Top Gun: Maverick | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Top Gun: Maverick

Top Gun: Maverick

Με μόλις 15 εκατ. δολάρια κόστος παραγωγής, το μακρινό 1986 μια ταινία κατάφερε σε ένα τελείως διαφορετικό box office να φέρει πάνω από 300 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις. Τριάντα έξι χρόνια μετά θεωρείται κλασσική κινηματογραφική αξία, μια ταινία που γέννησε έναν star και που εκείνη την περίοδο ο αντίκτυπος της ήταν τέτοιος που αύξησε κατακόρυφα τις αιτήσεις στρατολόγησης στην πολεμικό ναυτικό των Η.Π.Α.

Φυσικά μιλάμε για το TOP GUN, την ταινία με πρωταγωνιστή έναν 24χρονο Tom Cruise που μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες επιστρέφει με το sequel της στους κινηματογράφους.

Κυρίως για τους νεότερους που ίσως δεν ξέρουν για ποια ταινία μιλάμε και ποιο είναι το θέμα της, ας υπενθυμίσουμε την ιστορία της ταινίας. Ένας νεαρός πιλότος της ναυτικής αεροπορίας των Η.Π.Α., ο Pete Mitchell ή αλλιώς Maverick, καλείται να παρευρεθεί και να διαγωνιστεί στο Top Gun, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης όπου μόνο οι καλύτεροι πιλότοι μπορούν να πάρουν μέρος. Ο απρόβλεπτος, εκρηκτικός του χαρακτήρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ακραίο ανταγωνισμό της εκπαίδευσης και των προσωπικών του σχέσεων.

Όταν ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να δούμε ξανά μια ιστορία με τον ίδιο χαρακτήρα, τόσα χρόνια μετά, πολλοί σκέφτηκαν αν χρειάζεται μια τέτοια ταινία και αν θα βλάψει το μύθος της. Όποιος σκεπτικισμός και αν προηγήθηκε πριν την πρεμιέρα της ταινίας, μοιάζει να έχει ξεχαστεί μιας και το sequel της ταινίας είναι ένας θρίαμβος του κινηματογράφου και μια πανηγυρική νίκη για τον cow-boy του παγκόσμιου κινηματόγραφου, Tom Cruise. Η ταινία είναι το TOP GUN: MAVERICK.

Η ταινία ξεκινάει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και η πρώτη προκαλώντας από την αρχή ρίγη συγκίνησης για κάτι που για πολλούς είναι τόσο οικείο. Ο χαρακτήρας του Maverick παραμένει και αυτός πιστός στο μύθο του. Παρ’ όλες τις διακρίσεις που έχει πάρει μέσα στα χρόνια, ο ήρωας δεν έχει παντρευτεί, δεν έχει κάνει παιδιά και δεν έχει πάρει προαγωγή παρά τεστάρει τα όρια των μηχανών και της ίδιας του της ζωής ξανά και ξανά. Επιστρέφει ξανά στο Top Gun, αυτή την φορά ως εκπαιδευτής για να μάθει στους νέους που έχουν μάθει στην εξελιγμένη τεχνολογία του σήμερα πως παίζεται το παιχνίδι με τον παλιό τρόπο για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην πιο δύσκολη αποστολή που ούτε ο ίδιος δεν έχει δοκιμάσει ακόμα.

Απ’ την αρχή η ταινία βάζει τις βάσεις της ευθείας αντιπαραβολής με τον ίδιο τον κινηματογράφο. Με την ανάγκη της επιβίωσης των ταινιών και της γνήσιας απόλαυσης μιας ιστορίας μέσα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου. Κάτι που φαίνεται να είναι προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Tom Cruise, μιας και είναι ο μόνος που δηλώνει και επιμένει ότι καμιά του ταινία δεν θα βρεθεί σε κάποια πλατφόρμα, καθησυχάζοντας τους ανθρώπους του κινηματογράφου ότι μαζί θα φέρουν το κόσμο πίσω στις αίθουσες. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι θα το καταφέρει, μιας και τα στατιστικά λένε ότι η ταινία θα κάνει το καλύτερο άνοιγμα στο box office για την συνολική καριέρα του ηθοποιού.

Η ταινία είναι ένα ερωτικό γράμμα στον ίδιον τον κινηματογράφο αλλά και στην πρωτότυπη ταινία. Ο Joseph Kosinski καταφέρνει και αξιοποιεί το μύθο με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας μαθήματα για το πως πρέπει να δημιουργεί κάποιος ένα sequel αλλά και πως μπορεί κανείς να καταφέρει να δημιουργήσει μια καλύτερη ταινία από την πρώτη. Χρησιμοποιεί πολλές φορές τις ίδιες εικόνες αλλά παράλληλα ανανεώνει κατά πολύ τον κόσμο της ταινίας.

Είναι πια αυτονόητο ότι ο Tom Cruise είναι ο τελευταίος μεγάλος κινηματογραφικός ηθοποιός των ημερών μας. Ένας άνθρωπος που έχει επενδύσει όλη του την ζωή στον κινηματογράφο, στον τρόπο που θέλει να δουλεύει και να δίνει όλο και μεγαλύτερο θέαμα στο κοινό του. Ένας ηθοποιός που κάνει μόνος του όλες τις επικίνδυνες σκηνές γιατί όπως λέει και ο ίδιος θα ρώταγε κανείς τον Gene Kelly γιατί χορεύει στις ταινίες του. Στον ρόλο του Maverick είναι συγκινητικός και απόλυτα ακριβής σε κάθε καρέ της ταινίας.

Αν πρέπει να μείνουμε σε δύο σημεία στην ταινία, αυτά θα ήταν:

Στο πως συστήνει στους θεατές ο σκηνοθέτης τον ρόλο του Miles Teller. Μια από τις πιο συγκινητικές αναφορές στον Anthony Edwards και τον χαρακτήρα του Goose, το παιδί του οποίου παίζει ο Teller. Αξίζει να πούμε ότι ο Miles Teller αποδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο ως ένας αξιόλογος ηθοποιός που ωριμάζει γρήγορα και προσφέρει πολύ καλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές στιγμές.

Στο φόρο τιμής και στο προσεκτικό αποχαιρετισμό τόσο στον Val Kilmer όσο και το ρόλου του Ice μέσα στην ταινία. Η γνωστή και δύσκολη μάχη του ηθοποιού με τον καρκίνο τον έχει αφήσει να μην μπορεί να μιλήσει με ευκολία αλλά ο σκηνοθέτης παραδίδουν για ακόμα μια φορά μαθήματα του πως μπορείς να προφυλάξεις έναν ηθοποιό αν τον σέβεσαι και παράλληλα να τιμήσεις τον ρόλο του που έγραψε κινηματογραφική ιστορία. Ίσως από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ταινίας.

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια πραγματικά καλή ταινία που με το κατάλληλο ”σπρώξιμο” από τις εταιρίες, μπορεί να βρεθεί και στο δρόμο για τα Oscar. Αξίζει να την δείτε στον κινηματογράφο, όπου και για αυτό δημιουργήθηκε, στην όσο μεγαλύτερη οθόνη μπορείτε να βρείτε για να πάρετε την απάντηση πως γίνεται το sequel να είναι καλύτερο από την πρώτη ταινία.

⭐⭐⭐⭐½

Χρήστος Βασιλακόπουλος

 

%d bloggers like this: