Η Θάλασσα – Μιχάλης Μακρόπουλος | Βιβλιοκριτική

Η Θάλασσα

Η Θάλασσα – Μιχάλης Μακρόπουλος

Η Θάλασσα: Οι πάγοι λιώνουν, ένας αρχαίος μετεωρίτης φανερώνεται και η Γη ερημώνει. Οι μόνοι άνθρωποι που δεν προσβάλλονται από τον ιό που εξαπλώνεται είναι εκείνοι που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μετάλλαξη μιας σειράς γονιδίων.

Οι επιζήσαντες κατοικούν σε υπόγειες πόλεις και το μόνο που τους συνδέει με τη ζωή στη Γη είναι η μνήμη· ωστόσο κάποιοι λίγοι μοιράζονται τον πόθο της επιστροφής.

Η Θάλασσα, μια ψηφιδωτή αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο από μια ξεχωριστή κοπέλα, είναι μια λυρική ιστορία επιστημονικής φαντασίας – μικρή και γαλήνια, αν και αφορά κάτι τόσο μεγάλο και ηχηρό όσο το τέλος της ανθρωπότητας.


Οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να βιώσουν την ελευθερία μέσα στη μάζα. Όσο και αν υπάρχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά κάνει τα άτομα τόσο ίδια. Θα νιώθουν ασφαλείς, αλλά ποτέ ελεύθεροι. Κάπως έτσι και η ηρωίδα της νουβέλας του Μιχάλη Μακρόπουλου επιλέγει την ελευθερία από την ασφάλεια.

Στη «Θάλασσα» ο φόβος του θανάτου, της εξάλειψης, αποτελεί θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο δομείται μια σύγχρονη κοινωνία. Το νερό για πολλές παραδόσεις αποτελεί ένα καθαρτήριο, μια μορφή εξευγενισμού. Όταν όμως λιώνουν οι πάγοι και η στάθμη του νερού ανεβαίνει, η Θάλασσα θα γίνει απειλή.

Μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η ηρωίδα φτιάχνει ένα κολάζ γεμάτο από παρελθόν και παρόν. Σε λίγες μόνο σελίδες, ο συγγραφέας καταφέρνει να εστιάσει γλαφυρά σε λεπτομέρειες. Αναμνήσεις που μένουν τόσο ζωντανές μέσα της, όσα χρόνια και αν πέρασαν. Στοιχεία που θα συνθέσουν τελικά ένα καλογραμμένο αναγνωστικό μεταίχμιο.

Τελειώνοντας τη «Θάλασσα», ο αναγνώστης δεν είναι σίγουρος αν διάβαζε ένα δυστοπικό αφήγημα ή κομμάτια της πραγματικότητας. Οι μεταλλάξεις και οι υπόγειες κοινωνίες –οι τόσο τεχνητά και μονότονα δομημένες– είναι ένα αποκύημα που φαντάζει τόσο φουτουριστικό. Τόσο έξω από εμάς.

Η προσεκτική όμως επιλογή εικόνων, που θυμίζουν μια επαρχία τόσο γνώριμη, σε συνδυασμό με ψήγματα ενός αλλότριου εγκλεισμού, έρχεται και κουμπώνει τόσο φυσικά στο παρόν.

Το τέλος της ιστορίας συναντά τη «Θάλασσα» και εμπεριέχει την κάθαρση εκείνη που γεύονται όσοι συνεχώς αναζητούν την ελευθερία, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. 80 σελίδες, που αρκούν για να γαργαλήσουν το κομμάτι μας που ρέπει προς τη φιλοσόφηση της ζωής.

Συλβάνα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

 

Leave a Reply