Χορευτική Πανούκλα | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Χορευτική Πανούκλα

Η σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου φιλοξενεί τη φετινή σεζόν το έργο Χορευτική Πανούκλα του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μαρκέλλου. Πρόκειται για μια καλογραμμένη παράσταση (αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική του προσπάθεια), η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού στην πρεμιέρα του Σαββάτου που μας πέρασε.

Η υπόθεση αφορά ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στην εποχή του Μεσαίωνα στην πόλη του Στρασβούργου. Τον Ιούλιο του 1518 χιλιάδες κάτοικοι από τις κατώτερες τάξεις σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας ξεκίνησαν να χορεύουν ασταμάτητα στους δρόμους μέχρι τελικής πτώσεως. Η πολιτεία και η εκκλησία προσπαθούσαν να εξηγήσουν και να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο, αλλά παρόλα αυτά η κατάσταση πήρε διαστάσεις επιδημίας που ονομάστηκε “Χορευτική Πανούκλα”. Λόγω της εξάντλησης από τον χορό αρκετοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Οι εννέα υποκριτές αποτελούν μία συγχρονισμένη ομάδα που συμμετέχει κάθε φορά σε διαφορετικά επεισόδια κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή. Ο ρυθμός της παράστασης είναι γρήγορος και σπιρτόζικος, αλλά η πραγματική μαγεία είναι η πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη, ο οποίος απογείωσε το έργο δίνοντας του τον κατάλληλο ρυθμό ανά περίσταση. Να σημειωθεί πως σε πολλά σημεία οι ηθοποιοί παίζουν μουσικά όργανα και τραγουδούν ζωντανά φλερτάροντας μία με το μιούζικαλ, μία με την πρόζα.

Το κοινό αργά ή γρήγορα θα καταλάβει πως παρόλο που το έργο έχει αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός, θίγει εμμέσως τις παράδοξες συνθήκες του σήμερα. Τα καταπιεσμένα όντα που υπομένουν άθλιες συνθήκες κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ξεσπάσουν και αυτό αποτελεί βασικό ένστικτο. Η χειραγώγηση επίσης που δέχονται από όλες τις αποχρώσεις της εξουσίας φέρνει τη φθορά, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για επαναστάσεις. Ο άνθρωπος στέκει σε ένα τεντωμένο σχοινί αναγκών και ιδεολογιών προσπαθώντας να ισορροπήσει.

Η εναλλαγή αφήγησης-δράσης πάνω στην ατμοσφαιρική σκηνή μαζί με τα μουσικά κομμάτια του έργου σίγουρα δε θα αφήσουν ασυγκίνητο τον θεατή. Η παράσταση είναι γεμάτη υπαινιγμούς σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή χωρίς όμως να βαραίνει την ψυχολογία. Αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

https://www.viva.gr/tickets/theater/xoreutiki-panoukla/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)