Body Shaming – Τι Να Μην Κάνεις Αυτό το Καλοκαίρι

Body Shaming

Body Shaming – Τι Να Μην Κάνεις Αυτό το Καλοκαίρι

 Δεν χρειάζεται πλέον να εξηγήσουμε τι είναι body shaming.

Το Body Shaming αφορά την τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν τους άλλους ή ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό με βάση αποκλειστικά και μόνο την εξωτερική τους εμφάνιση.

Πιο συγκεκριμένα, το Body Shaming μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:

  • Κριτικάρω αλόγιστα την εικόνα μου.
  • Κριτικάρω την εμφάνιση άλλου μπροστά του.
  • Κριτικάρω την εμφάνιση άλλου πίσω από την πλάτη του.

Πάνω σε αυτές τις μορφές θα διαβάσουμε τα παρακάτω βήματα, στο τι να μην κάνουμε φέτος το καλοκαίρι και κάθε καλοκαίρι και κάθε εποχή και γενικά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

Τι θα ήταν καλό να μην ξανά κάνω:

  • Δεν θα κριτικάρω ΠΟΤΕ τα κιλά και το σωματότυπο των ανθρώπων που θα συναντήσω στην ΠΑΡΑΛΙΑ ή στο σούπερ μάρκετ ή στην καφετέρια ή στο δρόμο.
  • Δεν θα κάνω το ακριβώς από πάνω βήμα ούτε λεκτικά στον άλλον ούτε θα το σχολιάσω με τους “κολλητούς” μου και ούτε θα καθίσω να μπω στην ΣΚΕΨΗ για το πως είναι ο άλλος εμφανισιακά και τι θα μπορούσε να αλλάξει.

Σεβόμαστε τους γύρω μας!

Δεν υπάρχει το τέλειο σώμα, το ιδανικό σώμα, όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι μας έχουμε διαφορετικά κριτήρια και στόχους.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε αυτό το σημείο, πως το body shaming δεν περιλαμβάνει μόνο τα σχόλια προς το βάρος του άλλου αλλά και το γεγονός αν είναι κοντός/ή, πάρα πολύ ψηλός/ή και γενικότερα την εξωτερική εμφάνιση.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει δύναμη σε νέα κινήματα όπως #bodypositivity, #selflove, #normalisenormalbodies και όλα αυτά για να αποδείξουμε το αυτονόητο.

 Όλοι είμαστε μοναδικοί και ψυχικά και σωματικά.

Φέτος το καλοκαίρι και έπειτα από όσα έχουμε περάσει και περνάμε (πανδημία), ας δώσουμε χώρο στο μυαλό μας για το πόσα παγωτά θα φάμε και που θα πάμε διακοπές με τους φίλους μας και όχι να ασχοληθούμε αν ο διπλανός/ή μας έχει ραγάδες, τριχοφυΐα ή παραπάνω κιλά.

Δεν θα πω ας κρατήσουμε την γνώμη για τον εαυτό μας, θα πω ότι καλό θα ήταν να δεν έπρεπε να υπάρχει η γνώμη αυτή εξαρχής. Η σκέψη αυτή απαιτεί χρόνο, ας τον αφιερώσουμε δουλεύοντας με τον εαυτό μας πρώτα.

Σημ. Σημείωση: Αν πιστεύετε ότι ο διπλανός σας/ ο φίλος σας, είναι σε κίνδυνο η υγεία του είτε ψυχικά είτε σωματικά (διατροφικές διαταραχές, νοσογόνο παχυσαρκία), μπορεί τότε να του προσφέρετε την βοήθειά σας και να τον στηρίξετε να το ξεπεράσει με την καθοδήγηση επαγγελματιών υγείας.

Ας αναλογιστούμε ότι η εικόνα μας αντικατοπτρίζει πολλές φορές τα συναισθήματά μας.

 Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι διατροφικές διαταραχές, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, σχετίζονται με σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας, καθιστώντας σαφές ότι η εξωτερική μας εικόνα αντικατοπτρίζει την ψυχή μας.

Ας μην στιγματίζουμε τις λέξεις.

Ας μην δημιουργούμε άπιαστα/ανύπαρκτα ιδανικά.

Μπορεί τα ρούχα μας να έχουν μια ετικέτα πάνω τους, αλλά δεν καθοριζόμαστε απο αυτό το ΝΟΥΜΕΡΟ, αλλά ούτε και από το νούμερο της ΖΥΓΑΡΙΑΣ.

Έχουμε χαρακτήρες, ενδιαφέροντα ας εστιάσουμε εκεί.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Ας απολαύσουμε τις καλοκαιρινές βουτιές μας χωρίς την έξτρα τοξικότητα των ιδανικών προτύπων της κοινωνίας και ας φροντίσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία!

 

ΙΩΑΝΝΑ ΓΟΥΡΓΟΥΛΕΤΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ