Το ναυάγιο – Σπύρος Πετρουλάκης

Το ναυάγιο

Τον Απρίλιο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη. Λόγος γίνεται για το βιβλίο με τίτλο Το ναυάγιο, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Συγκεκριμένα, στις σελίδες του αναπαρίσταται και το μοιραίο ναυάγιο της Φαλκονέρας, μια μαύρη σελίδα στην ναυτική ιστορία της χώρας μας.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Η Άρτεμις, μερικές μέρες μετά τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς, της γιαγιάς Ειρήνης ή αλλιώς γιαγιάς-γλυκούλας, όπως την αποκαλούσε, αρχίζει να αναδιοργανώνει το μικρό σπιτάκι στην αυλή της κατοικίας της. Κατακλυσμένη από αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα, αδυνατεί να εγκατασταθεί μόνη της στο κυρίως σπίτι. Έτσι, αποφασίζει να αναδημιουργήσει τον μικρό αυτό χώρο έως ότου είναι έτοιμη συναισθηματικά.

Κατά τη διάρκεια της μικρής μετακόμισης πέφτουν στα χέρια της διάφορα αποκόμματα παλιών εφημερίδων. Όλες τους έχουν ως πρωτοσέλιδο ένα ναυάγιο- το ναυάγιο της Φαλκονέρας. Και κάπου ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες, βρίσκεται και μια μυστηριώδης γυναίκα, η οποία μοιάζει στα πάντα με την εκλιπούσα γιαγιά της. Στα πάντα με μία μόνο διαφορά. Το επίθετό της. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, αρχίζει να ξετυλίγει ένα κουβάρι, το οποίο είναι ποτισμένο με αίμα, πόνο και καλά θαμμένα μυστικά.

Στα χέρια μας κρατάμε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο εκτυλίσσεται σε 2 χρόνους. Από την μία πλευρά, παρακολουθούμε βήμα- βήμα την αγωνιώδη προσπάθεια της Άρτεμις να βρει την άκρη του νήματος. Με ελάχιστους συμμάχους, καλείται να φέρει στο φως καλά φυλαγμένα μυστικά, κλεισμένα σε ένα δερμάτινο βαλιτσάκι με χαραγμένο το όνομα Ειρήνη Κασιμάτη. Παράλληλα, ταξιδεύουμε στο παρελθόν, όπου σταδιακά μας αποκαλύπτονται διάφορες πτυχές μιας ιστορίας που μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν ήταν. Μια ζωή που σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα χτυπήματα, πόνο και σκληρότητα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο συγγραφέας την πένα είναι πραγματικά καθηλωτικός, ενώ κρατά την αγωνία και το ενδιαφέρον μας συνεχώς σε υψηλά επίπεδα. Ακόμα και όταν αποτυπώνει στο χαρτί πολύ σκληρές- εγκληματικές- σκηνές, δεν αφήνει περιθώρια ώστε να μη γυρίσουμε σελίδα. Ξυπνά έντονα συναισθήματα, κάνοντάς μας να προχωράμε συνεχώς στην ιστορία μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της.

Διαβάζοντάς το ήμουν σε θέση να αναδημιουργήσω με την φαντασία μου και την παραμικρή λεπτομέρεια των εκάστοτε σκηνών, μέσα από τις γλαφυρές αλλά όχι εξαντλητικές περιγραφές του. Είναι ένα από τα βιβλία που χαρακτηρίζονται, κατ’ εμέ, από την κινηματογραφική τους ροή, ενώ μας μεταφέρει αβίαστα το κλίμα της κάθε εποχής.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, πρόκειται για ένα σκληρό βιβλίο. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παραστατική αναβίωση του ίδιου του ναυαγίου αλλά και στην επόμενη μέρα από αυτό. Μέσα στις σελίδες του παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη του τραγικού ναυαγίου που χαράκτηκε στην ιστορία μας. Φυσικά, δεν λείπουν οι αναφορές στις αληθινές ειδήσεις της εποχής, οι οποίες κάλυψαν το ναυάγιο. Πληροφορούμαστε για κινήσεις και δηλώσεις που εξοργίζουν και σίγουρα προκαλούν θλίψη. Ωστόσο, και μετά από αυτό, ο συγγραφέας δεν αφήνει τίποτα στην τύχη ούτε ωραιοποιεί τα όσα περιγράφει.

Καταπιάνεται ξανά με αληθινές εκφάνσεις της ιστορίας μας μέσα από τα πρόσωπα που φέρνει στην ζωή. Και εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την Άρτεμη να μας παρασύρει μαζί της. Σε ένα κυνήγι της αλήθειας, η οποία όσο ενώνονται τα κομμάτια του χαμένου παζλ, τόσο πιο ζοφερή μοιάζει.

Με δύο λόγια

Εν κατακλείδι, μπορώ να πω χωρίς αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα που αγγίζει πολλές και διαφορετικές πτυχές και συναισθήματα. Μου χάρισε μια πραγματικά εξαιρετική αναγνωστική εμπειρία, για χάρη της οποίας ξενύχτησα μέχρι να το τελειώσω. Περιείχε ανατροπές, τις οποίες δεν μπορούσα να υποπτευθώ από την αρχή, ξαφνιάζοντάς με κάθε φορά και εντείνοντας την αγωνία μου για το τι θα επακολουθήσει. Υπέροχο μέχρι και την τελευταία σελίδα.

TW: σεξουαλική κακοποίηση, ακραίες μορφές βίας

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

 

Το βιβλίο κυκλόφορει από τις εκδόσεις Μίνωας.

https://minoas.gr/product/to-nayagio/

%d bloggers like this: