Το Ατσάλι | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Το Ατσάλι

Το Ατσάλι της Ρόνα Μονρό σε σκηνοθεσία της Νάντιας Φωσκόλου φιλοξενείται στο Θέατρο Μεταξουργείο και αποτελεί μια συγκλονιστική παράσταση. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης και Ασπασία Μπατατόλη.

Μια ισοβίτισσα γυναίκα που δολοφόνησε τον άντρα της συναντά πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια από το έγκλημα την κόρη της. Βλέπουμε τις συζητήσεις που εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων, καθώς και το πλαίσιο της φυλακής. Αυτό που συμβαίνει από το πρώτο κιόλας λεπτό της παράστασης είναι σχεδόν μαγικό. Η προσοχή του θεατή γραπώνεται γερά από την εκπληκτική ερμηνεία της μητέρας (Γιασεμί Κηλαηδόνη), αλλά και της κόρης της (Κατερίνα Παπαδάκη). Οι διάλογοι είναι έξυπνοι, γρήγοροι και έντονοι όσο και όταν πρέπει. Δημιουργείται έντονο σασπένς και περιέργεια για το παρελθόν αυτού του ζευγαριού.

Η κόρη προσπαθεί να βρει τα αληθινά κίνητρα της μητέρας της πίσω από τη δολοφονία και θέλει να τη βοηθήσει, ώστε να ασκήσει έφεση. Θα περίμενε κανείς ότι κάπου θα βγει όλο αυτό, ότι το κοινό θα μάθει έναν ακριβή λόγο. Η αλήθεια είναι πως το έργο αυτό είναι περισσότερο ερμηνεία παρά πλοκή. Ο παρατηρητής ξεχνάει τα περικείμενα, είναι απίστευτα παρών σε αυτήν τη συγκυρία και σχεδόν κρέμεται από τα χείλη της κρατούμενης. Υπάρχει μεγάλη δυναμική στη σκηνή, όπου ο χρόνος έχει κορυφωθεί και έχει μείνει στο συναίσθημα της μητέρας. Ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες της ψυχοσύνθεσης μιας κόρης, η οποία πεισματικά οδηγείται από την αγάπη της.

Ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης και η Ασπασία Μπατατόλη ως οι δεσμοφύλακες που επιτηρούν τη φυλακισμένη δίνουν μια έξτρα δραματική νότα, καθώς παρουσιάζουν την ανθρώπινη διάσταση όχι μόνο με τις κρατούμενες, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Βλέπουμε τον πρώτο να καλλιεργεί τα θέματα ηθικής του σε ένα μέρος δύσκολο να εργάζεται κανείς, όπου η εξουσία μπορεί να γίνει απαραίτητα αμείλικτη. Η γυναίκα δεσμοφύλακας από την άλλη δείχνει την κατά βάθος αλληλεγγύη της, αλλά και το φόβο πως όλες οι γυναίκες ίσως μπορούν να παρασυρθούν από τα ακραία πάθη τους.

Η παράσταση αυτή είναι από εκείνες που ονομάζω πραγματική εμπειρία θεάτρου. Δε θα είμαι καθόλου γραφική με το να σας πω πως η Γιασεμί Κηλαηδόνη δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και δε σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Ένα δυνατό ψυχογράφημα που αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

 

https://www.viva.gr/tickets/theater/atsali/

 

Χριστίνα Χανιώτου @dreama_project