Γυνή πλέουσα | Κριτική Παράστασης

Γυνή πλέουσα

Η Ομάδα Αγγελοπετριά ανεβάζει το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γυνή  πλέουσα» στην όμορφη παραδοσιακή αθηναϊκή κατοικία που στεγάζει την Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Πλάκα.

Ο Γιάννης ο Καραντής, «ο επιλεγόμενος και Καραβοκύρης», επιστρέφει μετά το μπάρκο στο νησί για να ξεχειμωνιάσει. Όπως το συνηθίζει κάθε φορά που γυρνά, εξοφλεί στους μαγαζάτορες του χωριού τα βερεσέδια της γυναίκας του και τη ρωτά αν του τα είπαν όλα σωστά κι αν χρωστάει κάτι άλλο. Τα νούμερα δε συμφωνούν απόλυτα, αλλά εκείνος δεν έχει «πεποίθησιν εις τους λογαριασμούς τους γυναικείους». Η πρωταγωνίστρια Καραβοκυρού, του λέει ότι αυτά ήταν όλα, αλλά όταν εκείνος φεύγει, θυμάται κι ένα άλλο χρέος, που δε θα ήθελε να το μάθει ο άντρας της. Στέλνει τότε τον μικρό Μανώλη, τον γιο τους, να πάει στον κάπελα να πει ότι θα το ξοφλήσει εκείνη το κρασί κι όχι ο άντρας της. Μα το… παιδί παράκουσε κι αλλιώς επήγε κι είπε.

Η Ομάδα Αγγελοπετριά διατηρεί ατόφιο τον λόγο του Παπαδιαμάντη. Με αφοσίωση και σεβασμό προς τη γλώσσα του συγγραφέα, η ομάδα αποδίδει τα έργα του με αξιοσημείωτη ακρίβεια και προσήλωση στην αρχική τους μορφή. Αν και μπορεί να μην κατανοούμε κάθε λέξη και πρόταση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έρχονται σε άμεση επαφή με την αυθεντική γλώσσα, καθώς αυτό διατηρεί την αξία και την ουσία του έργου.

Η σκηνοθέτις Αρκαδία Ψάλτη υποδύεται με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της Καραβοκυρού, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και την ένταση του χαρακτήρα. Με την ερμηνεία της, μας μεταφέρει στον κόσμο του Παπαδιαμάντη και μας επιτρέπει να απολαύσουμε την εξαιρετική του γραφή.

Οι Μαρίνα Πολυμέρη και Στεφανία Γώγου, αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους, αποδίδουν επίσης εξαιρετικές ερμηνείες. Η εναλλαγή τους στους διάφορους ρόλους προσδίδει ποικιλία και δυναμική στην παράσταση, ενώ αναδεικνύουν το εύρος του ταλέντου τους.

Συνολικά, η Ομάδα Αγγελοπετριά με την παράστασή της αναβιώνει τον λόγο του Παπαδιαμάντη με μοναδικό τρόπο. Με προσήλωση στη γλώσσα και ζωντάνια στις ερμηνείες, μας ταξιδεύει στην εποχή και στην ατμόσφαιρα των έργων του σπουδαίου συγγραφέα. Αξίζει να απολαύσετε αυτήν την παράσταση, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε απόλυτα το έργο του Παπαδιαμάντη.

Σοφία Αργυροπαίς