Δέκα καλύτερες ταινίες του 2023

Οι δέκα καλύτερες ταινίες του 2023

Το 2023 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρόνια από θέμα σοδειά κινηματογραφικών ταινιών. Γι’ αυτό το λόγο και μιας και βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την έλευση της νέας χρονιάς, ας δούμε τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2023.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια, να υπήρχε η συζήτηση αν ο κινηματογράφος αντέξει μπροστά στην επέλαση των streaming πλατφορμών αλλά να που τελικά ο κινηματογράφος απλά λίγο ταρακουνήθηκε και ξανά προς την δόξα τραβά. Φέτος το χρωστά κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο Barbenheimer αλλά όχι μόνο σε αυτό.

Σε μια χρονιά που το Everything Everywhere All At Once βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ταινία στην απονομή των Oscars, είχαμε πολλές, διαφορετικές και καλές ταινίες. Δεν ήταν =όλες παραγωγές του Hollywood, μιας και ταινίες όπως το Pamfir, Holy Spider, Joyland, Blue Jean, The Blue Caftan, About Dry Grasses και Dalva απέδειξαν ότι το κοινό στηρίζει όλο και πιο πολύ τις διεθνείς παραγωγές.
Όμως δεν έμειναν πίσω και οι ταινίες που χαρακτηρίζονται ως mainstream παραγωγή. Ταίνιες όπως το The Creator, No One Will Save you, Talk To Me, Nyad, Blackberry, Maestro, The Killer, May December, No Hard Feelings, John Wick 4 και Reality ήταν κάποιες από τις καλές περιπτώσεις της χρονιάς.

Βέβαια και ο ελληνικός κινηματογράφος απέδειξε ότι έχει τις ευχάριστες εκπλήξεις του όπως η ταινία Black Stone ή μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες όπως η Φόνισσα.

Όμως ας δούμε την δεκάδα με τις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

10. Barbie

09. The Teacher’s Lounge

08. The Taste of Things

07. Spiderman Across the Spiderverse

06. Anatomy of a Fall

05. Past Lives

04. Oppenheimer

03. The Zone of Interest

02. Killers of the Flower Moon

01. Poor Things

 

Χρήστος Βασιλακόπουλος

 

Illustration by Camilla Falsini for The Washington Post