Μικρές Ζωές | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Μικρές Ζωές

Το έργο Μικρές Ζωές παίζεται στο Θέατρο Βαφείο υπό τη σκηνοθεσία της Άννας Ετιαρίδου. Πρόκειται για μία από τις πιο δυνατές παραστάσεις της σεζόν που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Ο κόσμος των Μικρών Ζωών δεν είναι απομακρυσμένος από τον δικό μας. Οι καθημερινοί αυτοί ήρωες ελπίζουν, μάχονται και πονούν σαν εμάς.

Ένας νέος προγραμματιστής, μία απόφοιτη αγγλικής φιλολογίας, μία καρδιοχειρουργός και ένας επιχειρηματίας είναι οι πρωταγωνιστές που οι ζωές τους έμελλε να συναντηθούν τυχαία, όπως με έναν μαγικό τρόπο μπλέκονται και οι δικές μας με των άλλων ανθρώπων. Οι ανησυχίες, τα τραύματα, αλλά και μια απλή αναζήτηση για δουλειά μπορεί να είναι η αφορμή για να συνδεθούμε. Ένα σκούντημα στο μετρό ή μία τραγική απώλεια γεννά πολλές μικρές ζωές μέσα στην ίδια τη ζωή.

Η ερμηνεία των τεσσάρων ηθοποιών είναι ρεαλιστική και ανάλογη των παθών τους χωρίς να εκβιάζεται το συναίσθημα του κοινου. Η παράσταση κρατάει περίπου 2,5 ώρες που κυλούν όμως αβασάνιστα, ενώ ο θεατής συνεχίζει να αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αρκετά σημεία του έργου. Ο φωτισμός του Σάββα Σουρμελίδη συντελεί στην ατμόσφαιρα και αναδεικνύει τους διαλόγους.

Ο επιχειρηματίας (Χρήστος Άνθης, δημιουργός και των κειμένων) αντιπροσωπεύει τον άντρα που έχει επιλέξει τη μοναξιά -αν και ονειροπόλος- θεωρώντας πως οι γυναίκες είναι πολύπλοκες. Η φιλόλογος (Σοφία Ιωακειμίδη) είναι εκείνη η κοπέλα που παρόλη την οικονομική κρίση ονειρεύεται το μέλλον στο σπίτι που θα νοικιάσει για πρώτη φορά. Ένα βιβλίο του Σαίξπηρ θα σταθεί η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά πριν το αναπάντεχο τέλος, το οποίο θα ρίξει αυλαία σε μια σχέση που θυμίζει τραγικό αφήγημα.

Η γιατρός (Ανδριάνα Νταή) και ο προγραμματιστής (Μανώλης Μακρυγιάννης) αποτελούν ένα μεσήλικο ζευγάρι που αντιμετωπίζει χρόνια τον χαμό της μικρής τους κόρης. Το πένθος αυτό εισχωρεί κατά καιρούς ύπουλα στην καθημερινότητα τους με την γυναίκα να έχει απωθήσει τις πραγματικές μνήμες ξεσπώντας στον άντρα της. Η δύναμή του όμως είναι εκεί για να την επαναφέρει ξανά και ξανά.

Οι ζωές και των τεσσάρων πρωταγωνιστών θα συνδεθούν αναπόφευκτα μετά από τρομοκρατικό χτύπημα. Εξαιρετική η υπερβατική σκηνή με τον διάλογο των δύο γυναικών που μας μεταφέρει σε έναν τόπο μεταξύ ζωής και θανάτου. Προσθέτω, επίσης, ως αξιόλογο στοιχείο την παρουσίαση των δύο ανδρικών ρόλων. Εκδηλώνονται αβίαστα οι συναισθηματικές τους πτυχές σε σχέση με τους στερεοτυπικούς χαρακτήρες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

Μια συγκινητική και κυρίως μια άκρως διδακτική παράσταση, η οποία μένει στο μυαλό σου για καιρό. Οι Μικρές Ζωές είναι από τα έργα που μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε το θέατρο. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

Χριστίνα Χανιώτου 

https://www.viva.gr/tickets/theater/mikres-zoes-1/