Μήδεια | Κριτική Παράστασης

Μήδεια

Η “Μήδεια” του Ευριπίδη παρουσιάζεται σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Με την Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Μήδειας και τον Φάνη Μουρατίδη στο ρόλο του Ιάσονα σε σκηνοθεσία της Λέας Μαλένη.

Η υπόθεση του έργου ξεκινά με τον Ιάσονα να αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Μήδεια για να παντρευτεί τη Γλαύκη. Κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα, διεκδικώντας μερίδιο στην εξουσία. Ο Κρέοντας αποφασίζει να εξορίσει τη Μήδεια και τα παιδιά από την πόλη με τη συναίνεση του πατέρα τους. Μετά την προδοσία του Ιάσονα και την καταπάτηση των όρκων, η Μήδεια, αποφασίζει να τον εκδικηθεί εμπλέκοντας και τα παιδιά στα σχέδιά της για εκδίκηση.

Αρχικά στέλνει θανάσιμα δώρα στη νέα βασιλική σύζυγο του πατέρα τους: χρυσό πέπλο και χρυσό στεφάνι. Εκείνη τα φοράει και πεθαίνει. Όπως πεθαίνει κι ο Κρέοντας μόλις την παίρνει στην αγκαλιά του. Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της, επιβιβάζεται σε άρμα-δώρο του Ήλιου που το οδηγούν φτερωτοί δράκοντες και καταφεύγει στην Αθήνα.

Η παράσταση δείχνει τις συνέπειες του ανεξέλεγκτου πάθους, τις απώλειας, της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού του ανθρώπου. Είναι ξένη πρόσφυγας, γυναίκα και προδομένη. Δεν είναι μόνο μία ιστορία ειδεχθούς εγκλήματος, αλλά είναι και πολιτικό έργο γιατί ο Ευριπίδης μεγάλωσε ανάμεσα σε δύο πολέμους και βίωσε την απώλεια και την προσφυγιά θίγοντας με αμεσότητα τις συνέπειες.

Η Μήδεια αναδείχθηκε από τον Ευριπίδη σε διαχρονικό σύμβολο της αιώνιας μάχης ανάμεσα στα δύο φύλα.

Μια τραγωδία πάθους, ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι ισορροπίας μεταξύ ζωής και θανάτου με άξονα και επίκεντρο τον έρωτα. Μια τραγική ιστορία που παραμένει διαχρονική στους αιώνες.

Η σκηνοθέτρια Λέα Μαλένη είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Πανεπιστημίου Queen Margaret (BA, Performing Arts) και του Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (MA, Directing). Η Λέα Μαλένη έχει τιμηθεί με το Βραβείο Υποκριτικής ΘΟΚ-Μελίνα Μερκούρη, ενώ από το 2011 είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο «New Theatrical Realities» (European Premio Theatre Awards).

https://www.viva.gr/tickets/theater/mideiatoueyripidi/

Χριστίνα Χανιώτου (@dreama_project)