Uncharted | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Uncharted

Το μακρινό 2007 στο Playstation 3 κυκλοφόρησε ένα action game που λεγόταν Uncharted: Drake’s Fortune. Ακολούθησε το Uncharted 2: Among Thieves, Uncharted 3: Drake’s Deception και η τετραλογία έκλεισε το 2016 με το Uncharted 4: A Thief’s End, αυτή την φορά στο Playstation 4. Ο ήρωας Nathan Drake συγκαταλέγεται στις μασκότ πλέον του Playstation, είναι ένας φανταστικός ήρωας τεραστίων διαστάσεων αφού έχει πουλήσει πάνω απο 41 εκατ. παιχνίδια παγκοσμίως κάνοντας το συγκεκριμένο franchise να είναι αυτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των συγκεκριμένης βιομηχανίας. Με όλο αυτό το ιστορικό θα ήταν αφελές να πει κανείς ότι να μεταφέρεις αυτόν τον ήρωα στην μεγάλη οθόνη, θα ήταν μια ομαλή και ήρεμη διαδρομή.

Αλλά να που φτάσαμε το 2022 και με πρωταγωνιστή τον Tom Holland να κάνει πρεμιέρα η ταινία Uncharted.

Οι φήμες για μια ταινία από το συγκεκριμένο franchise υπήρχαν από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι. Οι θαυμαστές ποθούσαν αυτή την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη αλλά κάθε φορά οι φήμες ήταν απλά λόγια του αέρα. Ο Ruben Fleischer, σκηνοθέτης του Zombieland και Venom, κλήθηκε να φέρει εις πέρας αυτόν τον άθλο και ο καθένας μπορεί να δει την ταινία και να κρίνει αν τα κατάφερε.

Η ταινία δεν ακολουθεί καμία από ιστορίες που έχουν παίξει οι θαυμαστές όλα αυτά τα χρόνια στο Playstation. Ο νεαρός Nathan Drake στρατολογείτε από Victor ”Sully” Sullivan για να βρουν τον εδώ και πεντακόσια χρόνια χαμένο θησαυρό του Φερδινάνδου Μαγγελάνου. Τον θησαυρό είχε χάσει ο Οίκος των Moncanda που είχαν χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση του Μαγγελάνου που έμεινε γνωστή ως ο πρώτος περίπλους της Γης. Για τους γνώστες του franchise για ακόμα μια φορά είναι ποιος θα φτάσει πρώτος να συλλέξει τα στοιχεία, να βρει την τοποθεσία και να εξασφαλίσει τον θησαυρό για τον εαυτό του.

Ο Nathan Drake για τον κόσμο του κινηματογράφου είναι ένα υβρίδιο του Indiana Jones με πιο συγχρόνα χαρακτηριστικά. Εννοείται ότι στην βιομηχανία του gaming υπήρξαν και άλλοι τέτοιοι χαρακτήρες όπως η Lara Croft του franchise Tomb Raider αλλά η εμπειρία των παιχνιδιών Uncharted άλλαξε την βιομηχανία μια για πάντα.

Όπως είπαμε δύσκολα μπορεί κανείς να ικανοποιήσει με τόσο μεγάλη μερίδα του κοινού που θα τρέξει να δει την ταινία αλλά εκεί είναι που κάποιος πρέπει να το δεί πιο ψύχραιμα. Η ταινία προσφέρει όλα τα χαρακτηριστικά που αγάπησαν κάποιοι στο παιχνίδι και προσφέρει μια άρτια ψυχαγωγία για τους θεατές που δεν ξέρουν το παιχνίδι.

Η ταινία διαθέτει όλες τις εξωφρενικές σκηνές δράσης που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και που είναι το κύριο χαρακτηριστικό των παιχνιδιών. Μπορεί να ζούμε σε μια κινηματογραφική πραγματικότητα όπου το Fast & Furious έχει ”κάψει” κάθετι απίθανο στην προσπάθεια του να είναι σχετικό ακόμα στο σήμερα αλλά το Uncharted είναι αυτός ακριβώς. Απίθανες στιγμές έντασης στο κυνήγι για έναν θησαυρό.

Ο Tom Holland είναι κατά πως φαίνεται η ιδανικότερη επιλογή στο σήμερα για να ενσαρκώσει τον Drake. Έχει το κατάλληλο action status μαζί με το κωμικό timing που χρειάζεται ο ρόλος. Συν του ότι ο ίδιος μοιάζει σαν να είναι ο Tom Cruise του σήμερα χωρίς την σοβαροφάνεια του ορίτζιναλ Cruise.

Εκεί που υπάρχει μια διαφωνία είναι στην επιλογή του Mark Wahlberg ως Sully. Σίγουρα η επιλογή έγινε με γνώμονα την ηλικία μιας και θέλουν αυτές οι ταινίες να συνεχιστούν μακροπρόθεσμα αλλά ο Wahlberg όση προσπάθεια και αν κάνει δεν έχει την κατάλληλη χημεία με τον Holland.

Η ταινία είναι μια ξεκάθαρη επιλογή αν θες να διασκεδάσεις ευχάριστα με έναν κουβά ποπ κορν στο χέρι. Δεν γίνεται να την πάρεις στα σοβαρά αλλά ούτε να την κρίνεις αυστηρά με γνώμονα τα παιχνίδια που έχουν προηγηθεί και που μπορεί να έχουν παίξει εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο.

Αλλά ο κινηματογράφος απευθύνεται σε όλους και δεν υπάρχει για να ικανοποιεί το λεγόμενο fan service.

Αν αποδέχτηκες ότι ο Vin Diesel που έφτασε στο διάστημα με ένα αμάξι ή ότι ο Tom Cruise πηδάει από την στρατόσφαιρα για τις ανάγκες των Επικίνδυνων Αποστολών, τότε μην είσαι δύσκολος με τον Tom Holland που προσπαθεί να συστήσει έναν νέον action ήρωα στον κινηματογράφο.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

⭐⭐(⭐)

%d bloggers like this: