Ο David Bowie και η ατυχής ολοκλήρωση του Halloween

Αυτή η εβδομάδα έχει πέντε ολοκαίνουργιες ταινίες για όλα τα γούστα των θεατών και σχεδόν οι μισές από αυτές είναι καλές επιλογές για να μια έξοδο σας, στον κινηματογράφο της γειτονιάς σας.

Το Drive My Car (⭐⭐⭐⭐) κέρδισε φέτος το Oscar Διεθνής Ταινίας ενώ είχε υποψηφιότητες και σε άλλες τρεις κατηγορίες (Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Διασκευασμένο Σενάριο). Μπορεί να μην κατάφερε τον άθλο του Parasite αλλά η ταινία του Ryusuke Hamaguchi, είναι ένα αριστούργημα. Ένα διήγημα του Μουρακάμι των 24 σελίδων γίνεται μια ταινία 180 λεπτών που προσφέρει μια σοβαρή και βαριά σε νόημα ταινία που θα συγκινήσει εύκολα και τον πιο δύσπιστο θεατή. Μια ταινία που αναμέναμε να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες και που έχουν γραφτεί πάρα πολλά γι’ αυτή και εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε, χωρίς πολλά πολλά, είναι να την δείτε γιατί θεωρείτε ήδη κλασσική.

Στις ολοκαίνουργιες κυκλοφορίες της εβδομάδας και σίγουρα η πρόταση από εμάς είναι το Moonage Dream (⭐⭐⭐⭐1/2). Το ντοκιμαντέρ του Brett Morgen δεν είναι απλά μια βιογραφία για τον David Bowie. Ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που πέθανε το 2016, στα 69 του χρόνια, ήταν μια μοναδική περίπτωση είτε παρακολουθούσες την πορεία του είτε όχι. Μέσα σε 135 λεπτά, ο θεατής γίνεται μάρτυρας του τι ήταν ο Bowie στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις της προσωπικότητας του και το πως η μουσική του ήταν η προέκταση της ψυχοσύνθεσης του. Είναι ένα μαγικό, πολύχρωμο ταξίδι μέσα από την μουσική του αλλά το κυριότερο του τι πρέσβευε ο ίδιος στην ζωή και στην τέχνη. Αν ήσουν θαυμαστής του αλλά το κυριότερο αν δεν ήσουν τότε θα ήταν μια υπέροχη στιγμή για να μάθεις τι εστί David Bowie.

Η αγάπη του κοινού για το είδος που μεγαλούργησε η Agatha Christie συνεχίζεται αμείωτο ανά τον κόσμο τόσο στα βιβλία όσο και σε ταινίες και θέατρο. Πέρα από τις δικά της έργα έχει δώσει την έμπνευση για την δημιουργία πρωτότυπων ή και όχι σεναρίων και θεατρικών. Το See How They Run (⭐⭐⭐) είναι μια σάτιρα πάνω στο συγκεκριμένο είδος και οι λάτρεις του θα ικανοποιηθούν από το πρώτο λεπτό. Κατά την διάρκεια των πρώτων παραστάσεων της Ποντικοπαγίδας στο θέατρο την δεκαετία του ’50, γίνεται ένας φόνος στο θέατρο που φέρνει όλο το θίασο ύποπτο για τον φόνο. Ο Sam Rockwell και η Saoirse Ronan είναι ένα αχτύπητο δίδυμο στην διαλεύκανση της υπόθεσης που πηγαινόερχεται ανάμεσα στην σάτιρα και στο ορίτζιναλ μυστήριο. Η κατάλληλη επιλογή για μια ανάλαφρη βραδιά στην μεγάλη οθόνη.

O Stephen Frears έπειτα από τις ταινίες Philomena και The Queen επανέρχεται με ακόμα μια νέα ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η Philippa Langley ήταν η γυναίκα που ανακάλυψε βάση του ενστίκτου της, τα χαμένο τάφο του Βασιλιά Ριχάρδου ΙΙΙ. Τώρα, μέσα από την ερμηνεία της Sally Hawkins ο θεατής γίνεται μάρτυρας του πάθους της Philippa να ανακαλύψει το σημείο ταφής του Ριχάρδου του 3ου και να αποκαταστήσει την τιμή του που μέσα στους αιώνες έχει αλλοιωθεί, ειδικά μέσα από το θρυλικό θεατρικό κείμενο του Shakespeare. Η ανακάλυψη αλλά και ο πόλεμος με το πανεπιστήμιο για τα εύσημα, μπορείτε να τα δείτε στην ταινία The Lost King (⭐⭐1/2)

Τέλος, έχουμε το τελευταίο μέρος και το ”επικό” κλείσιμο ενός franchise που απασχόλησε τον κινηματογράφο για πάνω από σαράντα χρόνια. Το Halloween Ends (⭐) ολοκληρώνει μια τριλογία που αναβίωσε ξανά το τρομακτικό μύθο του Michael Myers, με το direct sequel της αρχικής ταινίας του ’70 με την ταινία που κυκλοφόρησε το 2018. Σε αυτή την τρίτη ταινία, ο σκηνοθέτης David Gordon Green, πειραματίζεται ακόμα πιο πολύ με το όραμα του και μια διαφορετική διαδρομή που ήθελε να χαράξει στο franchise αλλά που φαίνεται ημιτελής και με αρκετά προβλήματα, αν κάποιος σκεφτεί ότι στα μέσα της ταινίας αυτό αλλάζει απότομα για να δοθεί η επική κατάληψη που όλοι ήθελαν. Ο Rohan Campbell ως Corey χρησιμοποιείται με τον άχαρο τρόπο πάνω σε μια σκέψη που μένει μισή, απλά και μόνο για να γεμίσει ή να δώσει περισσότερες προεκτάσεις σε κάτι που μένει θολό. Η Jamie Lee Curtis στην τελευταία της ερμηνεία ως Laurie είναι για ακόμα μια φορά άψογη αλλά είναι κρίμα που αυτό γίνεται σε μια πραγματικά μέτρια ως κακή ταινία.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

%d bloggers like this: