Το Βιβλίο της Σκόνης – Φίλιπ Πούλμαν

Το Βιβλίο της Σκόνης – Φίλιπ Πούλμαν 

Είκοσι χρόνια μετά την έκδοση της εμβληματικής ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ο Φίλιπ Πούλμαν επιστρέφει στον παράλληλο κόσμο, σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας του ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ.
Ο Μάλκολμ Πόλστεντ είναι ο τύπος του αγοριού που παρατηρεί τα πάντα αλλά ο ίδιος περνά απαρατήρητος. Κι έτσι ήταν ίσως αναπόφευκτο να γίνει κατάσκοπος…
Ακολουθήστε τον Μάλκομ, την Άλις και τη Λύρα σε μια θρυλική περιπέτεια γεμάτη κίνδυνο και θυσίες.

Ως άτομο που λάτρεψε τις περιπέτειες του Harry Potter στην παιδική του ηλικία και ταξίδεψε μαζί με πληθώρα ηρώων στα μονοπάτια των μαγικών κόσμων που ανοίγονταν μέσα από το γύρισμα των σελίδων, ήξερα από πολύ μικρή ηλικία, ότι δεν νοούταν, να παραλείψω την φημισμένη «Τριλογία του Κόσμου» του Φίλιπ Πούλμαν. Τα χρόνια πέρασαν, όπως και τα βιβλία που ήρθαν στα χέρια μου, με την «Τριλογία του Κόσμου» , να παραμένει ανέγγιχτη στο βάθος της βιβλιοθήκης μου, ώσπου ένα μήνα πριν σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός το prequel της σειράς, έφτασε στα χέρια μου. 

Με το άνοιγμα του βιβλίου ο άγνωστης μετατρέπεται σε συνεπιβάτη, στη βάρκα του νεαρού πρωταγωνιστή και μαζί με τους ήρωες
και μέσω της λυρικής γραφής του Πούλμαν εισέρχεται σε έναν κόσμο, που χαρακτηρίζεται από συναρπαστική κοσμογονία φαντασίας, με μυθικά πλάσματα, μυστήρια και ανεξήγητες έννοιες. Μία συναρπαστική ιστορία, που με έκανε, να αγαπήσω και να δεθώ νε τους νεαρούς χαρακτήρες της. Ένα παραμύθι που κάθε άλλο παρά παιδικό, θα μπορούσε, να χαρακτηριστεί, μπλέκει τον ηρωισμό με την αέναη μάχη μεταξύ του “καλού” και του “κακού” και καταφέρνει να θίξει δύσκολα ζητήματα και να προβάλει ανθρώπινα, ηθικά και όχι μόνο διδάγματα.
Παράλληλα ο συγγραφέας τοποθετεί τον εναλλακτικό του κόσμου υπό την επήρεια ενός αδίστακτου θεοκρατικού καθεστώτος και ασκεί δριμεία κριτική στην Θεοκρατία , τη θρησκοληψία  παντός φύσης και τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσα, να προσάψω στο μυθιστόρημα είναι η ραγδαία μετάβαση των ανέμελων ηρώων, που γνωρίσαμε στα πρώτα κεφάλαια, σε άτομα που περισσότερο θύμιζαν ενήλικες παρά μικρά παιδιά. Το ταξίδι των νεαρών αυτών χαρακτήρων προς την ωρίμανση και την ενηλικίωση θα μπορούσε, να θεωρηθεί μίαιδιαίτερα όμορφη και εύλογη πινελιά αν λάβουμε υπόψη μας τις βαναυσες καταστάσεις τις οποίες κλήθηκαν, να αντιμετωπίσουν οι πρωταγωνιστές, όμως δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε με σταδιακό και λογικό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου αποτελεί η αλλαγή του Μάλκομ ο οποίος παρόλο που δεν είχε περάσει την ηλικία των έντεκα, βρέθηκε πολύ γρήγορα, να συμπεριφέρεται σαν ένας εκπαιδευμένος, ικανότατος κατάκοπος έτοιμος, να θυσιάσει τα πάντα για την επίτευξη της αποστολής του.

Για μένα το συγκεκριμένο βιβλίο λειτούργησε πιο πολύ σαν μία εισαγωγή για τα επόμενα βιβλία, που θα ακολουθήσουν, όμως κατάφερε, να μου κρατήσει εξαιρετική συντροφιά, να με ταξιδέψει στον κόσμο του και το σημαντικότερο να τροφοδοτήσει την αγωνία μου για το επόμενο βιβλίο της σειράς, αφήνοντας ένα σωρό αναπάντητα ερωτήματα για τη μοίρα των χαρακτήρων, να σιγοκαίνε μέσα μου.
Βαθμολογία: 8.5/10 

Τίτλος: Το Βιβλίο της Σκόνης
Συγγραφέας: Φίλιπ Πούλμαν
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός
Αριθμός σελίδων: 504
Θεματική κατηγορία: Περιπέτεια/ Λογοτεχνία φαντασίας 

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου, που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top