Το Χρώμα της Ελπίδας- Κέλλυ Νικολαΐδου | Βιβλιοπαρουσίαση

Διαβάσαμε: Το Χρώμα της Ελπίδας- Κέλλυ Νικολαΐδου

Το μυθιστόρημα «Το Χρώμα της Ελπίδας» αποτελεί το πρώτο συγγραφικό έργο της Κέλλυς Νικολαΐδου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, πρόκειται για μια ιστορία, η οποία μας καλεί να στραφούμε προς την αισιοδοξία, γεμίζοντάς μας ελπίδα. Υμνεί την δύναμη που πηγάζει από μέσα μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Η υπόθεση πραγματεύεται την ιστορία της Κορίνας, η οποία διαγνώσθηκε με καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, παρακολουθούμε την πορεία της από την στιγμή που χειρουργείται και έπειτα, δηλαδή κατά την διάρκεια των χημειοθεραπειών της. Μαζί με τη δική της στάση λοιπόν, παρακολουθούμε το πώς διαχειρίζονται την νέα καθημερινότητα τα κοντινά της άτομα, οι γονείς, η αδελφή, ο σύζυγος και η ξαδέλφη της, Κικίτσα, αλλά και το πώς κινούνται στις δικές τους ζωές το κάθε άτομο ξεχωριστά. Ειδικά η Κικίτσα ενσαρκώνει ένα πολύ δυναμικό πρόσωπο, το οποίο αποτελεί και το στήριγμα που χρειάζεται η Κορίνα.

Η πρωταγωνίστριά μας καλείται να περάσει βήμα βήμα τον δικό της Γολγοθά. Έρχεται μέρα με την μέρα αντιμέτωπη με αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι στιγμής στην ζωή της, λάθος και σωστές, οι οποίες έχουν σημαδέψει την πορεία της και την προσωπικότητά της. Αυτές, λοιπόν, κοιτάζει κατάματα και καλείται να αναθεωρήσει μερικές για χάρη την ψυχικής της υγείας- και όχι μόνο. Εξάλλου, η εξέλιξη κατακτιέται ανά σκαλοπάτι κάθε φορά και όχι ξαφνικά εν μία νυκτί. Σε αυτήν την προσπάθεια την βοηθάει με έναν παράδοξο τρόπο ο άνθρωπος που της σύστησε η Κικίτσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες της ιστορίας. Πρόκειται για ανθρώπους απλούς και καθημερινούς, πέρα για πέρα ρεαλιστικούς. Άλλα άτομα διακρίνονται για τον δυναμισμό τους και άλλα για την γαλήνη που εκπέμπουν. Άλλα ενσαρκώνουν στο πρόσωπό τους όλες τις παρωχημένες αντιλήψεις της κοινωνίας και άλλα πορεύονται στην ζωή τους έχοντας ως γνώμονα προοδευτικές σκέψεις. Άλλα έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα και παραγκωνισμένες επιθυμίες και άλλα παλεύουν για τα ιδανικά τους συνεχώς. Όλα όμως έχουν τα δυνατά σημεία τους και τις αδυναμίες τους. Είναι πολύπλευροι χαρακτήρες και, κυρίως, βγαλμένοι απευθείας από την πραγματικότητα. Υποκρισία, κατανόηση, αδιαφορία, αγάπη, συμφέρον, υποστήριξη, απέχθεια· το κάθε πρόσωπο έχει τον ρόλο του αναφορικά με την Κορίνα αλλά και με τα υπόλοιπα πρόσωπα.

Οι σελίδες κυλούν αβίαστα, με την ιστορία να εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Μέσα από τον κάθε πολυδιάστατο χαρακτήρα παρουσιάζονται και άλλες καθημερινές πρακτικές, οι οποίες άλλοτε φέρουν θετικό και άλλοτε αρνητικό πρόσημο.  Η γραφή της συγγραφέως μας εντάσσει ομαλά από τις πρώτες κιόλας σελίδες στην υπόθεση, καθιστώντας μας θεατές της. Παρατηρούμε ένα ένα τα στάδια που περνάει η Κορίνα, όλες τις φάσεις της, στις οποίες βυθίζεται και υψώνεται διαδοχικά. Σε αυτήν την πορεία της, η φιλία της με την ξαδέλφη της, Κικίτσα, στέκεται ως σημείο αναφοράς και ένα ασφαλές καταφύγιο, στο οποίο μπορεί να στραφεί ανά πάσα στιγμή. Η Κικίτσα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιάσει το χέρι της και να την τραβήξει έξω από το σκοτάδι στο οποίο έχει βυθιστεί, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει και η ίδια τους δικούς της δαίμονες.

Ένα βιβλίο που κρατάει αναμφίβολα ευχάριστη συντροφιά σε κάθε αναγνώστρια/η και διαβάζεται απνευστί. Περνάει σύγχρονα και σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, αγγίζει όλων των ειδών τα συναισθήματα που μπορεί να προκληθούν σε ένα άτομο μπροστά σε αυτήν την δοκιμασία αλλά και στον περίγυρό του και σκιαγραφεί εύστοχα μια μικρή κοινωνία με ποικιλία προσωπικοτήτων. Το ενδιαφέρον μας εστιάζει μεν στην πορεία της Κορίνας αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να εξηγήσει και την συμπεριφορά των υπολοίπων. Μπλεγμένη σε μια δίνη αποφάσεων και προσώπων που σημαδεύουν και καθορίζουν την ζωή της, ελπίζουμε να καταφέρει να βρει την λύτρωση στην υγεία της και στους υπόλοιπους τομείς. Άραγε θα καταφέρει να βγει από την άβυσσο στην  οποία έχει χαθεί και να στραφεί προς το όμορφο χρώμα της ελπίδας;

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Πνοή για το αντίτυπο του έργου που μου προσέφεραν.

Συγγραφέας: Κέλλυ Νικολαΐδου

ISBN: 978 618 552 001 4

Έτος κυκλοφορίας: 2020

Εκδοτικός Οίκος: Πνοή

Σελίδες: 350

Είδος: Μυθιστόρημα, Ελληνική λογοτεχνία

 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

Πηγή: tea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου]

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top