Δόκτωρ Γκλας | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Δόκτωρ Γκλας

Το έργο του Σέντερμπεργκ, «Δόκτωρ Γκλας» γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Φέτος διασκευάζεται και ανεβαίνει στην σκηνή του θεάτρου φούρνος, από την εταιρία θεάτρου «Νεάπολις».

Σύμφωνα με το βιβλίο, η πλοκή αναπτύσσεται με την μορφή φύλλων ημερολογίου του Γκλας. Οι χαρακτήρες συστήνονται σαν τον μικρόκοσμο του απόμακρου ιατρού. Ο ίδιος, είναι καταπιεσμένος σεξουαλικά, βρίσκει πως η ζωή του δεν έχει νόημα ή συγκινήσεις και ψάχνει κάτι καινούριο.

Στην προσπάθεια αυτή, αποφασίζει πως πρέπει να σκοτώσει τον πάστορα Γκρεγκόριους. Έτσι θα απαλλασσόταν η νεαρή σύζυγος του από την παρουσία του. Οι θεοκρατικές προφάσεις του για την αναπαραγωγή του είδους, την φέρνουν αντιμέτωπη με συχνές ανεπιθύμητες ερωτικές συνευρέσεις.

Αποφασίζει να εμπιστευτεί στον Γκλας το πρόβλημά της και γίνεται ταυτόχρονα η επαγγελία για λίγο νόημα στην ζωή του. Ως οικογενειακός τους γιατρός επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση με συστάσεις. Η αναποτελεσματικότητα του σχεδίου σε συνδυασμό με την ανάγκη του να σώσει την Χέλγκα τον στρέφουν στην δολοφονία.

Αν και γνωρίζοντας πως το ερωτικό ενδιαφέρον της ευνοούμενής του είναι στραμμένο στον φέρελπι Ρέκε, οργανώνει την δολοφονία του συζύγου της. Αυτοδικία ή απόπειρα για προσωπική ολοκλήρωση; Μεγάλο πάθος ή η αναζήτηση του μέσα απ΄το έγκλημα;

Ο στόχος δεν είναι να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, αλλά περισσότερο να τεθούν στο πεδίο του προβληματισμού. Άλλωστε οι βαθιά μόνοι ήρωες, είναι πάντα σε ρήξη με την ευαλωτότητα τους.

Το έργο μπορεί να έρχεται από τον προηγούμενο αιώνα, ωστόσο στην διασκευή του, βρέθηκε λίγο εγγύτερα. Τα θέματα που έθιγε ήταν διαχρονικά. Από την αναζήτηση σκοπού ζωής μέχρι το σεβασμό και τα προσωπικά όρια.

Οι ήρωες στην σκηνοθεσία του Άγγελου Χατζά είναι μοναχικοί αλλά καταφέρνουν να επικοινωνούν στο φως! Η ευρηματική χρήση λαμπτήρων δημιουργούσε αναπόφευκτα την σύνδεση με τα «σκοτάδια» και τις φωτεινές στιγμές των προσώπων του έργου. Άλλοτε με σκιάσεις και με χρήση ψυχρού και θερμού φωτισμού, προσανατόλιζαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Υπήρχαν στοιχεία αφήγησης αλλά και εναλλαγής των προσώπων που δεν ήταν πάντα σαφή. Αυτό αποδυνάμωνε κάπως την ροή και δυσκόλευε την παρακολούθηση. Η ύπαρξη ενός πέμπτου ατόμου-αφηγητή, θα διαμόρφωνε καλύτερα το πλαίσιο της ιστορίας.

Το σκηνικό ήταν αφαιρετικό και για το τοπίο του έργου, δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο. Όπως αρκετές ακόμα low budget, η σκηνογραφία βασίστηκε κυρίως σε προβολές και όχι σε υλικές κατασκευές.

Οι ερμηνείες όλων των συντελεστών ήταν αξιόλογες και απέπνεαν αγάπη για αυτό που κάνουν. Μετά από 10 χρόνια πορείας, ήταν εμφανής η χημεία μεταξύ των μελών της ομάδας. Υπέροχο να βλέπεις ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το θέατρο να το εκθέτουν επί σκηνής.

Συνολικά ήταν μια άρτια χαμηλού κόστους παραγωγή, με όρεξη να αφηγηθεί μια ιστορία. Μια ευχάριστη επιλογή για Δευτέρα ή Τρίτη βράδυ στα Εξάρχεια.

Λένια Παλαιολόγου

https://www.viva.gr/tickets/theater/doktor-gklas/