολύ βασικές πληροφορίες για ενδεικτικές χρήσεις των νοητικών ικανοτήτων των ανθρώπων, οι οποίες, ωστόσο, είναι επαρκείς ώστε να δώσουν ερεθίσματα για περαιτέρω αναζήτηση.

Ο Saunders καταφέρνει περίτεχνα, με μονοσέλιδες πυκνογραμμένες ιστορίες, να παρουσιάσει προτάσεις, τεχνάσματα, τεχνικές, οδηγίες, πρακτικές, συμβουλές και “ξόρκια” (όπως χαρακτηριστικά τα ονομάζει) που χρησιμεύουν στο να αντιμετωπίσουμε με ευφάνταστο και ενίοτε δημιουργικό τρόπο προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι ενδιαφέρον, το πώς ο συγγραφέας συνδυάζει γνώσεις από την αρχαιολογία, τις θεωρητικές και θετικές επιστήμες, την κβαντική φυσική, τον νευρογλωσσολογικό προγραμματισμό, τη Σημειολογία, την Ιστορία, τις θρησκείες, τη μεταφυσική, την παραψυχολογία και τη μελλοντολογία (ναι, μιλάει ακόμη και για τους συμβολισμούς του Ταρώ και το πώς η ερμηνεία των καρτών επιτρέπει την ανάδυση πληροφοριών από το ασυνείδητο!), τον πνευματισμό, τη γιόγκα, την ψυχανάλυση και τις ποικίλες κουλτούρες διαφόρων λαών και πολιτισμών του παρόντος ή του παρελθόντος, ώστε να καταστήσει σαφές πως, με την αξιοθαύμαστη δύναμη του νου, μπορούμε να επιδράσουμε -θετικά ή αρνητικά- στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο μας.

Κι όλα αυτά, με μια γενναία δόση χιούμορ, η οποία βοηθά στο να γίνουν πιο προσιτά φαινόμενα, που ενδέχεται να ξενίσουν ορισμένους αναγνώστες. Παρεμπιπτόντως, ενώ διαφαίνεται από την αφιέρωση μια αρχική πρόθεση να απευθυνθεί σε ηλικιακά νεαρό κοινό, ο συγγραφέας αναλύει σύνθετες τεχνικές και επιστημονικές έννοιες και ορολογίες, που μάλλον θα γίνονταν κατανοητές είτε από μεγαλύτερους εφήβους είτε από ενηλίκους.

Να σημειώσουμε ότι, παρά το πολύ μικρό μέγεθός του, το βιβλίο είναι αρκετά προσεγμένο, σκληρόδετο, με εξαιρετική εικονογράφηση από τον Matt Tweed, η οποία συντείνει τα μέγιστα στην αποδόμηση και την αφομοίωση των δυσπρόσιτων εννοιών τις οποίες πραγματεύεται ο Saunders. Στο τέλος του τευχιδίου θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον παράρτημα με όρους που χρησιμοποίησε ο Φρόιντ, για να περιγράψει τους αμυντικούς μηχανισμούς που αναπτύσσουν οι άνθρωποι.

Το πρωτότυπο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Wooden Books (https://woodenbooks.com/index.php), αλλά και η σειρά στην οποία ανήκει, τυγχάνουν εδώ και χρόνια ιδιαίτερης αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό και έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από αξιόλογα βιβλιοφιλικά έντυπα του εξωτερικού. Η ελληνική έκδοση (μετάφραση από τα Αγγλικά: Δέσποινα Δαμιανίδου) ανήκει στη σειρά “Μαθη-μαγικά” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Χριστίνα Κασσεσιάν

https://www.instagram.com/christina_kassesian/

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

https://alexandria-publ.gr/shop/technasmata-tou-nou/