Guardians of the Galaxy: τρίτη & τελευταία επιστροφή

Guardians of the Galaxy

Μια δεκαετία, σχεδόν, έχει περάσει από την πρώτη φορά που μας συστήθηκαν στην μεγάλη οθόνη οι Guardians of the Galaxy.

Μια ανομοιογενής συμμορία που έκανε το ντεμπούτο της το 2014 και από τότε αποτελεί την πιο ανορθόδοξη, διασκεδαστική ομάδα του σύμπαντος της Marvel.

Την ταινία του ’14, ακολούθησε το sequel του ’17, η εμφάνιση τους στο Infinity War, Endgame, Thor: Love and Thunder και τέλος το χριστουγεννιάτικο special στις γιορτές του ’22.

Τώρα επανέρχονται με την τρίτη ταινία και κατά πως φαίνεται την τελευταία τους, αυτή είναι το Guardians of the Galaxy Volume 3.

Έπειτα από μια δεκαετία και αρκετές καλές στιγμές, η ομάδα ετοιμάζεται να μας πει το δικό της αντίο. Δεν φαίνεται να έχουμε κάτι άλλο στο εγγύς μέλλον και σίγουρα δεν θα είναι με την σύνθεση της ομάδας που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε.

Σε αυτή την ταινία βρίσκουμε τον Peter Quill (Chris Pratt) σε κακή ψυχολογική κατάσταση μετά τον θάνατο της Gamora (Zoe Saldana). Αλλά και μπερδεμένο, αφού μετά τα γεγονότα του  Endgame, η Gomora επιστρέφει αλλά δεν είναι η ίδια. Είναι από παράλληλο σύμπαν και δεν έχει καμία μνήμη για την σχέση τους. Σε αυτή την κατάσταση και στην απόλυτη αδράνεια που έχει περιέλθει η ομάδα. Βρίσκονται απροετοίμαστε σε μια επίθεση στην έδρα τους που φέρνει σε θανάσιμο κίνδυνο ένα από τα μέλη τους.

Από την αρχή, η ταινία δείχνει ότι ο χαρακτήρας του Rocket (Bradley Cooper) και η προσωπική του ιστορία είναι ο δραματουργικός πυρήνας της όλης υπόθεσης. Με κινητήριο μοχλό την επείγουσα διάσωση του από την ομάδα, μαθαίνουμε για πρώτη του φορά όλη του την ιστορία και έτσι η ταινία χρωματίζεται με έντονες δραματικές νότες κάτι που δεν είχε ξαναγίνει σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Ο Rocket είναι η καρδιά της ταινίας μιας και μέσα από την ιστορία του δίνει τον τόνο και τα μηνύματα που θέλει να περάσει στον θεατή.

Ο James Gunn είναι ο σκηνοθέτης που πριν αναλάβει την σκηνοθεσία αυτής της σειράς ταινιών δεν είχε δώσει σαφή δείγματα του καλλιτεχνικού εκτοπίσματος του και τώρα μια δεκαετία μετά κάνει μια μεγαλοπρεπή έξοδο από την Marvel με αυτή την ταινία, αφού ήδη έχει αναλάβει τα καθήκοντα να επαναφέρει και να διαμορφώσει την πορεία της D.C. από εδώ και πέρα. Στο τρίτο μέρος των Guardians of the Galaxy παραδίδει το κατάλληλο κλείσιμο μιας τριλογίας με όλη την συναισθηματική φόρτιση για όλα όσα δεν θα ξαναγίνουν αλλά και μιας είδους γιορτής όλων όσων ζήσαμε.

Αυτή η ταινία που ολοκληρώνει την τριλογία λειτουργεί αυτόνομα από το υπόλοιπο σύμπαν της Marvel και μοιάζει σαν να είναι σωτήριο, όπως και στην περίπτωση του Black Panther. Ιστορίες με σαφή δομή που δεν στήνουν πιόνια και καταστάσεις για κάτι που θα έρθει αργότερα παρά αφηγούνται κάτι με αρχή, μέση και τέλος. Από τις καλύτερες ταινίες της Marvel το τελευταίο διάστημα και σίγουρα θα κάνουμε καιρό να δούμε ξανά τόσο καλή δουλειά.

Τέλος, ο Chukwudi Iwuji στο ρόλο του The High Evolutionary έρχεται να προσθέσει με την ερμηνεία του ακόμα έναν κακό στο σύμπαν της Marvel. Συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα και κλέβει την παράσταση και ας παίζει δίπλα σε παιδιά και ζώα, όπου κινηματογραφικά είναι πάντα ανίκητα ως προς την προσοχή του θεατή.

⭐⭐⭐⭐

Χρήστος Βασιλακόπουλος

%d bloggers like this: