«Δάχτυλο στο Μέλι»
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019
Δεκαετία του ’80.
Ξεκινά βαθμιαία η κατάπτωση και η καταστροφή των παραδοσιακών αξιών με επιτελικό τρόπο. Αυτό που συνέβη εξέλαβε τις διαστάσεις ενός μεγάλου ηθικού, εθνικού και κοινωνικού εγκλήματος , καθώς είναι ακόμη χειρότερο και από την οικονομική καταστροφή.
Ένας νέος δήμαρχος λαϊκής καταγωγής, κάτοικος βορείων προαστίων, γαμπρός ενός έντιμου πρώην δημάρχου, συλλαμβάνει μια κομπίνα.
Οι διαστάσεις των αξιών του ατομικισμού και της συλλογικότητας εστιάζουν, είτε στο άτομο και την ανάπτυξη του, είτε στην εξέλιξη της κοινωνίας, αντίστοιχα.
Αξίες εστιασμένες στην ανάπτυξη του ατόμου, θεωρούνται η αυτονομία, ο ανταγωνισμός, η έμφαση στην αφθονία και στην ευημερία, η μεγάλη απόσταση από τα σημαντικά άτομα και η έμφαση στα ατομικά επιτεύγματα. Συνδέονται στενά και αποτελούν συνέχεια των “ιδιοκεντρικών στάσεων”, δηλαδή στάσεων που τάσσονται υπέρ της σκληρής ατομικής εργασίας, του επιτυχούς αυτοπροσδιορισμού και της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας.
Από την άλλη μεριά, αξίες εστιασμένες στην εξέλιξη και την προσφορά προς την ομάδα, θεωρούνται το ενδιαφέρον για τους άλλους, η φιλανθρωπία, η καλοσύνη, η συνεργασία, η δυσπιστία προς τις άλλες ομάδες και, αντίστοιχα, η υπακοή στους σημαντικούς ανθρώπους και η προώθηση της ευτυχίας τους.
Η διαφθορά και οι αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας δίνουν τροφή σε μια κωμωδία παρεξηγήσεων που εμπνέεται από κείμενα παλιότερων (και πιο εύκολων) εποχών.
Ερμηνεία που θυμίζει παλιό κινηματογράφο, σε μια υπόθεση ξεκαρδιστική με θέμα τραγελαφικό συνθέτουν ένα ζεστό κλίμα της ελληνικής οικογένειας που τυχαία βρέθηκε με εξουσία. Το σενάριο εύστοχα επισημαίνει πως οι αξίες έχουν από τη φύση τους την ιδιότητα να φθείρονται από την έλλειψη και την υπερβολή.
«Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν.»
(«Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο μ’ αυτό εκείνων που την κυβερνούν.»)
-Ισοκράτης
Βέρα Αδαμοπούλου
Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ