Oscars 2022

Oscars

Την Κυριακή αυτή, τα βραβεία Oscars επιστρέφουν για την 94η απονομή τους στο Dolby Theatre, μετά από μια μικρή αλλαγή λόγω πανδημίας το 2021. Όμως μαζί με την επιστροφή στο φυσικό χώρο της τελετής, έχουμε ξανά παρουσιαστή. Ή καλύτερα παρουσιάστριες, τρεις στον αριθμό.

Η Regina Hall, Wanda Sykes και Amy Schumer για πρώτη φορά στην καριέρα τους καλούνται να φέρουν εις πέρας τον ιδιαίτερα δύσκολο και αγχωτικό αυτόν ρόλο.

Οι τρεις κωμικοί ηθοποιοί μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστές στην Ελλάδα ή και στην Ευρώπη αλλά στην Αμερική χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και δημοτικότητας.

Αν καταφέρουν να βγουν αλάβωτες από την βραδιά, μένει να φανεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απονομή των Oscar παρέμεινε ακέφαλη από παρουσιαστή από το 2019 όπου και μετά από αντιδράσεις στα social media ακυρώθηκε τελευταία στιγμή η παρουσίαση της βραδιάς από τον Kevin Hart.

Επί σκηνής πρόκειται να δούμε ηθοποιούς όπως ο Jake Gyllenhaal, Jason Momoa, Bill Muray, Samuel L. Jackson, Mila Kunis, Anthony Hopkins, Lady Gaga, Chris Rock αλλά και την πρώτη εμφάνιση του Elliot Page μετά την διόρθωση φύλου που έκανε την προηγούμενη χρονιά. Βέβαια μες στην βραδιά οι θεατές θα δουν την Beyonce και Billie Eilish να ερμηνεύουν ζωντανά τα προτεινόμενα τραγούδια τους.

Στο διακαή και διαρκή πόθο της Ακαδημίας και των παραγωγών να προσπαθήσουν να σώσουν την απονομή από περαιτέρω ”αιμορραγία” στην θεαματικότητα αποφασίστηκε φέτος μια αλλαγή που προκάλεσε αρκετές ως πολλές αντιδράσεις. Πριν την έναρξη της τηλεοπτικής κάλυψης, η απονομή θα έχει ήδη ξεκινήσει και θα έχουν απονεμηθεί κάποια Oscar όπου μετά θα γίνει το κατάλληλο μοντάζ και θα γίνει η προβολή τους κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης με σκοπό να μειωθεί ο συνολικός χρόνος μετάδοσης της βραδιάς. Τα βραβεία αφορούν τις κατηγορίες Ντοκιμαντέρ (Μικρό Θέμα), Μοντάζ, Μακιγιάζ και Χτένισμα, Πρωτότυπη Μουσική, Σχεδιασμός Παραγωγής, Ταινία Μικρού Μήκους (Κινούμενα Σχέδια), Ταινία Μικρού Μήκους (Ζωντανή Δράση) και Ήχου.

Μια ακόμα αλλαγή είναι ότι ήδη έχει γίνει μια online ψηφοφορία και το κοινό έχει ψηφίσει μια ταινία που δεν είναι μες στις κατηγορίες που ήδη ξέρουμε για να πάρει το βραβείο Δημοφιλούς ή Αγαπημένης Ταινίας του Κοινού. Όπως κατά την διάρκεια της απονομής θα μάθουμε ποια σκηνή σε ταινία μέσα στο 2021 θεωρεί ως την καλύτερη στιγμή που ζητωκραύγασαν. Όλα αυτά για να έρθουν τα βραβεία Oscar πιο κοντά σε ένα νεότερο κοινό που κατά πως φαίνεται έσωσε το box office της προηγούμενης χρονιάς.

Όμως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις κατηγορίες και να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε που θα πάει το κάθε Oscar.

Στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνειών φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν κατά το ήμισυ κλειδώσει. Τόσο ο Β’ Γυναικείος Ρόλος όσο και Β’ Ανδρικός Ρόλος έχουν ”κλειδώσει” τόσο στην Ariana Debose του West Side Story όσο και στον Troy Kotsur του Coda. Η Ariana δικαιωματικά παίζει ανευ αντιπάλου ενώ ο Troy που έχει σαρώσει σε όλα τα άλλα βραβεία που έχουν δοθεί απειλείται μόνο από τον Kodi Smit-McPhee του The Power of the Dog.

Το ίδιο ”κλειδωμένη” αλλά με αρκετά περιθώρια έκπληξης είναι η κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου. Όλα δείχνουν ότι ο Will Smith στην 3η του υποψηφιότητα για τον ρόλο του στην ταινία King Richard, θα σηκώσει το βραβείο και το Hollywood θα αναγνωρίσει έστω και με καθυστερημένα έναν μεγάλο της αστέρα. Αλλά την έκπληξη μπορεί να κάνει τόσο ο Benedict Cumberbatch όσο και Andrew Garfield. Ο τελευταίος βέβαια δίνει την καλύτερη ερμηνεία της πεντάδας στην ταινία Tick, Tick..Boom! αλλά η στιγμή μάλλον ανήκει στον Will Smith.

Η κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου είναι φέτος ένα από τα μεγάλα θρίλερ και που κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποια θα το κερδίσει. Όλη την χρόνια όλοι υποκλίνονταν στην Diana της Kristen Stewart αλλά στην μεγάλη κούρσα προς τα Oscar, αυτή η ταινία έδειξε να μην έχει μεγάλο κοινό και έτσι να της θολώνει την νίκη της. Το τελευταίο διάστημα και μετά από κάποια βραβεία φαίνεται ότι η Jessica Chastain με την ερμηνεία της στην ταινία The Eyes of Tammy Faye έχει συνεπάρει το κοινό και μπορεί να κερδίσει το βραβείο το τελευταίο δευτερόλεπτο της κούρσας. Όμως κάποιες φωνές την τελευταία εβδομάδα μιλόυν για την Penelope Cruz και πως το outsider θα κάνει όλους μας να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό. Μια ιδιαίτερα δύσκολη κατηγορία που όμως η κάθε μια αξίζει να κερδίσει το βραβείο για αυτό που έκαναν στις ταινίες τους.

Στις κατηγορίες Σεναρίου τα πράγματα είναι πάλι μοιρασμένα. Στο Διασκευασμένο μάλλον θα επικρατήσει η ταινία CODA έναντι του The Power of the Dog. Μια άξια αλλά πραγματική έκπληξη θα ήταν αν η Ακαδημία επιβραβεύσει την Maggie Gyllenhaal για το σενάριο της στην ταινία The Lost Daughter, μιας και η ίδια δεν χώρεσε μες στην πεντάδα της Σκηνοθεσίας. Στο Πρωτότυπο Σενάριο κατά πως φαίνεται θα προτιμηθεί το Belfast για να μην φύγει χωρίς ένα Oscar ο Kenneth Branagh, ένας ε των αγαπημένων της Ακαδημίας, με το Licorice Pizza του Paul Thomas Anderson να είναι ικανό να κάνει την διαφορά και με αυτό το τρόπο να σηκώσει ένα Oscar, ένας εκ των καλύτερων δημιουργών αυτή την στιγμή στον κινηματογράφο (αλλά όχι στην καλύτερη ταινία του).

Στα περισσότερα τεχνικά βραβεία το Dune φαίνεται ότι δεν έχει αντίπαλο ή ας πούμε ότι αξίζει να επικρατήσει. Ειδικά στην Φωτογραφία (αν και το West Side Story και The Power of the Dog είναι από κοντά) και Σχεδιασμό Παραγωγής. Το MakeUp και Hairstyling θα πάει στο The Eyes of Tammy Faye και η κατηγορία Κοστουμιών στο Cruella.

Για την Πρωτότυπη Μουσική φαίνεται ότι ο Hans Zimmer για το Dune θα κερδίσει το δεύτερο του Oscar μετά το πρώτο του για το Lion King την δεκαετία του ’90. Απειλή μπορεί να νιώθει μόνο από την Germaine Franco του Encanto που με την επιβράβευση της δουλειάς του θα κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο Τραγούδι ενώ για κάποιους εδώ και καιρό είναι αυτονόητο ότι θα το πάρει η Billie Eilish και ο αδερφός της για το No Time To Die, έρχεται η σαρωτική επιτυχία του Encanto που ίσως είναι ένα κύμα καθολικής αποδοχής που θα κάνει το τραγούδι Dos Oruguitas του Lin-Manuel Miranda να κερδίσει το Oscar και να δώσει στον Miranda τον τίτλο του EGOT κατόχου.

Στην Καλύτερη Διεθνή Ταινία το Drive My Car παίζει χωρίς αντίπαλο εκτός αν η Ακαδημία προτιμήσει να δώσει ένα βραβείο στο Flee που φέτος σημείωσε το ρεκόρ να είναι ταυτόχρονα προτεινόμενα στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Διεθνής Ταινίας και Animated Ταινίας.

Τέλος για τα δυο μεγαλύτερα βραβεία της βραδιάς, τα πράγματα είναι πάλι στην μέση. Το Oscar Σκηνοθεσίας φαίνεται να είναι δεδομένο για την Jane Campion και το The Power of the Dog που θα την κάνει την τρίτη μόλις γυναίκα που κερδίζει αυτό το βραβείο στην ιστορία του θεσμού. Όμως για την Καλύτερη Ταινία τα πράγματα ενώ φαίνονται να ξεκαθαρίζουν και πάλι είναι δύσκολα. Το τελευταίο καιρό η επικράτηση του CODA στα βραβεία Παραγωγών αλλά και άλλων οργανισμών δείχνει να προπορεύεται αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα του να νικήσει το The Power of the Dog. Αν και η καλύτερη ανάμεσα σε όλες είναι το Drive My Car αλλά και ο άθλος του Spielberg με το West Side Story που δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν την διαφορά.

Για μια ακόμα χρονιά η κούρσα προς τα Oscar ήταν μεγάλη αλλά πάντα καταλήγουμε να τιμούμε τις ταινίες που αγαπήσαμε και να περιμένουμε τις στιγμές στην τελετή που θα γράψουν ιστορία. Μια απονομή βραβείων που είναι για όλους όσοι αγαπούν τις ταινίες και που δεν κατανοούμε το άγχος να πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτό στα νούμερα τηλεθέασης. Την επόμενη μέρα είτε θα μιλάμε ότι για πρώτη φορά μια streaming πλατφόρμα κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ταινίας ή πως η ταινία The Power of the Dog που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες έφυγε με ελάχιστα αλλά σημαντικά.

Όποιος/α πρόκειται να δει την τελετή ζωντανά να έχει καλή διασκέδαση και ξανά του χρόνου!

Χρήστος Βασιλακόπουλος

https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2022