The Marvel | Κριτική Ταινίας

The Marvels

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη ταινία της Captain Marvel. Από τότε το σύμπαν της Marvel επεκτάθηκε τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Ακολούθησε η ανάπτυξη ενός χαρακτήρα στην σειρά Wandavision (2021) αλλά και η σύσταση ενός νέου, εφηβικού χαρακτήρα στην σειρά Ms. Marvel (2022). Σήμερα όλα τα κομμάτια ενώνονται με την ταινία The Marvels (⭐⭐1/2) που κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες και μας βρίσκει στην μέση της πέμπτης φάσης του σύμπαντος.

Η ταινία ακολουθεί τα γεγονότα της ταινίας του ’19 αλλά και της σειράς του ’22. Στην ταινία, η Carol Danvers καλείται από τον Nick Fury να ερευνήσει μια ανωμαλία που παρουσιάζεται στα σημεία εισόδου που μπορεί να μετακινηθεί κανείς ανάμεσα σε πλανήτες. Την ίδια στιγμή, στην Γη, το ίδιο κάνει η Monica Rambeau αφού εντοπίζει το κατάλοιπο μιας ενέργειας σε ένα άλλο σημείο εισόδου. Όμως αυτές οι ανωμαλίες συνδέονται και μπλέκουν της δυνάμεις τόσο της Captain Marvel και της Rambeau όσο και της Ms. Marvel που βρίσκεται στην Γη. Κάθε φορά που κάποια από αυτές χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της, τηλεμεταφέρεται η μια στην θέση της άλλης. Αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα μιας και η Captain Marvel προσπαθεί να σταματήσει Dar-Benn από το να πάρει εκδίκηση για τις πράξεις της Captain Marvel στο πλανήτη της.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται περίπλοκα για κάποιον/α που δεν ακολουθεί κατά γράμμα το σύμπαν της Marvel αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο περίπλοκα. Πρόκειται για μια ταινία που ενώνει τρεις γυναικείες ηρωιδες υπό μια ταινία με τα γεγονότα της ταινίας Captain Marvel να καθορίζουν την εξέλιξη. Στο τέλος της ταινίας του ’19, η Captain Marvel φεύγει από το σύμπαν μας για να καταστρέψει και να διασώσει τον πολιτισμό των Kree από την επιρροή της Υπέρτατης Τεχνητής Νοημοσύνης. Όμως αυτή της η ενέργεια προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με συνέπεια οι Kree να έρθουν στα πρόθυρα του αφανισμού και με την καινούργια τους ηγέτη, Dar-Benn, να αναζητά την λύση και συγχρόνως την εκδίκηση από την Captain Marvel. Η λύση βρίσκεται στα κβαντικό βραχιόλι που βρίσκει σε έναν πλανήτη και είναι σε αναζήτηση του δεύτερου. Το δεύτερο όπως ήδη ξέρουμε βρίσκεται στα χέρια της Ms. Marvel από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας.

Από το τέλος του Endgame, το σύμπαν της Marvel έχει γιγαντωθεί σε κινηματογράφο και τηλεόταση, καλώντας τους θεατές να είναι ενήμερη για το τι γίνεται κάθε φορά και πως συνδυάζεται το ένα με το άλλο. Η εύλογη ερώτηση είναι αν κάποιος/α μπορεί να δει αυτή την ταινία ενώ αγνοεί τις σειρές που έχουν προηγηθεί. Η εύκολη απάντηση είναι ναι αλλά αν είχες δει τις σειρές τότε θα κατανοούσες καλύτερα το ταξίδι των ρόλων παρά θα τους χαρακτήριζες μονόπλευρους και ξύλινους. Παρόλα αυτά το sequel της ταινίας Captain Marvel είναι μια χαρά ταινία, με αρκετές αστείες στιγμές που δεν πρότείνει κάτι ριζοσπαστικό αλλά ούτε φτάνει στα χαμηλά επίπεδα του τρίτου μέρους του Ant-Man. Είναι ακόμα μια ταινία που μπορείς να την δεις σαν μια καθαρή διασκέδαση και ως εκεί, ειδικά αν δεν σε αφορά του σύμπαν της Marvel.

Είναι εμφανές ότι με την πέμπτη φάση η Marvel φαίνεται να βιώνει διάφορα θέματα που έρχονται μετά την μέτρια τέταρτη φάση. Η διόγκωσης του σύμπαντος αλλά και η άνευ προηγούμενου επιτυχία της τρίτης φάσης, μοιάζει σιγά σιγά να ξεφουσκώνει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα είναι άσχημα. Φαίνεται η εταιρία να έχει πάρει το μήνυμα από τους θεατές και σιγά σιγά να δρομολογεί πιο αργές εξελίξεις στο περαιτέρω άνοιγμα του σύμπαντος της. Βέβαια έχοντας πει αυτό, θα πρέπει να πούμε ότι στα τελευταία λεπτά της ταινίας αλλά και στην σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, η Marvel ανακοινώνει δυο μεγάλα project τα οποία δεν χρειάζονται να κάνουμε spoilers αλλά όλοι όσοι είναι θαυμαστές του σύμπατος τα ζητούσαν.

Η Iman Vellani που ενσαρκώνει την Ms. Marvel και η οποία για πρώτη φορά παίζει σε ταινία, ανταποκρίνεται μια χαρά στο ρόλο του comic relief της ταινίας. Δικαιώνει την συμπαθητική πορεία της σειράς της και όπως φαίνεται και από το τέλος της ταινίας θα παίξει μεγάλο ρόλο στην συνέχεια του σύμπαντος. Ενώ ο χαρακτήρας της Teyonah Parris αποτελεί την σοβαρή πλευρά της ταινίας και η οποία πλέον είναι η διασύνδεση μας με ένα σύμπαν που θα φέρει κάποιες μεταλλάξεις στο MCU.

Τέλος, μεγάλος λόγος γίνεται για την Brie Larson. Η οσκαρική ηθοποιός που δεν έχει καταφέρει να κεφαλοποιήσει το οσκαρικό της status πέρα από το να εξασφαλίσει την παρουσία της στο MCU μέσω της Captain Marvel, τα βγάζει πέρα μια χαρά ως το star power της ταινίας. Αν θα θέλαμε κάτι παραπάνω από αυτήν; Μάλλον ναι αλλά είναι πολλοί οι παράγοντας που καθορίζουν την καριέρα ενός ή μιας ηθοποιού.

Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται όλες οι ταινίες της Marvel να προκαλούν πολιτισμικό σεισμό στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Κάποιες ας είναι απλά καλές για δυο ώρες διασκέδασης στον κινηματογράφο.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

 

 

%d bloggers like this: