Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού

Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού

Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού

Η ιστορία που μας διηγείται ο Ντάριο Φο εκτυλίσσεται στο Μιλάνο, αρχές της δεκαετίας του 1970. Πρωταγωνιστής της είναι ο  Guiseppe Pinelli, αναρχικός εργάτης σιδηροδρόμων ο οποίος στοχοποιήθηκε για την επίθεση στην Αγροτική Τράπεζα του Μιλάνου. Η επίθεση γνωστή και ως «σφαγή στην Πιάτσα Φοντάνα» κόστισε την ζωή 16 ανθρώπων, αλλά και αυτήν του Pinelli. Ο Guiseppe Pinelli κατά την διάρκεια της ανάκρισής του «εκπαραθυρώθηκε» από τον 4ο όροφο του αστυνομικού τμήματος που βρισκόταν, υπό την υπηρεσία του αξιωματικού Luigi Calabresi.

Η εξιστόρηση των παραπάνω φορτισμένων γεγονότων, γίνεται με όρους πολιτικής «φάρσας»  από τον συγγραφέα, με αιχμηρό σχόλιο και μπόλικο χιούμορ. Παρουσιάζεται δε, στο Θέατρο Γκλόρια από τον Γιάννη Κακλέα επικαιροποιημένη, καυστική και προσφέρει αντίστοιχα άφθονο γέλιο. Μια ιστορία που πράγματι «αναποδογυρίζει», που δεν φοβάται να είναι δεικτική στα κακώς κείμενα της Ελλάδας του σήμερα. Στιγμές που μοιάζουν αυτοσχεδιαστικές, παρουσιάζουν ένα καλοδουλεμένο αποτέλεσμα και ξυπνούν πολλά συναισθήματα στους θεατές.

Στον  «Τυχαίο θάνατο ενός Αναρχικού»,  η αστυνομική και όχι μόνο βία, η εξουσία, ο ρατσισμός ,οι κλειστές πόρτες καταγγέλλονται, «απέναντι στο άδικο κανείς δεν μένει μόνος». Η καθεστηκυία τάξη ταράσσεται με μία αυθεντική ορμή, της οποίας ο θεατής γίνεται φορέας με το κλείσιμο της αυλαίας.

Το σώμα του πρωταγωνιστή Πάνου Βλάχου όπως και αυτά του θιάσου γίνονται μέσο έκφρασης, δίνοντας μία άλλη ενέργεια στην σκηνή. Οι βασικοί ήρωες, με μαεστρία αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους βιώματα που οδήγησαν στο εδώ και τώρα, ρίχνοντας αλάτι στις πληγές τους. Τα τραγούδια που παρουσιάζονται σε σύνθεση Βάιου Πράπα και στίχους του Πάνου Βλάχου στολίζουν την πλοκή. Οι ερμηνείες συνολικά δεν χρίζουν απλού σχολιασμού, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε.

Ο αιωνόβιος γελωτοποιός, παλιάτσος, «γίνεται χαλί να τον πατήσουμε», «κάνει ό,τι του ζητήσουμε» μα ταυτόχρονα παίζει με ευθύνη τον ρόλο του και μεταφέρει σε εμάς την ευθύνη της κανονικότητάς μας. Η επιλογή είναι δική μας. Στον «Τυχαίο Θάνατο ενός Αναρχικού» το πολιτικό θέατρο ζωντανεύει. Κάποιοι δίκαια θα νιώσουν πως, ο σπόρος έχει φυτευθεί. Ο «Τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού» στο θέατρο Γκλόρια, μια θεατρική στιγμή που αξίζει, να ζήσετε.

https://www.viva.gr/tickets/theater/o-tyxaios-thanatos-enos-anarxikou/

Γιάννος Παπίλας