Η σκιά του Μαρτ

Η σκιά του Μαρτ

Παρακολούθησα το έργο «Η σκιά του Μαρτ» του Στιγκ Ντάγκερμαν που ανεβαίνει στο θέατρο Αργώ σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Η σκιά του ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μάρτιν, πέφτει βαριά στην οικογένειά του μετά τον θάνατό του.

Η μητέρα του, Αγγέλικα, τον λατρεύει σε βαθμό, που να ακυρώνει τον μικρό της γιο, Γκάμπριελ, επειδή εκείνος φοβήθηκε να πολεμήσει.

Όταν φτάνει στο σημείο να προξενέψει την Τερέζ, κοπέλα του Μαρτ με την οποία διατηρούν ακόμα σχέσεις, σε έναν άλλον ήρωα της αντίστασης που γνωρίζει σε κάποιο κοσμικό σαλόνι, ο Γκάμπριελ διαμαρτύρεται και διεκδικεί το δικό του μερίδιο στη μητρική -κι όχι μόνο- αγάπη.

Το θέμα των ανθρώπων που δεν πήραν τα όπλα ήταν μεγάλο ζήτημα κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Τόσο οι αντιρρησίες συνείδησης, όσο κι άλλοι ήταν δακτυλοδεικτούμενοι. Αυτό το δίπολο ήρωα-αντιήρωα εξετάζει κι ο Ντάγκερμαν στο έργο.

Ήρωας είναι αυτός που σκοτώνει; Κι αν ναι, πρέπει όλοι να γίνουν ήρωες, αλλιώς δεν αξίζουν το σεβασμό ή την αγάπη;

Το έργο πραγματεύεται, επίσης, την αδιέξοδη σχέση μητέρας-γιου και το πώς είναι να ζεις στην σκιά ενός λατρεμένου αδερφού ακόμη και μετά τον θάνατό του. Η Αγγέλικα λατρεύει σαν θεό τον νεκρό Μαρτ και ντρέπεται για τον Γκάμπριελ. Δε χάνει ευκαιρία να του υποδείξει τα λάθη του και του απαγορεύει να επισκέπτεται το δωμάτιο του νεκρού ήρωα.

Εκείνος, όμως, έχει κλειδί και δε χάνει ευκαιρία να προβάρει το ιερό όπλο, με το οποίο ο Μαρτ αφαίρεσε τόσες ζωές. Η Τερέζ δεν αρνείται ν’ αντικαταστήσει τον Μαρτ μ’ έναν άλλο πολεμιστή. Κι ο Βίκτωρ τη βλέπει σαν τρόπαιο, χωρίς να νοιάζεται για την ουσία.

Η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Αιμιλία Υψηλάντη, μας συστήνει πάντα αξιόλογα έργα και νέους σκηνοθέτες. Είναι μοναδική ως δεσποτική Αγγέλικα. Πλαισιώνεται αρμονικά από νέους ηθοποιούς,  όπως ο Φώτης Καράλης που ανταποκρίνεται στο βάθος του ρόλου του Γκάμπριελ. Την Εμμανουέλα Κοντογιώργου που ενσαρκώνει την άβουλη Τερέζ κι τον Θεόφιλο Μανόλογλου ως κυνικός Βίκτορ. Συνολικά μια πολύ καλή παράσταση, που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Σοφία Αργυροπαίς

https://www.viva.gr/tickets/theater/i-skia-tou-mart/