Now Reading
Διαβάσαμε: Χάρτινος Πύργος – Εκδόσεις Ελκυστής | Πάστα Φλώρα

Διαβάσαμε: Χάρτινος Πύργος – Εκδόσεις Ελκυστής | Πάστα Φλώρα

Χάρτινος Πύργος Εκδόσεις Ελκυστής

Χάρτινος Πύργος – Εκδόσεις Ελκυστής

Η συγγραφέας

Η Σοφία Κατάρα – Ξυλογιαννοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Αχαρνές. Σπούδασε Αρχαιολογία και ακολούθησε το δρόμο της εκπαίδευσης. Δεν περιορίστηκε όμως αποκλειστικά στη διδασκαλία. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων (ο Άγιος της τελευταίας στιγμής», «Χάρτινος Πύργος, «Ταξίδι στην Ανεμούσα»), αλλά και με τη συγγραφή του σεναρίου της μαθητικής ταινίας μικρού μήκους «Λέγε με φίλε», η οποία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Έχει διακριθεί τρείς φορές έως τώρα, με τη συμμετοχή της σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς.

Το βιβλίο

Κεντρικός άξονας του βιβλίου «Χάρτινος Πύργος» αποτελεί η οικογένεια και οι δεσμοί που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή. Τρία αδέρφια ζουν παράλληλες ζωές ταξιδεύοντας τους αναγνώστες  στις αρχές του αιώνα, την Κατοχή, τον Μεσοπόλεμο, την Απελευθέρωση και το 1999, έτος που σημάδεψε αρκετούς συμπολίτες μας, λόγω του καταστροφικού σεισμού. Το «κουβάρι» της ιστορίας ξετυλίγει η Ελπίδα, η αγαπημένη εγγονή του Δημητρού, ενός εκ των τριών αδερφών της ιστορίας.

Η Ελπίδα έχοντας βιώσει την απώλεια του παππού της, έρχεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη απώλεια, αυτή του σπιτιού, που καταστράφηκε από το σεισμό. Μια ήσυχη νύχτα επισκέπτεται τα ερείπια του αλλοτινού αρχοντικού προκειμένου να αποχαιρετήσει αγαπημένα πρόσωπα, αναμνήσεις και συναισθήματα που έχει συνδέσει με αυτό. Τι σημαίνει τελικά για αυτή το σπίτι του παππού, τι γνωρίζει πραγματικά για τα πρόσωπα που αγαπά;

Η ιστορία της οικογένειάς της ξεκινά από το 1900 και φτάνει έως το σήμερα. Οι ήρωες βιώνουν σημαντικά γεγονότα, που διαμορφώνουν τόσο την προσωπική, όσο και την οικογενειακή πορεία. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται και οι χαρακτήρες εξελίσσονται και ωριμάζουν, ακολουθώντας την πορεία της ζωής, αλλά και όσων τους επιφυλάσσει η μοίρα.

Οι ζωές των τριών αδερφών δοκιμάζονται μέσα σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία, το Μενίδι. Στο κείμενο περιγράφονται οι διαφορετικοί κανόνες, αντιλήψεις, παραδόσεις, ήθη και έθιμα που επικρατούν στην κλειστή αυτή κοινωνία. Ο Δημητρός, ο Λουκάς και ο Πανάγος αποτελούν το επίκεντρο της ιστορίας. Κοινή αφετηρία το αρχοντικό πέτρινο σπίτι όπου γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, εκδιώχθηκαν και επέστρεψαν ύστερα από αρκετά χρόνια.

Για το βιβλίο

Ο σεισμός του 1999 σήμανε την αρχή μιας σκοτεινής περιόδου. Η ιστορία του «Χάρτινου Πύργου» ταξιδεύει τους αναγνώστες σε άλλες εποχές, παρουσιάζοντας τις συνθήκες ζωής, τα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και πώς αυτά μπορούν να ανατραπούν από απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

Η συγγραφέας αναδεικνύει σημαντικές ανθρώπινες αξίες και θεσμούς, όπως την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια και την ευγνωμοσύνη. Το βιβλίο γεφυρώνει το χθες και το σήμερα, φέρνοντας στη μνήμη αμέτρητες παιδικές αναμνήσεις. Παρά τις δυσκολίες στο τέλος έρχεται η λύτρωση. Ο άνθρωπος αναγεννιέται από τις στάχτες του. Η ζωή άλλωστε μοιάζει με εκκρεμές που κινείται μεταξύ συναισθημάτων και γεγονότων με ροπή που μεταβάλλεται γρήγορα.

Σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζονται οι ήρωες, τα γεγονότα και οι απαραίτητες για τους αναγνώστες πληροφορίες με μεστό και λιτό λόγο. Η μετάβαση στις διαφορετικές χρονικές περιόδους είναι ομαλή και γραμμική, χωρίς να παρουσιάζει κενά. Η γραφή είναι λιτή και μεστή, χωρίς να κουράζει τους αναγνώστες με περιττές πληροφορίες. Η χρήση καλολογικών στοιχείων προσδίδει ζωντάνια στη διήγηση.

Πολλοί αναγνώστες ενδεχομένως να εντοπίσουν τον εαυτό τους σε κάποιον από τους πρωταγωνιστές, καθώς υπάρχει ποικιλία χαρακτήρων στο βιβλίο, ενώ άλλοι ίσως αναβιώσουν την παιδική τους ηλικία.

Ο Χάρτινος Πύργος είναι γεμάτος αναμνήσεις και συναισθήματα…

Μαρία Μωραϊτη

Χάρτινος Πύργος – Εκδόσεις Ελκυστής

 

 

Scroll To Top