Η νύχτα θα είναι μεγάλη – Santiago Gamboa

Η νύχτα θα είναι μεγάλη

Η νύχτα θα είναι μεγάλη

Ένα μικρό κομβόι αυτοκινήτων πέφτει σε μία ένοπλη ενέδρα, στην επαρχία της Καούκα. Μοναδικός μάρτυρας των γεγονότων είναι ένα αγόρι, το οποίο λίγες ώρες αργότερα χάνεται από προσώπου γης. Με αφορμή μία μονάχα μαρτυρία, ένας εισαγγελέας, μία δημοσιογράφος και η βοηθός της, που υπήρξε αντάρτισσα της FARC, αναζητούν την αλήθεια.

Ο Κολομβιανός συγγραφέας επανέρχεται με ένα κοινωνικοπολιτικό θρίλερ και έντονα επηρεασμένος από την ιστορία του τόπου του, μας χαρίζει ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα καλογραμμένο μυθιστόρημα. Που αν μη τι άλλο, παρά τον όγκο του, καταφέρνει να μας κρατήσει σε αγωνία. Ταυτοχρόνως, μέσα από τις εκτενείς περιγραφές του, απεικονίζει σε βάθος την παρούσα κατάσταση της χώρας του.

Μετά από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων, η νέα αριστερή κυβέρνηση καλείται να διανύσει έναν δρόμο γεμάτο αγκάθια, έως ότου καταφέρει να πατάξει τη δολιοφθορά, αποτινάσσοντας την παθητική κουλτούρα που χρόνια τώρα είχε υιοθετηθεί από τον λαό της Κολομβίας.

Ευαγγελικές εκκλησίες, διεφθαρμένοι πάστορες, παράνομες εξορύξεις, εγκλήματα, μυστικά που έφτασε η ώρα να έρθουν στην επιφάνεια, κατακλύζουν τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Παράλληλα ο συγγραφέας κάνει φανερή την επιθυμία του να μιλήσει για κοινωνικά ζητήματα, που δεν περιορίζονται μονάχα στα σύνορα της Κολομβίας, προκαλώντας ενίοτε τη συγκίνηση των αναγνωστών.

Είναι όμως η Κολομβία μόνο παρανομίες, δολοφονικές επιθέσεις και συμμορίες; Προφανώς και όχι, πράγμα που ο συγγραφέας φροντίζει να υπογραμμίσει μέσα από τις εξαιρετικές του περιγραφές. Η καλή όψη του τόπου του είναι υπαρκτή και μας μιλάει ανοιχτά και γι’ αυτήν, καθιστώντας το έργο του ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει μια γυναίκα ηρωίδα ως πρωταγωνίστρια, γεμάτη αντιθέσεις και ατέλειες αποτελεί ένα ακόμα βασικό στοιχείο ρεαλισμού αυτού του μυθιστορήματος. Η ιδιότητά της μάλιστα, αυτή της δημοσιογράφου, της προσδίδει επιπλέον πόντους.

Παρά τα θετικά της γραφής τού συγγραφέα, ένιωσα πως, αν είχε υπάρξει λίγο πιο λακωνικός, ενδεχομένως να είχα απολαύσει παραπάνω την ιστορία του. Επιπλέον, προβληματίστηκα με κάποιες στερεοτυπικές φράσεις αναφορικά με το γυναικείο φύλο, δοσμένες μάλιστα από γυναικείο χαρακτήρα, ωστόσο ίσως υπήρξε κι αυτό ένα ακόμα μήνυμά του προς τη σύγχρονη κοινωνία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον Santiago Gamboa θα τα ξαναπούμε!

Έλλη Μουτσοπούλου

https://www.dioptra.gr/vivlio/astunomika-vivlia/i-nuxta-einai-megali/